Brzizajam.com blog

Planiranje obroka kroz tjedan za uštedu, planiranje unaprijed za bolji kućni budžet, kako napraviti tjedni plan troškova za namirnice, te zašto je bacanje namirnica bacanje novca

Autor: brzizajam.com
Datum: 08.05.2018

Planiranje obroka kroz tjedan za uštedu

Želite li uštedjeti nešto novca to možete napraviti i na drugi način, a ne samo stavljati novac na stranu. Postoji puno načina za uštedu, a ne treba nam puno kako bismo znatno uštedjeli na nekim stvarima. Za to nam je potrebno možda malo discipline u početku, te malo samokontrole, ali sve se to može kasnije pretvoriti u naviku pa nam i neće biti to toliko teško. Za početak biste trebalo donijeti odluku da želite uštedjeti i napraviti malu reorganizaciju u svom kućnom budžetu. 

Planiranje je uvijek ključ u skoro svemu. Ako dobro isplanirate svoje vrijeme, dane, sate, tada će vam nekako lakše ići i imati ćete vremena za sve. Tako je i s novcima, ako ih dobro rasporedite tada ćete imati za sve što vam treba. Planiranjem obroka kroz tjedan možete uštedjeti dosta novca. Napravite tjedni meni što ćete kuhati, te svaki ponedjeljak obavite kupnju namirnica za taj tjedan i nemojte kupovati ništa što nije na popisu. Tako ćete smanjiti odlazak u trgovinu, a i potrošnju novca. Česti odlasci u trgovinu znači i veću potrošnju novca jer se uvijek na računu nađe par sitnica koje zaista niste trebali kupiti. Isprobajte i uvjerite se sami koliko možete uštedjeti na ovaj način. 

Planiranje unaprijed za bolji kućni budžet

Vjerojatno se svi ponekad nađu u situaciji kada moraju skupljati zadnje novce do plaće. Naravno, to se može često dogoditi ukoliko ne pratimo svoje financije i ne znamo koliko trošimo i na što nam novac odlazi. Ako ste u toj situaciji skoro svaki mjesec, onda je vrijeme za neke promjene. 

Uzmite stvari u svoje ruke, točnije svoje financije u svoje ruke. Planirajte trošenje unaprijed, nemojte ništa izostaviti. Svaki rođendan, neka godišnjica pa i izlazak van, trebali biste isplanirati i staviti u svoj kućni budžet. Odredite koliko možete dati za neki izlazak, novu haljinu, cipele ili za nečiji rođendanski poklon te taj novac stavite na stranu. Ako planirate unaprijed tada će i vaš kućni budžet imati više izgleda da zadrži novac do iduće plaće bez ikakvih problema.

Napravite tjedni plan troškova za namirnice

Skoro svaki dan idemo u dućan, po neke osnovne namirnice kao što su kruh i mlijeko. Isto tako se često dogodi da odemo samo po te osnovne namirnice a kupimo puno više od toga. To je neplanska kupovina a i impulzivna kupnja. Trošimo novac na stvari koje nam nisu potrebne i tu nastaje problem u kućnom budžetu. Nađemo se u dugovima i skupljamo zadnje kune do plaće. 

Vrijeme je za promjene, da nešto drugačije napravite po pitanju nepotrebnog trošenja novca. Nije potrebno svaki dan ići u trgovinu, dosta toga možete promijeniti i ići u trgovinu samo jednom tjedno. Napravite popis svega što vam treba za tjedan dana, za ručak, doručak ili večeru i kupite stvari samo s popisa i to početkom tjedna. Tako ćete kupiti najnužnije i nećete trebati u kupovinu svaki dan što bi rezultiralo prevelikom potrošnjom. Napravite tjedni plan i držite se toga kroz mjesec dana kako biste vidjeli razliku. 

Bacanje namirnica je bacanje novca

Odlazak u dućan svaki dan znači da kupujete namirnice za taj dan ili dan unaprijed. To je vrlo rijetko dobra ideja. Česta kupovina znači i česta potrošnja, a vjerojatno i veća potrošnja. najbolje bi bilo kupovati namirnice za par dana unaprijed, pa možda i tjedan dana unaprijed i uz to ponijeti popis i kupiti samo ono što imamo tamo zapisano.

Često to nije slučaj, ne kupujemo tjedan dana unaprijed, a rijetko kad nosimo sa sobom popis namirnica. Kada kupujemo namirnice tada vjerojatno kupimo i neke namirnice koje su nas privukle akcijom, dobrom ponudom ili smo ih ugledali i dobili želju da ih kupimo. Nažalost, dosta tih namirnica će vjerojatno završiti u kanti za smeće. Pretjeramo li u kupovini tada neku hranu ne stignemo pojesti, istekne rok trajanja ili se pokvari, a onda završi u smeću. To je kao da smo uzeli novac i bacili ga u kantu za smeće. Nemojte kupovati namirnice koje nećete potrošiti u roku dan, dva jer tako bacate svoj novac. Radije taj novac iskoristite za nešto što si zaista želite.

Arhiva

Brzizajam u
3 koraka