Brzizajam.com blog

Kako smanjiti račun za mobitel, troškove u kućanstvu, je li vam potrebna fiksna linija, zašto koristiti kupone za popust, te može li se kupnjom uštediti

Autor: brzizajam.com
Datum: 07.05.2018

Kako smanjiti troškove u dućanu

Troškovi u domaćinstvu mogu biti dosta veliki. Danas je vrlo teško uštedjeti nešto novaca, skupljati nešto sa strane za možda neka putovanja ili za nešto što si želimo priuštiti. Troškovi su sve veći pa se znamo naći i zbrajati zadnej kune do plaće. Sve se to može promijeniti, potrebno je usvojiti neke navike i pridržavati ih se. 

Navike možemo stvarati iz dana u dan i to nam može pomoći da smanjimo troškove u domaćinstvu. Smanjite svoje račune. Pazite kako biste uvijek ugasili uređaje koje ne koristite, perilice za suđe i rublje koristite u vrijeme jeftinije struje, malo smanjite grijanje, ne morate u zimskim danima grijati toliko da možete nositi kratke rukave, radije obucite jednu vestu. Pazite i na vodu, nemojte pustiti da voda teće ni malo više od onoga što vam je potrebno. Smanjite i troškove hrane s time da to ne znaći da morate biti gladni. Potrošite prvo ono što već imate kod kuće pa tek onda kupite nove namirnice. Kava svaki dan u kafiću također je trošak koji se može odraziti na vaš budžet na kraju mjeseca, pa čak i na kraju tjedna. Družite se kod kuće, pozovite prijatelje u udobnost vašega doma. Gasite svjetla u prostorijama u kojima ne boravite. Pripazite na gotovo sve što bi vam moglo smanjiti vaše račune i kada usvojite te navike, tada će se to odraziti i na vaš budžet na kraju mjeseca. 

Kako smanjiti račun za mobitel

Računi za mobitel mogu biti dosta veliki jer su gotovo pa stalno u upotrebi. Razgovori, slanje poruka, podatkovni promet. Sve nam to nabija naš račun, ali ipak možemo nešto poduzeti kako bismo ga smanjili i kako se ne bi šokirali svaki puta kada otvorimo poštu od našeg operatera.

Gdje god možete koristite besplatno povezivanje na internet, danas se skoro svugdje nudi ta opcija, u kafićima, restoranima, trgovačkim centrima. Podatkovni promet je vjerojatno stavka koja najviše troši. Mjesečno možete imati i do 8GB za potrošiti, ali ako pređete preko toga toga može biti dosta skupo. Pazite kako ne biste skidali aplikacije ili gledali filmove i slično onda kada vam je uključen podatkovni promet, imajte na umu da se uvijek spojite na Wi-Fi ako je to moguće. 

Isto vrijedi i za navigaciju. Pametni telefoni će cijelim putem preuzimati podatke koji vas na kraju neće jeftino koštati, pa vam je jeftinije uložiti u GPS koji će vam uvijek biti besplatan ako ga često koristite. Pripazite na Roaming kada ste u drugoj državi, obavezno ga isključite jer ćete u protivnom dobiti poveliki račun za platiti. Kako biste smanjili svoj račun za mobitel pripazite na ove stvari. Moguće je smanjiti svaki račun ako stvorite neke nove navike kako biste sami sebi pomogli.

Fiksna linija - je li vam potrebna

Fiksna linija svakako je prije bila dobra kada nismo imali mobitele, laptope putem kojih možemo stupiti u kontakt sa bilo kime. Današnje vrijeme tehnologije pruža nam da se i vidimo s nekime tko se nalazi na suprotnom kraju grada ili u nekoj drugoj državi pa dolazimo do zaključka je li nam fiksna linija uopće potrebna.

Možete li se sjetiti kada ste zadnji puta nekoga nazvali putem fiksne linije? ako je vaš odgovor ne, tada trebate otkazati svoju fiksnu liniju i time uštedjeti taj novac. Plaćate svaki mjesec telefon, a nemate razloga za to. Smanjite svoje račune tako što ćete otkazati fiksnu liniju koja vam zaista nije potrebna. Mobitel koristite kada ste van, ali i kada ste kod kuće pa nema smisla da plaćate dva oblika komunikacije kada koristite samo jedan.

Kuponi za popust 

Razni dućani nude razne proizvode, pa tako i svoje. Svaki dan smo u barem jednom dućanu kako bismo kupili ono najpotrebnije, hranu, piće i ostale proizvode potrebne za život. Uvijek gledamo kako bismo jeftinije prošli pa pratimo neke akcije, sniženja i dobre ponude kao npr. ponuda 1+1. Jedan proizvod kupite a drugi dobijete gratis. Odlična ponuda, pogotovo ako taj proizvod često koristite.

Postoji još jedan način uštede,a  to su kuponi za popust. U nekim dućanima svaki puta kada platite račun dobijete kupon za popust, a neki dućani imaju i svoje knjižice za popuste. Isplati se iskoristiti te popuste, pogotovo ako kupujemo neke skuplje stvari pa nas uz kupon za popust taj proizvod izaže znatno manje nego inače. Takvi kuponi imaju svoj istek roka, pa uvijek pogledajte do kada vrijedi i iskoristite ga prije tog roka. 

Može li se kupnjom uštedjeti

Iako zvuči pomalo čudno i kupnjom se može uštedjeti. Trošimo svoj novac na razne stvari i vjerojatno ga trošimo svaki dan pa nije toliko čudno da nam možda na kraju mjeseca nedostaje nešto novca do plaće. Današnji život je dosta ubrzan, više se radi ali se i više troši. Većina ljudi troši izvan svojih mogućnosti što kasnije dovodi do dugova i raznih financijskih problema. 

Možete promijeniti malo svoju strategiju trošenja novca, pa i kada kupujete možete štedjeti. Tu se misli na uštede kada kupujete na sniženju, kada plaćate gotovinom i slično. Ako nemate trenutno novca za nešto, uštedite i tada kupite gotovinom, tako biste mogli i ostvariti neke popuste. Akcije poput jedan plus jedan, ili dva para plus jedan gratis su jako dobre uštede. Pogotovo ako kupujete obuću za obitelj, tj. ako vas je više. Postoje i razne kartice dućana gdje skupljate bodove kod svake kupnje te nakon skupljenih bodova opet dobivate neke popuste na proizvode ili na cjelokupan račun. To su sve uštede koje možete ostvariti samom kupnjom pa razmislite isplati li vam se malo pričekati. 

Arhiva

Brzizajam u
3 koraka