Brzizajam.com blog

Kako rasporediti novac, mjesečne troškove, te kako napraviti tablicu prihoda rashoda

Autor: brzizajam.com
Datum: 04.04.2018

Osnovni troškovi života

Jeste li ikada obraćali pažnju na što ide vaš novac? Radite svaki dan kako biste na kraju mjeseca dobili plaću koju vjerojatno brzo potrošite, a niste ni svjesni na što ste sve potrošili. Naravno, ako ne pratite svoje troškove tada ni ne znate zapravo gdje ste potrošili novac, te koji su vam prioriteti i osnovni troškovi života koje morate podmiriti. 

Kako što i sami znate, postoje osnovni troškovi života, a to su prioriteti. U tu kategoriju ulaze režije koje morate platiti svaki mjesec, stanarina ili kredit, hrana, a zatim odjeća, obuća, možda kredit za auto i slično. Troškovi života se nastavljaju na redovito servisiranje automobila, plaćanje vrtića, obroka u školi za dijete, te razne slične stvari. Svatko ima osnovne troškove života koji se proširuju ovisno o tome što sve imate. Obično su prioriteti osnovni troškovi života. Posložite svoje prioritete i prema tome svoje osobne financije.

Mjesečni troškovi - računi

Svaki mjesec na vašu kućnu adresu dolaze računi. Skup tih računa zovu se režije. Tako postoje računi za vodu, plin, struju, telefon, internet i slično. Jeste li svjesni koliko ukupno imate računa, tj. koliko mjesečno imate troškova za račune. Ne dolaze svi računi na isti dan, pa ih vjerojatno niti ne plaćate isti dan, možda ih plaćate kako dolaze, neke ostavljate za neki drugi dan u mjesecu i slično. 

Skupite svoje račune, stavite sve na papir i saznajte koliki su vaši troškovi. Neke ćete troškove možda moći smanjiti, ali neki su jednostavno takvi. Iznos mjesečnih troškova često je jednak jednom mjesečnoj plaći. Tu se nađu i rate stambenih kredita, drugih manjih kredita, kreditnih kartica, a tu spadaju i troškovi namirnica, a na njih trošimo gotovo svaki dan. Naravno, hranu trebamo kupovati, ali možemo pripaziti na neke nepotrebne troškove jer ih, realno gledajući, imamo i previše.

Zapisivanje vlastitih troškova

Svaki dan trošimo, na hranu, benzin, u restoranima, kafićima i slično. One sitne stvari na koje svaki dan trošimo svoj novac su zapravo veliki troškovi. Njih možemo smanjiti ukoliko se vodimo nekim savjetima. Ne trebamo puno oduzimati svaki mjesec da bismo živjeli kako želimo živjeti, dovoljno je malo da bismo imali sve što nam je potrebno.

Zapišite svoje troškove. Ukoliko zapisujete svaki dan na što ste potrošili, znati ćete u svakom trenutku koliko ste potrošili i najvažnije na što ste potrošili. Na taj način ćete pratiti svoje troškove i neće biti iznenađenja. Isto tako, vidjet ćete gdje trebate malo stisnuti s trošenjem a gdje si možete priuštiti neke određene stvari. Neka vam to pređe u naviku.

Troškovi na papiru

Bitno je zapisivati svoje troškove na papir. Ukoliko želite znati koliko trošite i na što odlazi vaš novac tada biste svaki dan trebali zapisati svoje troškove. Postoje razni primjeri tablica koje možete upotrijebiti. Odaberite najlakšu tablicu koju će vam biti lako pratiti, te u nju zapišite sve svoje prihode i rashode.

Često se dogodi da nam na kraju mjeseca nedostaje novca, te ne znamo kako je to moguće, te je svaki mjesec isti slučaj. Jedini način da to promijenite je tablica kućnog budžeta. Zapišite sve što potrošite i to svaki dan, najbolje navečer kada više nigdje ne planirate izlaziti. Ovim putem možete vidjeti gdje trošite i koliko, te gdje možda možete smanjiti svoje troškove i uštedjeti. Kada vam to prijeđe u naviku tada će vam vođenje financija biti vrlo jednostavno i lako.

Kako rasporediti novac

Znati kako rasporediti svoj novac je od ključne važnosti, pogotovo ako imate financijskih problema. Bitno je kontrolirati svoje financije, te znati u svakom trenutku koliko novaca imate, gdje ga trošite i na što. U dugove ulazimo upravo iz suprotnog razloga, ne vodimo financijsku evidenciju, trošimo izvan svojih mogućnosti i često ne znamo gdje je naš novac otišao, tj. zaboravljamo. To se mora promijeniti ukoliko više ne želite imati financijskih briga.

Svaki mjesec kada dobijemo plaću trebamo zapisati sve naše prihode, na taj način ćemo znati s koliko novaca raspolažemo. Nakon toga treba popisati sva dugovanja, kolike su režije, krediti ili stanarina i rasporediti svoje prihode na sve ono što moramo platiti. Kada rasporedimo novac na sve te nužne i neodgodive stvari tada ga raspoređujemo na štednju, na kupovinu stvari koje su nam nužne. Svaki dan trebamo voditi evidenciju i zapisati gdje smo potrošili novac ili ako smo nešto novca i dobili. Tako ćemo uvijek imati uvid u financije. Na kraju mjeseca treba pregledati sve troškove te vidjeti može li se negdje uštedjeti, gdje smo trošili a nije nam bilo potrebno i slično. Kada jednom krenemo raspoređivati naš novac tada će nam to postati navika, a financijska situacija će se sigurno poboljšati.

Tablica prihoda i rashoda

Organizacija kućnog budžeta vjerojatno je najbolji plan kako da se ne uvućete u nepotrebne dugove. Često živimo iznad svojih mogućnosti pa je tablica prihoda i rashoda odlična stvar koju možemo napraviti kako bismo imali kontrolu nad svojim financijama. 

Tablica prihoda i rashoda u sebi bi trebala sadržavati sve prihode koje imamo, plaća ili plaće, dodatni bonusi, prodamo li nešto poput komada namještaja ili slično, sve se to mora nalaziti u našim prihodima. Svaka uplata u naš kućni budžet može se rasporediti na ispravan način kako ne bi došlo do nekih problema. Kada smo popisali sve prihode treba rasporediti rashode. Odrediti što sve moramo platiti, od režija, kredita i slično, a bitno je i da u svoje rashode uvrstimo i štednju koja će nakon nekog vremena postati prihod.Bitno je imati tablicu rashoda i prihoda te ju voditi svaki mjesec i svaki dan, samo na taj način ćemo moći kontrolirati svoje financije.

 

Brzizajam u
3 koraka