Brzizajam.com blog

Kreditne kartice - koje postoje, koji su uvjeti za dobivanje kreditne kartice te kako se služiti bankomatom

Autor: brzizajam.com
Datum: 03.04.2018

Zašto imati kreditne kartice

U svojoj banci u bilo kojoj poslovnici možete zatražiti kreditnu karticu. Za neke kreditne kartice ćete sigurno trebati ispuniti neke određene uvjete kako biste ih dobili, dok ćete neke dobiti odmah. Naravno, prvo trebate ispuniti zahtjev za kreditnu karticu a potom čekati odobrenje kartice, pa i pošiljku kreditne kartice na kućnu adresu. Kada vam stigne kreditna kartica sve što trebate je potvrditi ju i početi koristiti.

Posjedovanje kreditnih kartica ima svoje prednosti i mane. To je vrsta plaćanja koju primaju u svim trgovinama. Kada nemate gotovine sa sobom tada možete platiti karticom, ona vam također omogućuje plaćanje na rate, te odgodu plaćanja. Ipak, s druge strane, kreditna kartica vam svaki mjesec oduzima pomalo veći iznos za kamate, te godišnje članarine. Dug na kreditnoj kartici brzo se može napraviti, a kasnije je dosta teško taj iznos i otplatiti jer nam kreditna uvijek za nešto dobro dođe pa ono što smo uplatili odmah ponovo i potrošimo.Sve ima svoje prednosti i mane pa tako i kreditne kartice. U svakom slučaju, one stvarno ponekad dobro dođu, a na vama je izbor želite li ju zatražiti ili ne. 

Kartice kao omiljeno sredstvo plaćanja

Svaki klijent banke može zatražiti svoju kreditnu karticu. Postoje i neki uvjeti koje treba ispuniti kako bi se uopće mogao predati zahtjev za karticu. Zaposlenje je itekako bitno, što povlači i redovita primanja barem šest mjeseci unazad. Neke banke traže i da ste neko određeno vrijeme klijent njihove banke što vam omogućava prednost za dobivanje neke kreditne kartice. Naravno, za sve ostale informacije i više podataka možete dobiti u poslovnici svoje banke.

Kartično plaćanje zaista je jedno od najpopularnijeg plaćanja. Gotovinom se isto plaća ali je upotreba kartica sve češća. Ona omogućuje odgodu plaćanja i plaćanje na rate. Kreditnom karticom također možemo plaćati preko interneta i bilo gdje drugdje u svijetu. Ukoliko nam nedostaje gotovine za nešto ili ju nemamo kod sebe tada možemo platiti karticom, a kreditne kartice danas primaju na svim prodajnim mjestima. 

Plaćanje kreditnim karticama

Plaćati možemo na razne načine, gotovinom, karticom tekućeg računa ili kreditnom karticom. Kada nismo u mogućnosti patiti gotovinom jer ju trenutno nemamo ili ju ne želimo trošiti tada koristimo kreditnu karticu. S njom možemo plaćati na rate, ali i odgoditi plaćanje. Ukoliko nemate kreditnu karticu možete ju zatražiti u bilo kojoj poslovnici svoje banke. 

Plaćanje kreditnom karticom je vrlo lako. Kada ju dobijete tada dobivate i PIN s kojim možete podizati gotovinu s bankomata i provjeravati stanje vašega računa. Banka vam daje limit potrošnje na kartici s time da se on nakon nekog vremena može i povećati. Svaki mjesec vam dolazi izvadak za kreditnu karticu na kojem piše koliko ste potrošili te koliko trebate taj mjesec platiti. Obično se plaća 5 ili 10% od ukupno potrošenog iznosa, ali to ovisi o tome koju karticu imate. 

Uvjeti za American karticu

Klijent ste banke i primate redovito plaću, tada imate i pravo na neke kreditne kartice. Kartice možete zatražiti u svojoj banci, te ako ispunjavate neke određene uvjete tada ćete dobiti odobrenje za određenu traženu karticu. Kreditne kartice danas imaju gotovo svi i ona uvijek dobro dođe kada nemate gotovine, kada želite nešto kupiti na rate ili želite odgoditi plaćanje do slijedećeg mjeseca jer vam je potrebna gotovina pa ju ne želite trošiti. American karticu također treba zatražiti, a za nju morate ispunjavati neke uvjete.

Možete ju zatražiti preko interneta na njihovoj web stranici ili u poslovnici banke. Za American karticu morate primati redovito plaću barem šest mjeseci redovito, morate biti punoljetni, te imati hrvatsko državljanstvo. Ako tražite bussines American karticu tada ćete morati dostaviti dokumente BON2/SOL2, a tvrtka mora dobro poslovati zadnjih šest mjeseci. Također će biti potrebna i kopija obrtnice. Za privatne klijente biti će potrebna i kopija osobne iskaznice. Odobrenje American kartice čeka se oko dva tjedna. Vaš zahtjev se također može i odbiti s time da vam kartična kuća American neće obrazložiti razloge za to jer je politika kuće da je to vrlo strogo čuvana tajna. Vaši se podaci boduju i na temelju bodova se zahtjev odbija ili prihvaća. 

Što je Prepaid kartica

Danas je gotovo nemoguće ne imati niti jednu karticu. Kada se otvori tekući račun u banci odmah se dobiva i kartica tekućeg računa. Postoje i kreditne kartice, te kartice žiro računa. Svaka od tih kartica nam služi za podizanje gotovine te plaćanje kada nemamo gotovinu kod sebe. Sve kartice možemo zatražiti u banci u kojoj imamo otvore račun pa tako i Prepaid karticu.

