Brzizajam.com blog

Metode za pronalazak posla, kako pametno tražiti posao, koju boje odjeće nositi na razgovor za posao, kako se pripremiti, te što svaki potencijalni zaposlenik treba imati

Autor: brzizajam.com
Datum: 09.05.2018

Metode za pronalazak posla

Kod traženja posla trebate biti samouvjereni. Trebate pokazati da imate samopouzdanja i da vjerujete u sami sebe. Stavite na papir sve svoje vještine, što vas zanima, tj. koji posao biste radili i u čemu biste bili dobri, te zapišite sve svoje sposobnosti i naravno, znanje. Tako ćete točno znati koji posao tražite i suziti ćete svoju potragu.

Možete isto probati i sa raznim firmama. Proučite što se sve nudi, te provjerite neke osnovne informacije o tim tvrtkama. Suzite popis u kojim tvrtkama biste radili te krenite na razgovore. Puno je više učinkovitije ako zakažete sastanak, te uživo predate životopis i razgovarate sa možda budućim poslodavcem. Slanje životopisa bez komunikacije je dosta teško, puno je konkurencije i teško je na taj način dobiti posao. Preuzmite stvari u svoje ruke, objavite na društvenim mrežama da tražite posao, recite svojim prijateljima i obitelji. Netko možda čuje za neki posao pa vas može informirati ili vas preporučiti. Uvijek možete pratiti oglase poslova preko oglasnika ako nemate određeni tip radnog mjesta jer se tamo zaista nude razna radna mjesta.

Kako pametno tražiti posao

Pametno traženje posla uključuje i vaš trud, ne samo slanje životopisa poštom ili mailom. Kako biste to uradili trebate uvijek biti u toku. Imate li neko radno mjesto u vidu tada morate pratiti što se sve nudi. Želite li raditi u nekim određenim firmama tada trebate naučiti ponešto o njima i o radnom mjestu kako biste znali što će se od vas tražiti. Isto tako, potrebno je i određeno znanje, pa ako želite ili trebate usavršiti znanje trebate upisati možda neki tečaj ili neku edukaciju.

Traženje posla zahtijeva vašu angažiranost. Svaki dan trebate aktivno tražiti posao, pregledavati oglase za posao, a neke firme imaju i mogućnost zapošljavanja bez natječaja te je to navedeno na njihovim web stranicama pod kategorijom Mogućnost zaposlenja. Sastavite svoj životopis te unutra navedite svoje kvalitete, znanje, vještine, navedite i ako ste negdje odradili praksu ili neku vrstu volontiranja jer sve to može pomoći. Kod razgovora za posao adekvatno se odijenite, tj. pristojno, a najbolje je klasično. Budite uvjereni u sebe i svoje sposobnosti. Životopis možete poslati putem maila ili poštom, ali se i cijeni ako ga donesete sami u firmu u kojoj želite raditi, možda pritom odmah obavite razgovor za posao. Naoružajte se strpljenjem i trudom. 

Kako se pripremiti za razgovor za posao

Pozvani ste za razgovor za posao, imate određeni dan i sat, ali prije svega treba se malo pripremiti. Nije baš svejedno kako ćete doći na taj razgovor, što ćete obući, kako ćete se ponašati jer upravo takve stvari vas mogu zaposliti ili se jednostavno samo zahvaliti što ste došli. 

Kako biste se pripremili za razgovor za posao tada morate saznati neke osnovne informacije o tvrtki u koju idete na razgovor. Trebate znati čime se točno bavi, te koje sve poslove otprilike ima, a bilo bi dobro i da znate opis svog budućeg posla, ako vas poslodavac zaposli. Morate se pripremiti jer tako dajete do znanja da želite raditi, te da ste odgovorni jer ste se potrudili. Vaše odijevanje također može značiti nešto poslodavcu pa je najbolje odijenuti se decentno ali i u nekim manje izrazitim bojama. Morate se i pripremiti na razna potanja, zašto želite taj posao, gdje se vidite za par godina, koje su vaše prednosti i mane i slično. To su uobičajena pitanja te ćete se s njima susretati na gotovo svim razgovorima za posao. Budite smireni, odgovarajte smirenim tonom, držite kontakt s očima vaših sugovornika, sjedite uspravno. Tako ćete dati dojam da vjerujete u sebe i u svoje sposobnosti dok odgovarate na pitanja. Sve ostalo je možda samo stvar sreće.

Koju boju odjeće nositi na razgovoru za posao

Vjerojatno ste čuli kako odabir boje može utjecati na vas a i na druge. Boje su vrlo bitne jer one mogu označavati vaše raspoloženje, karakter, a drugi će vaše boje asocirati na neki svoj način. Neke boje mogu izražavati pouzdanost, timski rad, dok neke boje označajavu manjak inteligencije ili aroganciju.

Bitno je što ćete obući na razgovoru za posao, te koju ćete boju staviti na sebe. Naravno, ne možete doći na razgovor na posao u trenirci već biste ipak trebali obući nešto profesionalnije, naravno, sve ovisi gdje idete na razgovor, tj. u koju firmu. Klasika je uvijek bila in, crna i plava boja uvijek su dobar i ispravan izbor za razgovor za posao. Crna je čak proglašena kao boja samopouzdanja pa s njom nikako ne možete pogriješiti. Bijela će pokazivati organiziranost dok će smeđa odavati pouzdanost. Ipak, neke boje se preporučaju izbjegavati kao što je narančasta i crvena. Njih ipak ostavite za neke druge prigode. Ipak, najbolji izbor je definitivno klasika.

Što svaki potencijalni zaposlenik treba imati

Postoje određene stvari koje poslodavci traži kod svakog potencijalnog zaposlenika, ali će i te stvari kasnije biti kvalitete dobrog radnika. One se nikada neće prestati tražiti niti će prestati biti aktualne, pa ako želite naći posao i kasnije ga zadržati tada trebate usvojiti neke kvalitete ako ih već nemate. 

Za početak je bitno da budete komunikativni. Komunikacijske vještine su izuzetno bitne, morate znati razgovarati bez zamuckivanja i bez straha, te trebate naučiti razgovarati profesionalno i samouvjereno. Bez interneta se danas ne može, a ni bez kompjutera, pa morate znati raditi u programima poput Worda i Excela, a ako nemate te vještine onda ih naučite. Samopouzdanje je bitno, ako se sramite i držite po strani tada nećete baš lako doći do posla, a ni kasnije do nekog napredovanja. Biti timski igrač je bitno kod svakog poslodavca, morate se znati prilagoditi drugima i prihvatiti različite karaktere. Biti organiziran već znači obaviti pola posla. To znači da se snalazite u vremenu i u poslu koji radite te na taj način uspješno ispunjavate sve zadatke na vrijeme. Ovo su samo neke osnovne stvari koje svaki potencijalni zaposlenik treba imati, ali ih je dobro i zadržati i nakon što dobijete posao.

Brzizajam u
3 koraka