Brzizajam.com blog

Prvi posao - kako se snaći, što nebi trebali raditi mladi zaposlenici, greške koje radite prvi dan na poslu

Autor: brzizajam.com
Datum: 11.05.2018

Prvi posao - kako se snaći

Dobili ste poziv da ste dobili posao i to svoj prvi posao. Nije lako započeti raditi, pogotovo jer nemate iskustva. Praksa je zato uvijek dobra tokom školovanja, ali sve u svemu, prvi pravi posao je nešto sasvim drugo. Budite smireni prvi dan. Pokušajte se opustiti i ne razmišljati previše o tome kako ćete se snaći jer će sve ići svojim tokom. Normalno je da ste nervozni, ali budite sigurni da će s vremenom sve ići lakše. 

Nemojte si dopustiti da kasnite, ni prvi dan, a ni ostale dane. Budite otvoreni za nove stvari, spremni za učenje jer će vam to trebati. Svaki dan ćete nešto novo naučiti pa slušajte i upijajte. Ako vam nešto nije jasno, pitajte. Pripazite samo da ne biste postali previše samouvjereni, to vam neće pomoći, radije potražite pomoć ako niste sigurni. Sramežljivost također nije baš najbolja opcija, pogotovo kada radite s ljudima. Razgovarajte s drugima, ali nemojte zanemarivati posao. Na prvom poslu se nekako uvijek trebate više potruditi jer trebate dokazati da ste odgovorni i da želite raditi. Nervozu maknite na stranu, usredotočite se na posao i na ono što trebate raditi. Svaki dan će vam biti sve lakše, a i sami ćete vidjeti kako ćete se trebati prilagoditi. 

Što ne bi trebali raditi mladi zaposlenici

Prvi posao je uvijek jedno iskustvo koje nikada ne zaboravimo. Tu počinje naša budućnost u poslovnom svijetu, te bi bilo dobro da nam ti prvi dani i mjeseci prođu dobro. Ako nakon školovanja brzo pronađemo posao tada ćemo se i prije snaći u svemu tome jer će nam neka radna etika ostati iz školovanja. Ipak, trebali smo se ustati na vrijeme na predavanja, učiti i slično. Tako smo i razvijala tokom godina školovanja navike koje možemo primijeniti na druge aspekte u životu. 

Neke bismo navike trebali usvojiti ako nismo do sada. Prvi posao je itekako bitan u životu mlade osobe, te se i tu počinje graditi samopouzdanje. Kao i na svakom poslu, a pogotovo na prvom biste trebali imati naviku doći bar pet minuta prije početka radnog vremena, nikako kasniti. Ako ne kasnite tada nećete davati dojam da ste neodgovorni. Upoznajte svoje kolege, družite se s njima. Kroz par dana ćete vidjeti na koji način svi funkcioniraju pa ćete se prilagoditi. Budite oprezni sa svojim savjetima, dobro je reći svoje mišljenje, ali ne treba pretjerivati. Ipak, tek ste došli, i tu se također poznaju neke granice. Odijevajte se onako kako vidite da je primjereno. Svaki posao ima pravila odijevanja, a vi niste izuzetak od toga. Trebate znati kada se možete šaliti, a kada treba zasukati rukave i raditi. Stvorite svoju radnu etiku. Nemojte nikako ljenčariti, obavljajte svoj posao na vrijeme i u potpunosti.

Greške koje radite prvi dan na poslu

Svaki novi početak nalik je skoku u hladnu vodu. Hoćete li se uklopiti, složiti s kolegama i nadređenima? Početnička je trema uobičajena. Savjetujemo vam kako je se riješiti. Budite pozitivni!

Prije nego što počnete raditi, uskladite svoje stavove. Negativna razmišljanja poput sljedećih vode k neuspjehu:

-ne može se zaraditi radeći ono što se voli

-dobar posao je stalan posao, osam sati dnevno, pet dana tjedno, i tako do mirovine

-dobro raditi znači raditi ono što vam se kaže i biti zbog toga prihvaćen od kolega

-u vama se ne krije ništa dobro, za sve treba naporno raditi i izboriti se

-posao znači težak rad

-posao znači žrtvovanje

-posao određuje tko ste i što ste — bez uspješne karijere ste nitko i ništa

-nikada nemate dovoljno

-kroz posao je najvažnije osigurati financijsku sigurnost

-poslovni uspjeh riješit će sve vaše probleme.

Brzizajam u
3 koraka