Brzizajam.com blog

Koliko troše kućanski aparati, te kako očitati struju i vodu

Autor: brzizajam.com
Datum: 05.03.2018

Kućanski aparati i njihova potrošnja

U našem kućanstvu trošimo plin, vodu, struju te za njih plaćamo račune. Vjerojatno najveći računi su za struju, a o tome ovisi koje uređaje koristimo svaki dan i koliko ih koristimo. Kućanske uređaje koristimo svaki dan, od perilice rublja, suđa, mikrovalne pećnice, pa sve do usisavaća, miksera i televizije, a oni naravno troše struju pa i onda kada nisu uključeni.

Kod kupovine kućanskih uređaja treba razmotriti koju oznaku razreda energetske učinkovitosti uređaj nosi. Postoje razredi A, B, C, D, E, F, G, a oni uređaji koji nose oznaku A su najučinkovitiji. Postoje i oni koji nose oznaku AAA što ih čini najboljom opcijom kod uštede struje. Ako smo u mogućnosti, neke bismo kućanske uređaje trebali koristiti u vrijeme jeftinije struje kako bismo i na taj način uštedili struju. Svi računi u našem kućanstvu se mogu smanjiti pa tako i račun za struju. Stvorimo li neke navike tada ćemo moći vidjeti znatnu razliku.

Koliko struje troši klima uređaj

Klima uređaj jedan je od najvećih potrošača struje u našem domaćinstvu. Oni klima uređaji koji su imali oznaku nižu od A u grijanju i B u hlađenju morali su biti povučeni sa tržišta. Sada se proizvode samo oni klima uređaji koji imaju energetski razred A+, A++ i A+++.

Koristite li klima uređaj sa energetskim razredom A, u hlađenju će otprilike potrošiti 215kWh za 350 sati rada, a za oko 1400 sati grijanja će potrošiti 1460kWh, a cijena struje iznosi oko 1kn/kWh pa pomnožite. Energetski razred A+++ će za hlađenje potrošiti oko 96kWh ako radi 350 sati, dok će za grijanje potrošiti oko 819kWh ako grije 1400 sati. U svakom slučaju, kod biranja klima uređaja gledajte onaj sa energetskim razredom A+++. Možda ćete i platiti malo više, ali godišnje će vam takav uređaj uštedjeti gotovo 700kn. 

Izračun potrošnje struje

Struju koristimo svaki dan, vrlo nam je potrebna, ali ju i plaćamo. Uvijek možemo izračunati koliko struje trošimo i koliko će nam iznositi račun za struju. Potrošnja električne energije mjeri se u kilovatsatima, mjerna jedinica koja se koristi za izračunavanje potrošnje električne energije.

U svakom trenutku možemo izračunati koliko smo potrošili električne energije kako bismo znali koliki će nam biti račun za struju, te kako bismo mogli nešto i uštedjeti. Kako biste izračunali potrošnju struje pogledajte koje vam je stanje brojila zadnji dan u mjesecu te oduzmite stanje brojila od prvog dana u mjesecu. Znači prvo biste trebali zapisati stanje brojila prvog u mjesecu kako biste mogli izračunati. Na taj način ćete dobiti potrošnju u kilovatsatima. Pogledajte koliko je kuna jedan kilovatsat te stanje koje ste dobili oduzimanjem pomnožite s time. Zatim tome pribrojite mjesečnu naknadu za opskrbu i mjesrnu uslugu. Nakon toga ćete ukupni broj potrošenih kilovatsati pmnožiti sa jediničnom cijenom naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora, a to sve ćete pomnožiti sa 1,25 plus iznos PDV-a. Zbroj koji ste dobili je potrošnja struje. Obračun potrošnje struje obračunava se svakih šest mjeseci, a za obračun struje potrebno je prijaviti pružatelju usluga stanje brojila.

Očitanje vode

Kako i za sve ostalo, voda se također očitava te se obračunava potrošnja vode. Računi dolaze svaki mjesec, te po njima možemo znati koliko vode trošimo. Potrošnja vode se uvijek može smanjiti, a time se može i uštedjeti. Sami možemo očitati vodu te saznati kolika nam je potrošnja vode.

Vrlo je lako voditi računa o potrošnji vode. Treba samo očitati brojilo vode i javiti pružatelju usluga stanje. To se može napraviti na njihovim stranicama u svakom trenutku. Kada pošaljete svoje podatke i stanje brojila vode oni vam vraćaju izračun, tj. stanje vašega računa. Ukupan iznos koji ste od pružatelja usluga znači vašu potrošnju vode. Na temelju toga što znate možete probati uštedjeti na vodi, te smanjiti potrošnju vode pa time i smanjite svoje račune za vode.

Kako očitati brojilo za vodu

Ponekad ćete se naći u situaciji kad ćete sami htjeti ili morati očitati brojilo za vodu. Možda želite znati koliko vode trošite pa na taj način možete saznati. Vodu koristimo svaki dan i to vjerojatno često. Na tom području također možemo i uštedjeti, manje puštati vodu, zatvoriti da teče ukoliko ju ne trebamo, tuširanje umjesto kupanja i slično. 

Svako brojilo, uključujući i brojilo za plin i električnu energiju. Svako brojilo ima brojčanike koji imaju pet polja za brojeve i ta polja su bijela, a zadnje, šesto polje je crvene boje, a označava decimalni broj. Kod očitavanja gledamo samo prvih pet brojeva. Brojila za vodu također imaju i okretni kotačić koji kontrolira protok vode.

Brzizajam u
3 koraka