Brzizajam.com blog

Kako otvoriti račun u banci, dozvoljeni minus, žiro račun, zaštićeni račun te dječju štednju

Autor: brzizajam.com
Datum: 04.04.2018

Kako otvoriti račun u banci

Račun u banci najčešće otvaramo onda kada se prvi puta zaposlimo. Potreban nam je kako bismo primali plaću, plaćali račune, ali i jednoga dana mogli dignuti kredit za stan, auto i slično jer uplata plaće na račun je zakonski obavezna.

Prije nego krenete u banku, provjerite prvo sve banke, što nude, koje su ima opcije, raspitajte se kod obitelji, prijatelja u kojim su bankama i kako su zadovoljni s uslugama određene banke. Kada saznate sve informacije zaputite se u banku gdje ćete na šalteru zatražiti otvaranje računa. Za to će vam biti potrebna samo vaša osobna iskaznica. Prije potpisivanja ugovora dobro ga pročitajte, a nakon potpisivanja ugovor spremite i čuvajte ga. Zaposlenik banke će vam vjerojatno ponuditi i neke dodatne opcije, pitajte sve što vas zanima kako biste dobili što više informacija. Kada sve potpišete otvorili ste račun, u slijedeća dva do tri tjedna, a možda i prije će na vašu adresu doći kartica tekućeg računa i PIN pomoću kojega možete plaćati, te dizati gotovinu s bankomata.

Kako otvoriti minus u banci

Svaki klijent banke koji ima redovita mjesečna primanja može dobiti i minus po tekućem računu. Ako do sada klijent nije imao dopušteni minus, isti može zatražiti i sam što će mu banka odobriti. Dopušteni minus dobro dođe ukoliko vam malo nedostaje do plaće pa imate od kuda uzeti dodatne novce kako bi izdržali do plaće. 

Sa dopuštenim minusom ide i redovna kamata koja se naplaćuje na iskorišteni iznos dopuštenog minusa. Visina prekoraćenja dodjeljuje se prema prosjećnim primanjima. Kod ugovaranja dopuštenog minusa postoje različiti paketi usluga pa tako i visina prekoračenja, a o klijentu banke ovisi koji paket usluga će uzeti. 

Kako otvoriti žiro račun

Žiro račun može se otvoriti u bilo kojoj banci. Otvaraju ga uglavnom studenti, osobe koje zarađuju honorarno, koji rade na ugovor o djelu, zarađuju od samostalnog rada, a sve se to mora evidentirati putem računa u banci pa je tako najbolje otvoriti žiro račun. Uplatu na račun vrše pravne ili fizičke osobe u obliku doznake sredstava ili uplate u gotovini. 

Za otvaranje žiro računa potrebno je predoćiti svoju osobnu iskaznicu ili putovnicu. Banka tada otvara žiro račun i počinje ga voditi. Uz žiro račun dobivate i karticu s kojom možete plaćati i dizati gotovinu na bankomatima. Stanje na žiro računu možete provjeriti u bilo koje doba u banci, naravno, u redovno radno vrijeme, ili u bilo koje doba dana i noći na bankomatima ili putem internet bankarstva.

Kako otvoriti zaštićeni račun

Imate nepodmirena dugovanja nad kojima je proveden ovršni postupak? Primili ste rješenje o ovrsi i ono je postalo pravomoćno. Idući korak koji vam slijedi je blokada računa. Dakle, kada FINA zaprimi ovršni nalog, odnosno rješenje o ovrsi, daje nalog bankama da blokiraju sve ovršenikove račune, sve dok se ne namiri cjelokupni dug.

U tom slučaju, kako biste mogili raspolagati novčanim primanjima koja su izuzeta od ovrhe, dužni ste otvoriti zaštićeni račun. Od ovrhe su izuzeta primanja i naknade kao što su doplatak za djecu, naknade zbog privremene nezaposlenosti i dr., ali i određeni dio plaće koji ovisi o tome da li vam je plaća manja ili veća od prosječne neto plaće u RH. Kako biste mogli raspolagati navedenim prihodima, morate ispuniti obrazac Obavijesti o primanjima, naknada i iznosima koji su izuzeti od ovrhe i predati ga u najbližu poslovnicu FINA-e. FINA je potom dužna obavijestiti vašu banku koja će, bez dodatnih troškova, otvoriti poseban zaštićeni račun na koji će se uplaćivati sredstva izuzeta od ovrhe.

Kako otvoriti dječju štednju

Vrlo je bitno djecu učiti od malih nogu kako raspolagati s novcem, cijeniti ono što se zaradi, pa i učiti ih kako štedjeti. Na taj način će djeca biti spremnija u budućnosti ući u svijet financija kada za to bude pravo vrijeme, tj. imati će neko predznanje i iskustvo. Ukoliko želite, možete otvoriti dječju štednju od prvoga dana kada se vaše dijete rodilo te štedjeti za njegovu ili njezinu budućnost.

Svaka banka nudi dječju štednju, te uz likove iz crtića, plišanim igračkama i slično privlači malene klijente, ali naravno i njihove roditelje. Dječja štednja je kao i svaka druga štednja, s time da je to štednja za djecu do 18 godina. Kada otvarate dječju štednju sklapate ugovor s bankom, sami određujete iznose koje želite mjesečno uplačivati, te dogovarate i trajanje štednje. Kada istekne taj dogovoreni period tada novce možete podignuti. Također, postoje štednje kojima možete raspolagati i prije dogovorenog perioda isteka štednje. Banke nude razne opcije, a na vama je da odaberete onu koja vam se najviše sviđa. Učite svoje dijete od početka štedljivosti, pametnom raspolaganju s novcem, kako ih naučite tako će i u budućnosti postupati s novcem.

 

Arhiva

Brzizajam u
3 koraka