Brzizajam.com blog

Kako uštedjeti gorivo, što sve obaviti na putu do posla, zašto ići na posao s biciklom i zašto popiti kavu kod kuće prije posla

Autor: brzizajam.com
Datum: 08.05.2018

Štednja goriva

Sve skuplje režije i troškovi života tjeraju nas na štednju, te da se nekih stvari i odreknemo. Često spajamo kraj s krajem, ali ako steknemo neke navike možemo i promijeniti svoju situaciju. Auto vozimo svaki dan, na posao, djecu u vrtić i slično, a cijena goriva stalno skače. Štednja goriva je moguća uz neke savjete.

Imajte na umu da u svakom području života možete uštedjeti pa tako i na gorivu. Imate li mogućnost koji puta otići na posao pješice, to bi vam bila znatna ušteda. Isto vrijedi i za odlazak u dućan ili na kavu, uvijek izaberite šetnju umjesto vožnje. Gasite auto ako stojite na jednom mjestu dulje od jedne minute, nema potrebe da trošite benzin u tom slučaju. Kada krećete, nemojte naglo stiskati papučicu gasa, već startajte polako, također i naglo kočenje ulazi u tu kategoriju, ako pripazite na to možete uštediti i do 30% goriva. Vozite onoliko koliko je dopušteno voziti, stalno ubrzavanje ubrzava i potrošnju goriva. Obavezno servisirajte svoj automobil redovito, ispravan auto i manje troši. Provjeravajte svoje gume barem jednom mjesečno jer gume koje nisu dobro napumpane povećavaju potrošnju goriva. Imajte na umu da kada je to moguće da vaši obrtaji motora ne prelaze 3000. Ako se pridržavate ovih savjeta primijetit ćete znatnu uštedu goriva, a štednja goriva znači i štednja novaca.

Obavite sve poslove na putu s posla i uštedite na benzinu

Svaki se dan vozite u autu. Na posao, možda prije vozite dijete u vrtić ili u školu. Kasnije se vraćate s posla i vjerojatno obavljate razne obaveze na putu kući. Možda imate malo dužu rutu od posla do kuće, a ako morate još obavljati neke stvari tada se ta ruta može i povećati. 

Imate li tu mogućnost, tada obavite sve obaveze na putu kući tako što se nećete voziti dulje nego trebate. Ako na putu s posla imate usput dućan, ljekarnu ili bilo što drugo što morate obaviti tada to učinite. Nemojte skretati s uobičajene rute jer tako štedite na benzinu. Obavili ste sve što ste trebali a niste se nepotrebno vozili po gradu. Pokušajte na taj način uštedjeti na benzinu, možda nećete odmah vidjeti razliku, ali probajte zapisati koliko ste benzina potrošili kada ste sve usput radili a koliko kada ste išli okolo i naokolo.

Biciklom na posao

Jeste li možda razmišljali o tome da uštedite na benzinu? Da smanjite potrošnju i to tako što ćete krenuti na posao sa biciklom. Naravno da je možda komotnije putovati autom, a pogotovo ako idete obavljati neke obaveze poslije posla. Uvijek biramo komociju, ali ako ipak možemo znatno uštedjeti na nekom području, onda bismo i mogli izabrati drugačiju varijantu.

Putovanje autom pruža udobnost, ali putovanje biciklom utječe na naše zdravlje, te se osjećamo bolje i ispunjenije. Ne samo da ćemo uštedjeti na benzinu već ne moramo brinuti o gužvama kada idemo na posao niti kada se vraćamo s posla. Također, ne moramo brinuti o parkirnom mjestu, pogotovo ako radimo negdje gdje je teško naći parking. Jedino u što trebate uložiti je lokot za bicikl. 

Kava kod kuće prije posla

Svatko ima neku svoju jutarnju rutinu. Netko se sprema polako za posao, dok netko skoro pa iz kreveta već ide kroz vrata i kreće na posao. Navike su drugačije, a tako se stvaraju i rutine. Netko baš ne voli izlaziti iz svoje rutine, svoje komocije, dok drugima to nije problem. Često ne stignemo popiti jutarnju kavu kod kuće, pa to radimo na putu do posla.

Kava za van se sada može kupiti bilo gdje, pa i na kiosku. To je dobra stvar, jer ne moramo tražiti kafić ili restoran gdje imaju u ponudi kavu za van, a ne moramo gubiti vrijeme na ispijanje kave u kafiću, pogotovo ako nam se nekuda žuri. Iako je to dobra stvar, jedna kava koju popijemo svaki dan, a kupimo ju za van, može nas dosta koštati kroz mjesec dana. Pokušajte jedan mjesec ustajati ranije i popiti kavu kod kuće, a novac koji biste dali za kavu usput stavite na stranu. Napravite mali test i za mjesec dana pogledajte rezultat. 

Arhiva

Brzizajam u
3 koraka