Brzizajam.com blog

Kako uštedjeti za Božić, kako iskoristiti božićnicu, blagdanski troškovi

Autor: brzizajam.com
Datum: 11.05.2018

Kako uštedjeti za Božić

Božić se polagano približava i iako ima dosta vremena, nekako se uvijek pripremamo u zadnji čaš. Pokloni u zadnji čas, dekoracije, namirnice, a često nas to u zadnji čas i najviše košta. Božićno vrijeme ne bi trebalo biti stresno nego smireno, opuštajuće i svakako bez brige o novcu, tj. potrošenom novcu i o danima iza Božića i Nove godine.

Ušteda je svakako dobrodošla na svakom području pa tako i za Božić. Ako se pripremamo na vrijeme tako nećemo potrošiti izvan svojih mogućnsoti, a ako dobijemo božićnicu možda ju možemo i spremiti za nešto posebno. Pokušajte stavljati nešto novaca sa strane svaki mjesec, možda dva, tri mjeseca prije Božića za poklone ili možda za neke posebne namirnice ili kolače. Imajte svoj fond za Božić. Neke poklone možete i ranije kupiti, pogotovo ako točno znate što biste kupili i taj proizvod nađete na sniženju. Kupite ga, zamotajte i neka čeka svoje pravo vrijeme. Uštedite novac i na neke druge stvari tako što ih nećete kupiti. Velika sniženja odjeće počinju tek iza Božića, pa pričekajte s takvom kupovinom do tada. Novac radije ostavite za Božić kada vam je prije potreban. Napravite popis što vam sve treba, od poklona, namirnica za ručak i kolače, nemojte kupovati sve odjednom, kupujte i puno prije malo po malo. Kada nešto kupite prekrižite to s popisa. Ako ste kreativni i volite Uradi sam ideje, napravite poklone sami. To će biti originalni pokloni, a sigurno ćete puno uštedjeti. 

Kako iskoristiti božićnicu

Poslodavac nije dužan isplatiti božićnicu osim ako to nije utvrđeno pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom. tada je poslodavac obavezan dati božićnicu svake godine, sve ostalo je dobra volja poslodavca. Naravno da bi bilo lijepo dobiti taj dodatak u najljepše doba godine i to onda kada nam je zaista potreban taj novac, no nemaju svi tu sreću.

Isplata božićnice trebala bi biti prije Božića, a ako ste u toj manjini da dobivate božićnicu, dobro ju iskoristite. Razmislite na što biste ju mogli potrošiti, možda na neke dobre poklone za svoje najdraže ili ćete možda staviti sav novac na štednju. Ako radite Božićni ručak ili proslavu za Novu godinu, tada će taj novac jako dobro doći kako biste sve pripremili i kupili na vrijeme. Dobro iskoristite ovaj bonus i uživajte ovoga Božića.

Blagdanski troškovi

Vrlo vjerojatno ste već počeli paničariti oko Božića i blagdana. Imate premalo vremena za sve, stišće vas vrijeme a i novac koji ste potrošili i koji ćete tek potrošiti. Lijepo raspoloženje zamijenio je stres, a trebalo bi biti sasvim drugačije. Sve možete promijeniti kako biste Božić dočekali bez stresa i lošeg raspoloženja.

Svi se slažu da su blagdanski troškovi veliki, tu su pokloni, hrana koju moramo kupiti i pripremiti, možda neka nova odjeća koju želimo obući i slično. Za blagdanske troškove je zaista bitno da znate koliko će što koštati. Napravite popis poklona, hrane i svega što želite kupiti. Nakon toga ćete napraviti i računicu, koliko možete potrošiti na što i kada ćete ići to sve kupiti. Nemojte ostavljati sve za zadnji čas nego krenite puno ranije. 

Arhiva

Brzizajam u
3 koraka