Brzizajam.com blog

Bijelo i žuto zlato, bakar, srebro - cijene, karakteristike i razlike

Autor: brzizajam.com
Datum: 03.04.2018

Kako prepoznati zlato

Vrijednost zlata raste u nazad nekoliko godina. Zato treba biti oprezan pri kupnji nakita i drugih predmeta od zlata. Kako bi, i bez mišljenja zlatara, mogli sami procijeniti da li je određeni predmet od zlata, važno je znati par osnovnih karakteristika predmeta od zlata.

Prva karakteristika zlata je njegova specifična nijansa žute boje. No obzirom da ima predmeta i od bijelog zlata, samo na temelju boje ne može se donijeti ispravna odluka. Predmeti od zlata obavezno moraju imati žig. Žig ukazuje koliko predmet ima karata, npr. 14 kt ili koje je čistoće, npr. 585. Zlatni nakit i nakon dugotrajnog nošenja ne mijenja boju niti na jednom svom dijelu. Stoga, ako na predmetu postoje određene promjene boje, budite sigurni da se radi tek o pozlati. Zlatni nakit ne izaziva alergijske reakcije pri nošenju.

Kako prepoznati bijelo zlato

Bilo da kupujte ili prodajete neki nakit od bijelog zlata, važno je znati neke njegove karakteristike kako ga ne bi zamijenili sa srebrom ili bezvrijednom bižuterijom. Bijelo zlato dobilo ne naziv zbog svoje karakteristične bijele boje. Radi se zapravo o žutom zlatu koje se miješa s određenim drugim metalima koji mogu biti plemeniti ili obični.

Najčešće se nakit od bijelog zlata zamjenjuje sa srebrnim nakitom. Bijelo zlato i srebro slične su boje, no bijelo zlato je više „mat“. Žig je najpouzdaniji pokazatelj radi li se o zlatu, srebru ili platini. Naime, na zlatnom nakitu obavezan je žig koji pokazuje koliko zlato ima karata odnosno kolike je čistoće, npr. 14 karatno zlato je isto što i 585 zlato, što znači da se radi o zlatu čistoće 58,5%. Za razliku od zlata, srebro uvijek ima oznaku 925, a platina 950.

Razlika bijelog i žutog zlata

Zlato je najpoznatiji plemeniti materijal karakteristične žute boje. Još jedna od karakteristika zlata je i njegova mekoća radi čega čisto zlato uglavnom nije dovoljno čvrsto za izradu nakita. Iz tog se razloga miješa sa drugim metalima, bilo plemenitim ili običnim. U našim zlatarnicama najčešće se može naći nakit od 14 karata, odnosno udio zlata u nakitu je 58,5%. 

Postavlja se pitanje koja je razlika bijelog i žutog zlata. Osnovna je naravno u boji. Bijelo zlato ima karakterističnu bijelu boju, sličnu srebru, s time da je više „mat“. Druga razlika je u postupku izrade. Kod bijelog zlata stavlja se tzv. bijela legura od rodija ili platine koja daje bijelu boju. Cijena bijelog i žutog zlata po gramu se ne razlikuje.

Cijena zlata

U nekim teškim životnim situacijama dolazimo do nekih odluka koje nam možda i dosta teško padaju. Moramo se snalaziti na razne načine ako upadnemo u neku financijsku krizu i moramo to učiniti vrlo brzo ako nam je toliko hitno. Financijski problemi mogu zadesiti svakoga i staviti ga u poziciju da, ako mora, proda svoje zlato.

Cijene zlata variraju svaki dan, te se ne može sa sigurnošću reći kolika je cijena zlata. Prije nego krenete prodavati svoje zlato informirajte se o cijene na burzi, tamo ćete dobiti pravu cijenu zlata za određeno vrijeme. Svoje zlato dajete na procjenu u zlatarnama, a cijena ide po gramima, do se na puno većem tržištu cijena zlata određuje u uncama. Možda imate i zlato koje ima neku povijesnu vrijednost ili je izrađeno nekom posebnom tehnikom, a ako je tako, tada bi vaše zlato moglo vrijediti i još više. Dobro se raspitajte o svemu, te ima li vaše zlato kakvu posebnu vrijednost prije nego krenete zaključiti prodaju.

Zašto prodati zlato

Ima načina kako bismo si pomogli, možda neki honorarni posao ili možda uzimanje pozajmice preko interneta kako bismo si trenutno pomogli u nekoj situaciji. Uvijek se možemo snaći za neki novac, pa tako i prodajom zlata. Upravo zato i prodajemo svoje zlato, iz potrebe da riješimo neku nastalu financijsku situaciju. Cijena zlata varira na svjetskoj burzi iz minute u minutu te biste se trebali dobro informirati koja je cijena zlata, te kada bi bilo najbolje prodati zlato kako biste i više zaradili.

Koliko se može dobiti za bijelo zlato

Neočekivani i veliki financijski problemi, vrlo često nas dovedu do toga da smo primorani rasprodati svoje obiteljske vrijednosti. Takva odluka je vrlo teška i na nju se najčešće odlučujemo kada smo iscrpili sve druge mogućnosti. Danas je vrlo učestala prodaja predmeta od zlata.

Zlato dolazi u dvije varijante, kao žuto i bijelo. Bijelo zlato je ustvari mješavina žutog zlata s nekim drugim metalima koji takvom predmetu daju potrebnu bjelinu. Cijena predmeta od bijelog i žutog zlata ne razlikuje se, već ovisi o udjelu čistog zlata u leguri. Udio zlata označava se u karatima. Što je veći postotak čistog zlata u leguri to je cijena zlata viša. Prije nego se odlučite na prodaju predmeta od zlata, dobro se raspitajte o cijeni zlata na tržištu, obzirom da se ona mijenja na dnevnoj razini. Također, različiti otkupljivači nude različite cijene.

Cijena srebra

Odlučili ste prodati nešto svog srebra, iako vam to vjerojatno teško pada nemate drugog izbora. Prije nego krenete u najbližu zlatarnicu ili srebrnaricu ipak se malo informirajte što možete dobiti za svoje srebro, točnije, koliko možete dobiti.

I sami možete provjeriti kolika je trenutno cijena srebra na burzi. Kako cijena stalno raste i pada, tada možete provjeriti koliko je trenutna cijena, te vidjeti je li možda u porastu, pa onda odlučiti koje je pravo vrijeme za prodaju. Također, možda to što planirate prodati ima neku povijesnu vrijednost ili je izrađeno nekom posebnom tehnikom. Saznajte malo više, možda možete i puno više dobiti za svoje srebro ako točno znate o čemu se radi. 

Cijena bakra

Danas se mnoge tvrtke na tržištu bave otkupom sekundarnih sirovina. Sekundarne sirovine su vrlo često ono što smatramo otpadom i što bez razmišljanja bacamo u smeće. Prije nego što bacimo u smeće neispravne kućanske aparate, predmete od metala, radijatore, kade i slično, raspitajmo se da li u našoj okolini postoji tvrtka koja se bavi otkupom istih.

Bakar je metal kojim se danas vrlo često trguje. Cijena bakra ovisi o međunarodnom tržištu i podložna je dnevnim promjenama. Također, razni otkupljivači nude različite cijene, pa se prije prodaje dobro raspitati koji je otkupljivač najpovoljniji. Bakar se otkupljuje po kilogramima. Neki otkupljivači nude mogućnost odvoza metalnog otpada s vaše kućne adrese. Kada već čistite tavan ili podrum, nemojte propustiti priliku, da si prodajom otpada, barem malo olakšate trenutnu financijsku situaciju.

Arhiva

Brzizajam u
3 koraka