Prepaid kartica također služi za plaćanja, ali s njom je plaćanje još sigurnije. Ona služi za još sigurniju on line kupnju, te je odlična za tinejdžere, studente. Na Prepaid karticu uplaćuje se određeni iznos novaca koji sami odredite. Limit potrošnje je upravo taj iznos. Ova kartica je odlična ako ne volite nositi gotovinu sa sobom. Trošite onoliko koliko imate, a iznos možete uplaćivati sami ili netko drugi. Može se koristiti u svim dućanima gdje primaju kartice, te je vrlo sigurna i za on line kupnju. Kako bi dobili Prepaid karticu potrebno je podnijeti banci zahtjev za Prepaid karticu, te dati osobne podatke. Ovu karticu mogu dobiti svi jer za nju nema nikakvih provjera sposobnosti. 

Što je Debitna kartica

Debitne kartice vlasnicima tekućih računa omogućuje plaćanje i dizanje gotovine gdje god se nalazili. Sve transakcije obavljene sa debitnom karticom utjeće na stanje vašeg tekućeg računa. Njome možete plaćati ali i dizati novce na bankomatima, te se taj novac direktno i odmah skida sa vašek tekućeg računa za razliku od kreditne kartice gdje svaki mjesec dobijete račun koji morate podmiriti.

Dosta ljudi odlučuje se za debitnu karticu jer je lakše plaćati karticom nego nositi gotovinu sa sobom. U nekim dućanima možete zatražiti i da platite više te da vam se ta razlika vrati u novcima, tako štedite put na bankomat ili u banku. Uz ovu karticu ne plaćate kamate kao kod kreditnih kartica. Uz debitnu karticu također imate i PIN broj koji koristite prilikom plaćanja i dizanja gotovine na bankomatima. Ukoliko  prekoračite limit na vašem bankovnom računu sa debitnom karticom, plaćati ćete određene naknade za to. Sve informacije koje želite znati o debitnim karticama možete zatražiti u poslovnicama svoje banke. 

Kako koristiti bankomat

Našli ste posao i sada čekate prvu plaću. Kao biste primili prvu plaću potrebno je za to otvoriti tekući račun u određenoj banci. Uz otvaranje računa dobivate i karticu tekućeg računa i uz nju PIN broj pomoću kojega plaćate karticom i dižete novce sa bankomata. Možda vam je sada to sve nepoznanica, ali se radi o vrlo jednostavnim stvarima. Bankomat je uređaj na kojem možete dignuti određeni dio novca sa svog računa i to u bilo koje doba dana i noći.

Korištenje bankomata nije toliko komplicirano već je vrlo jednostavno. Vidjet ćete na bankomatu označen utor gdje ćete guruti svoju karticu, iznad utora će pisati Umetnite svoju karticu, zatim će se na ekranu pojaviti poruka Unesite svoj PIN. PIN broj ćete unijeti pomoću tipkovnice na bankomatu te ćete pritisnuti Enter. Tada ulazite u vaš račun. Možete podizati gotovinu ili provjeriti stanje računa. Ukoliko želite podignuti novac odabrat ćete opciju Isplata gotovine. Kada vam se prikažu iznosi na ekranu, odabrat ćete koji iznos želite i nastaviti dalje. Također imate opciju utipkati drugi iznos, možda i veći od ponuđenih pa ćete odabrati opciju Drugi iznos. Kada ste odabrali iznos koji želite da vam se isplati pričekat ćete isplatu, a na ekranu će vam se pojaviti pitanje želite li listić potvrde isplate odgovorit ćete sa Da ili Ne. Kada vam se isplate novci, uzmite ih zajedno sa listićem potvrde, ukoliko ste ga uzeli i sa svojom karticom. Na bankomatu možete samo zatražiti stanje svog računa. U tom slućaju nećete ići na isplatu gotovine već ćete samo birati opciju Stanje računa. Odabrat ćete između Prikaži stanje na računu ili Ispiši stanje na listiću. Nakon svake transakcije nemojte zaboraviti uzeti vašu gotovinu i karticu.

Dnevni limit na bankomatu

Bankomat je uređaj preko kojega nam se isplaćuje novac sa tekućeg računa, a moguće je novac i uplatiti preko bankomata. Bankomate mogu koristiti svi koji imaju tekući račun u bilo kojoj banci, a svaka banka ima svoje bankomate. Podizanje gotovine može se obaviti u bilo koje doba dana i noći, te se može dobiti i uvid u stanje na računu.

Svaka banka ima svoje bankomate koji su postavljeni na razna mjesta kako bi klijenti mogli izabrati gdje će podići svoje novce a da ne moraju ići u banku.bankomati su uvijek dostupni pa je moguće podići novce u bilo kojem trenutku. Nude se razni iznosi koji se mogu podići, ali svaki bankomat ima svoj dnevni limit koji može isplatiti. Većina banaka nudi isplatu gotovine na bankomatima do pet tisuća kuna na dnevnoj bazi. Može biti i više ukoliko to banka posebno odobri na određeni račun. Treba se pripaziti da se novac podiže na bankomatu banke u kojem klijent ima otvoren račun jer se podizanje novaca na bankomatima drugih banaka plaća provizija, a iznos ovisi o visini isplate.

 

Arhiva

Brzizajam u
3 koraka