Brzizajam.com blog

Kako povećati efikasnost, postići više u manje vremena, te obaviti posao prije roka, postavljanje svakodnevnih ciljeva za bolju uspješnost, samodisciplina i radne navike

Autor: brzizajam.com
Datum: 10.05.2018

Kako postići efikasnost

Načinite listu svih aktivnosti što ćete morati učiniti kako biste ostvarili svoje ciljeve. Posložite sve svoje aktivnosti prema prioritetima i važnostima. Najvažnije u osobnoj učinkovitosti jest da dođete do dnevne liste s popisom svih dnevnih aktivnosti koje morate napraviti s tim da uvijek počnete raditi i rješavati najvažnije aktivnosti prema onim manje bitnima. Najznačajniju ulogu u povećanju efikasnosti tima ima lider. Jedan od načina na koji lider podiže efikasnost tima jeste delegrajući zadatke članovima tima. Ključni aspekt rukovođenja danas jeste delegiranje zadataka ili autoriteta. Ukoliko se zadaci ne dodjeljuju lider riskira da tim postane ne efikasan. 

Ne postoji tim koji nakon određenog vremena, pa čak i nakon odličnih rezultata, nije došao u period stagnacije. Ukoliko imamo zaposlenika koji se iznimno trudi, ostaje dulje na poslu, predano izvršava radne zadatke, motiviran je, uvijek spreman pomoći i sl. i od nadređenog dobiva najviše pažnje, pohvale i priznanja, ostali članovi tima će se vjerojatno osjećati ugroženo te će početi slijediti njegov primjer. Na taj način će se povećati odgovornost, interakcija među članovima, grupna i organizacijska sinergija te efikasnost u postizanju zajedničkih ciljeva. Nekim ljudima nije stalo do posla koji obavljaju, pa finalni produkt njihovog rada nije najbolje kvalitete. Ovakav pristup rada daje lošu sliku o radniku, koja na kraju može dovesti do otkaza. 

Kad je posao kvalitetno odrađen, firma je uspješnija, pa samim tim i radnik može financijski napredovati. Kako poboljšati rad na poslu zavisi od same osobe, njenog truda i želje za napretkom.

Kako postići više u manje vremena

Svakodnevne obaveze, posao, obitelj, kućanski poslovi i slično nam može stvarati ponekad neke probleme možemo baš sve stići napraviti kroz dan što bismo htjeli jer nam nedostaje vremena za sve. Ipak, s druge strane, organizacija vremena je ključ za takvu vrstu problema. Ukoliko organiziramo svoj dan tada ćemo stići i puno više nego smo smo planirali.

Dovoljno je za početak posložiti svoje prioritete, bilo da se radi o poslu ili kućanskim poslovima. One najbitnije zadatke bi trebalo riješavati u jutarnjim satima, pa i one najteže zadatke. Svatko ima neko svoje vrijeme u danu kada se osjeća najučinkovitije, te kada ima najviše energije. Pokušajte pratiti svoje takvo vrijeme, kada shvatite kada imate najviše energije tada ćete u to vrijeme obavljati možda one neke teže zadatke. Nemojte trošiti svoje vrijeme, iskoristite i deset minuta slobodnog vremena kako biste obavili neke potpuno male zadatke i obaveze, tako ćete si osloboditi vrijeme za možda neke važnije stvari poput druženja s obitelji ili nekog tečaja za usavršavanje ili slično. Svojom organizacijom dana postići ćete više i to u manje vremena jer ćete točno znati kada nešto radite i kada biste to trebali završiti. 

Kako obaviti posao prije roka

Niste baš sigurni da ćete posao napraviti na vrijeme. Kada trebate klijentu isporučiti neki proizvod ili uslugu tada to trebate napraviti u zadanom roku. Ponekad neke stvari ne možemo kontrolirati pa se može dogoditi da posao ne stignemo napraviti na vrijeme. Ipak, postoji rješenje da to obavite i prije roka bez obzira na neke neočekivane probleme.

Čuli ste vjerojatno da je organizacija ključ uspjeha. Također, u tu kategoriju pripada i postavljanje ciljeva i to svakodnevnih ciljeva. Kada organizirate svoj posao tada točno znate što trebate napraviti i u kojem roku. Svakodnevno postavljanje ciljeva vam daje do znanja da to morate taj dan obaviti do kraja. Ukoliko dođe do neočekivanih problema tada ono što niste stigli napraviti taj dan prebacite za sutra, ali tako da ćete to pridodati sutrašnjim ciljevima. Nikako nemojte posao odugovlačiti za jedan dan više jer time nećete ništa postići, zaostatke morate riješiti što prije. Ova metoda je dosta učinkovita, pa se sami uvjerite tako što ćete ju iskušati.

Samodisciplina i radne navike

Samodisciplina je riječ koju ne treba puno objašnjavati, vi sami odlučujete o tome. U vašim je rukama kako ćete se odnositi prema svakodnevnim obavezama. Bez samodiscipline nećete puno napraviti jer ako nje nema tada će vam se svaki zadatak činiti naporan i izbjegavat ćete ga napraviti. Vrlo je jednostavno, maknite sve što vas ometa, glazbu, mobitel ili slično i krenite u rješavanje zadataka. U vašim je rukama vaša samodisciplina te vi odlučujete kako ćete se ponašati, a kada jednom to usvojite tada će biti lakše.

Radne navike također je lako usvojiti, naravno, treba malo truda u početku. Postavite si jasne ciljeve, kada to učinite tada će se vaše mišljenje mijenjati u vašem radu. Uvijek je nabolje krenuti korak po korak i tako nastaviti. Napravite organizaciju posla, rješavajte zadatke od težeg prema onim manje težim. Kada se riješiti tih težih zadataka tada će vam sve ostalo ići lakše, a tako ćete i svakim danom stvarati radne navike koje će vam u tome pomoći. Sama riječ navika već nas navodi da nešto treba prijeći u rutinu. Kako imate svoje rutine kod kuće, jutarnje rutine i slično tako biste trebali imati rutinu i kod radnih navika.

Postavljanje svakodnevnih ciljeva za bolju uspješnost

Uspješnost često dolazi od discipline, truda, organiziranosti i naravno, rada. Kako biste bili uspješniji tada morate i imati neke ciljeve. Ako ne znate kamo idete tada ni nećete baš daleko dogurati jer ni sami niste sigurni gdje to vodi. Vi sami znate što želite za sebe u budućnosti, od svoje karijere i privatnog života. Postavite ciljeve kako bi vam bilo lakše doći do njih.

Svaki dan radimo, imamo obaveze, pa tako i svaki dan možemo organizirati svoje obaveze i postavljati male svakodnevne ciljeve. Na taj način sami sebi pomaže. Ako ispunjavamo svaki dan ciljeve koje smo si zacrtali tada korak po korak idemo prema onim velikim ciljevima. probajte ovu metodu, ciljevi mogu mogu biti i oni najmanji, pa makar i odlazak u dućan ili nešto slično tome. Organizacija vam je prvi korak, kasnije sve ide lakše.

Arhiva

Brzizajam u
3 koraka