Brzizajam.com blog

Kako se izvući iz minusa na tekućem računu, kako smanjiti troškove u domaćinstvu, kako otplatiti kredit, kako otplatiti dug sa kreditne kartice

Autor: brzizajam.com
Datum: 17.05.2018

Kako se izvući iz minusa na tekućem računu

Danas je rijetko tko bez odobrenog minusa na tekućem računu. Minus možemo zatražiti u banci koja će nam ga naravno otvoriti. Visina minusa određuje se po visini primanja, neke banke daju dopušten minus na trajanje od nekoliko mjeseci. Taj dopušteni minus može se smanjivati, povećavati ili ukinuti, sve ovisi o redovitim primanjima. 

Kada jednom uđete u minus njega se jako teško riješiti. Nedostajalo vam je novaca na kraju mjeseca pa ste ušli u minus, ali ste sada već skoro potrošili taj cjelokupan iznos. Nije lako izvući se iz minusa, ali je moguće. Otplata minusa neće biti laka stvar, ali ako mjesečno ostavljate na računu barem jedan dio novaca tada će se taj dug smanjivati. Dogovorite se s bankom o otplati minusa. Ako imate cijeli iznos minusa i možete ga uplatiti na račun, napravite to već danas i riješite se takve vrste duga.

Kako smanjiti troškove u domaćinstvu

Troškovi u domaćinstvu mogu biti dosta veliki. Danas je vrlo teško uštedjeti nešto novaca, skupljati nešto sa strane za možda neka putovanja ili za nešto što si želimo priuštiti. Troškovi su sve veći pa se znamo naći i zbrajati zadnje kune do plaće. Sve se to može promijeniti, potrebno je usvojiti neke navike i pridržavati ih se. 

Navike možemo stvarati iz dana u dan i to nam može pomoći da smanjimo troškove u domaćinstvu. Smanjite svoje račune. Pazite kako biste uvijek ugasili uređaje koje ne koristite, perilice za suđe i rublje koristite u vrijeme jeftinije struje, malo smanjite grijanje, ne morate u zimskim danima grijati toliko da možete nositi kratke rukave, radije obucite jednu vestu. Pazite i na vodu, nemojte pustiti da voda teće ni malo više od onoga što vam je potrebno. Smanjite i troškove hrane s time da to ne znaći da morate biti gladni. Potrošite prvo ono što već imate kod kuće pa tek onda kupite nove namirnice. Kava svaki dan u kafiću također je trošak koji se može odraziti na vaš budžet na kraju mjeseca, pa čak i na kraju tjedna. Družite se kod kuće, pozovite prijatelje u udobnost vašega doma. Gasite svjetla u prostorijama u kojima ne boravite. Pripazite na gotovo sve što bi vam moglo smanjiti vaše račune i kada usvojite te navike, tada će se to odraziti i na vaš budžet na kraju mjeseca.

Kako otplatiti kredit

Kredit je danas kao neka obaveza, vrlo je malo ljudi koji nemaju ni jedan kredit. Postoje različiti krediti te ih dižemo u razne svrhe. To može biti kredit za stan, kuću, auto i slično. Nakon što dignemo kredit obvezujemo se ugovorom da ćemo taj kredit redovito vraćati i to u ratama svaki mjesec dom ga u potpunosti ne otplatimo. 

Kredit nije mala stvar i vrlo je ozbiljna financijska situacija. Kredit treba vraćati i to redovito. U slučaju da se ne držimo rata svaki mjesec može doći do ovrhe što nikako ne bismo htjeli. Svaki kredit ima plan otplate pa se po njemu može vidjeti koliko smo točno dignuli novaca, koliko dugo taj kredit traje te kolike su nam rate mjesečno. Svaki mjesec kada dobijemo plaću treba izdvojiti za taj kredit, to mora biti prvo i osnovno kako se ne bi doveli u financijske probleme. Isto tako, ovisi o kojem se kreditu radi, možemo povećati svoje rate te raditi na tome da kredit otplatimo što je prije moguće. Svakako je dobro posavjetovati se s bankarima koji će vam reći što vam se najviše isplati. Ako ste pak došli do nekog većeg iznosa novca možda biste biste taj kredit mogli i odmah otplatiti. Provjerite koliko vam se isplati otplatiti kredit prije vremena te da li je možda bolje samo nastaviti sa mjesečnim ratama.

Kako otplatiti dug sa kreditne kartice

Kreditne kartice mogu biti pravi spas za situacije kada nemamo gotovine. Tada nam se pruža još jedan izvor novaca koji zapravo kasnije tek otplaćujemo. Limit potrošnje koji imamo na kartici vjerojatno je uvijek potrošen na maksimumu. Tada bi se moglo reći da smo u problemima jer su to obično iznosi koji su puno veći od naše mjesečne plaće. Za kreditne kartice svaki mjesec dobivamo račun za iznos koji moramo platiti do datuma dospijeća i to je u obliku neke rate. Kao i sve, i kreditne kartice moramo svaki mjesec otplaćivati.

Osim iznosa koji smo potrošili, rata koje moramo plaćati tu su i kamate koje plaćamo na sve to. Stavite na papir sve svoje kartice i njihove dugove sa kamatama, te ćete tek tada vidjeti koliko zapravo dugujete. Nakon toga biste se mogli šokirati koliki je zapravo taj iznos. Poradite na tome da otplatite dug sa kreditne kartice u što manjem roku. Imate li ih više, krenite otplaćivati onu karticu s najviše duga. Svaki mjesec uplatite ratu koju morate te dodajte još nešto na cjelokupan iznos. Tako radite svaki mjesec, na obaveznu ratu uplatite dodatni iznos. Kada vratite dug na toj kartici krenite na drugu. Onaj iznos koji ste plaćali za prvu karticu pribrojite rati ovom iznosu koji morate platiti za drugu karticu. Na taj način ćete prije otplatiti kreditne kartice te se u najkraćem mogućem razdoblju izvući iz dugova. Također, prilikom otplate kreditne kartice smanjite plaćanje karticama, koristite gotovinu i samo karticu tekućeg računa. Kontrolirajte se i pametno upravljajte svojim novcima.

Brzizajam u
3 koraka