Brzizajam.com blog

Kućni budžet za obitelj, džeparac za sebe, tinejdžere, kako provesti vrijeme s obitelji bez puno novca te kako napraviti budžet za trošenje

Autor: brzizajam.com
Datum: 07.05.2018

Kućni budžet za obitelj

Kada se vaša obitelj počne povećavati tada i troškovi postanu sve veći. Kućni budžet za obitelj trebao bi postojati i u svakom trenutku biste trebali znati gdje su vaši novci. Uvijek treba biti spreman na neočekivane troškove, pa bi iz tog razloga trebalo i stvarati neku zalihu, tj. štedjeti. Nije teško napraviti kućni budžet niti ga je teško voditi, potrebno je samo biti dosljedan i svaki dan bilježiti prihode i rashode. 

Kućni budžet za obitelj funkcionira jedino ako se redovito bilježi gjde novac odlazi, koliko novca je na što potrošeno, tj. raspored svih troškova ukljućujući i štednju i džeparac. Kada se zbroje prihodi, oni bi se trebali rasporediti na plaćanje režija, kredita, dugova, eventualno na školarine, članarine, glazbene škole i slično, te robu, odjeću i sve ono što je zaista potrebno. Nakon nužnih troškova raspoređuje se novac na štednju, džeparac, gablec i slično. Na kraju dana se svi troškovi upisuju u kućni budžet kako bi se pratila financijska situacija. Na taj način učite i svoju djecu pravilnom upravljanju novcem.

Džeparac za sebe

Postoji puno mjesečnih troškova, tj. obaveze koje moramo podmiriti. Režije, krediti, hrana i slično oduzimaju nam vjerojatno dobar dio naše plaće. To su sve životni troškovi i moraju se podmiriti na vrijeme. Ne ostaje nam ponekad mjesta za neke naše želje i osobne potrebe koje si želimo priuštiti, a zbog toga možemo postati frustrirani i nesretni.

Radimo svaki dan i primamo mjesečno plaću za posao koji radimo. Kada platimo sve obaveze ne ostaje nam baš novca za nas. Napravimo li kućni budžet tada možemo rasporediti svoj novac na sve troškove, pa vidjeti koliko nam ostane. Svaki mjesec možemo si ostaviti barem mali džeparac koji ćemo potrošiti na sebe, kupiti nešto što želimo i razveseliti se. To ne moraju biti skupe stvari, kupiti možemo i neku malu sitnicu, nešto što smo si već neko vrijeme možda htjeli. Tako ćemo svaki mjesec odvajati i imati džeparac za sebe.

Džeparac za tinejdžere

Danas je tinejdžerima bitno imati svoj novac koji mogu potrošiti na neke svoje izlaske, druženje s prijateljima i slično. To je doba kada im je bitno kako izgledaju, što nose i iako je ponekad teško baš kupiti sve što požele, možemo ih naučiti upravljati novcem kako bi možda i sami uštedili za neke stvari koje žele.

Svakom tinejdžeru je potreban novac, a i dobro je da se uče kako upravljati novcem. Odredite mjesečno ili tjedno iznos koji im želite davati za njihove potrebe. Također ih pritom savjetujte i recite da taj novac mora izdržati određeni period a da će nakon toga opet dobiti istu svotu. Tako će oni učiti kako rasporediti svoj džeparac, a možda i uštedjeti za neke stvari. Džeparac za tinejdžere je vrlo bitan. U toj fazi su kada su dovoljno odrasli da mogu početi upravljati financijama koje ste im dali. 

Vrijeme s obitelji bez puno novca

Vrijeme provedeno s obitelji je vrlo bitno. Obitelj je važna i treba puno uložiti truda kako bi sve dobro funkcioniralo, treba i dosta žrtve, ali se sve to na kraju isplati i vrati u dobrome. Ponekad ne stignemo provoditi puno vremena sa svojom obitelji zbog raznih obaveza, posla i slično, ali je bitno da iskoristimo kvalitetno to vrijeme koje nađemo sa svojom obitelji.

Želimo li provesti kvalitetno vrijeme sa svojom obitelji, a nemamo baš puno novca za neke posebne izlete, tada možemo organizirati neki mali piknik ili izlet u prirodu. Živite li u gradu, sigurno ima dosta parkova gdje možete ponijeti košaru sa hranom, deke, lopte i slično, te provesti ugodno popodne s najdražima. Vožnja biciklom također je lijepo kada ide cijela obitelj, usput stanete na sladoled ili neke kolače. Postoji puno načina da provedete kvalitetno vrijeme sa svojom obitelji bez puno novca, dosta ovakvih stvari je besplatno, a stvarate lijepe uspomene.

Budžet za trošenje

Svaki dom trebao bi imati kućni budžet. Ukoliko želite znati koliko trošite i na što trošite tada biste trebali zapisivati svaki svoj trošak. To nije teško. Izradite tablicu gdje ćete zapisati svoje prihode i rashode, sve ono što morate platiti, tj. što ste obvezni platiti, poput režija, stanarine, kredita, kartice i slično. Tako ćete točno znati koliko novca ide na te troškove a koliko vam ostaje za neke druge stvari.

Novac možete rasporediti na razne stvari, hranu, režije, kartice, stanarinu, kredite i slično. Bilo bi pametno stavljati i nešto novca na štednju za neke crne dane i hitne slučajeve. Nakon što ste sve rasporedili tada ćete vidjeti koliko vam je novca ostalo, a tada možete ostaviti i nešto novca za trošenje, tj. za sebe, kao neka vrsta džeparca. Taj novac možete potrošiti na bilo što, na svoje male užitke, možda na neku novu odjeću ili bilo što. Tako ćete biti zadovoljniji jer ćete znati da vas svaki mjesec čeka neki budžet za trošenje.

Brzizajam u
3 koraka