Brzizajam.com blog

Kako zadržati kontrolu na poslu, izbjeći sukob, ima li mjesta emocijama na poslu, koje su teme zabranjene, što nikada ne smijete reći šefu, je li dobro sprijateljiti se sa šefom

Autor: brzizajam.com
Datum: 10.05.2018

Kako zadržati kontrolu na poslu

Teško je u današnje vrijeme biti bez stresa. Stres je dosta veliki uzročnik raznih bolesti, a može nas odvesti i u depresiju. Posao nam donosi nažalost stres, ali se možemo boriti protiv toga. Treba naučiti zadržati kontrolu, to nije lako ali se ipak može. Sami nađite neke svoje načine kako biste se smirili u nekim situacijama, imajte uvijek na umu da vam zaista ne trebaju nepotrebni ispadi.

Kada dođe do neke stresne situacije gdje poželite odmah pokrenuti svađu, prepirku, nemojte tako reagirati. Najbolje bi bilo da se maknete od situacije i ljudi. Smirite se na par minuta, stvari ćete nakon toga sigurno drugačije gledati. Ne kaže se slučajno da je neke stvari bolje prespavati. Naravno, ako niste u toj poziciji da prespavate, dobro je i maknuti se. U poslovnom svijetu emocije treba kontrolirati, sve mora biti u svojim granicama. ne želite da kruže glasine kako ste neuračunljivi, svadljivi, da burno reagirati, na taj način samo odvlačite ljude od sebe, a to sigurno ne želite. vaš stres će se na taj način također smirivati jer nećete toliko stvari uzimati k srcu, već ćete zastati, razmisliti i duboko udahnuti prije nego reagirate.

Kako izbjeći sukob na poslu

Ne možete uvijek kontrolirati situacije, pogotovo neke nastale probleme na poslu. Kolege su ljudi s kojima radimo svaki dan, te nikako ne želimo biti u nekim neugodnim situacijama s njima zbog kojih ćemo ih izbjegavati. Nije lako raditi s ljudima koji su različiti od nas, imaju drugačije ideje, mišljenja, karaktere, pa nije ni čudno da tu i tamo može doći do nekih razmirica.

Ako i dođe do nekih razilaženja u mišljenju, nešto se dogodi na poslu što može dovesti do svađe, bolje ju je u svakom slučaju izbjeći. Radite na tome da izbjegnete sukobe. Razgovarajte smireno o problemu koji imate, nemojte dopustiti sebi ni drugima vikanje i ispade. Mogli biste čak i uzeti par minuta stanke od svega, te otići prošetati dok se malo ne smirite. Kasnije ćete stvari malo drugačije gledati, te nećete burno reagirati. Kada jednom dođe do sukoba, kasnije je teže to nekako ispraviti, tj. teško je opet s kolegom biti na nekoj istoj razni. Imajte na umu da je tu bitna samokontrola, ali i da vaše ponašanje odraz vas samih. 

Ima li mjesta emocijama na poslu

Emocije mogu biti jako snažne, a postoje osobe koje ne pridaju puno pozornosti na njih dok su drugi možda i previše emotivni. Posao može donijeti različite emocije, ali je pitanje koje su dopuštene a koje nisu. Sve treba biti u svojim granicama, ne smijemo sebi dopustiti da nas naši kolege možda vide da plačemo zbog neke nastale situacije jer to svakako nije emocija koju želimo na poslu. 

Stres na poslu, problemi, možda čak i ogovaranja mogu potaknuti razne emocije, ali mi sami ih trebamo naučiti kontrolirati, ali radi sebe, ne radi drugih. Izađite iz prostorije i pokušajte se smiriti dalje od nastale situacije, pokušajte s dubokim disanjem, to obično pomaže. Ne morate možda odmah reagirati, ponekad je ipak bolje malo sagledati cijelu situaciju pa tek onda reagirati. Vikanje, lupanje po stolu, psovanje, svađanje i slično nikako nije dobro imati na poslu, te bi te emocije svakako trebalo izbaciti. Uostalom, problemi se riješavaju na miran način, pogotovo na poslu. Imajte to na umu.

Koje su teme zabranjene na poslu

Razgovor na poslu je sasvim normalan i uobičajen. Treba održavati neki odnos sa kolegama, a ne samo pričati o poslu. Neke teme su ipak zabranjene na poslu, tj. ne bi se trebale spominjati jer posao nije prikladan za takve razgovore. Trebali biste pripaziti oko nekih tema jer biste mogli završiti na lošem glasu upravo zbog njih.

Nikako ne biste trebali tračati, pogotovo kolege i šefove. To bi netko mogao čuti, a moglo bi doći i do vaših nadređenih. Ionako, to i nije baš pristojno. Vaša financijska situacija trebala bi se ticati vas i vaše obitelji, ne kolega na poslu. Nemojte im pričati o kreditima, dugovima i slično. Intimne probleme ostavite za razgovor s prijateljima ili obitelji, vaši kolege ne trebaju znati o vašoj intimi niti vašem privatnom životu. Također, ne biste se trebali raspitivati o plaćama svojih kolega jer to je njihova stvar kako je vaša plaća vaša stvar. Dogovore koje imate sa šefovima također ne biste trebali otkrivati, može doći do nesporazuma ili možda nekih problema. 

Što nikada ne smijete reći šefu

Svatko od nas se u svojoj karijeri barem jednom našao u situaciji da mu nadređeni nije baš previše drag, iz kojekakvih razloga i kako biste najradije dali otkaz i bili sam svoj gazda. No, realno gledano, sada to niste i tako se ponašajte.

Bez obzira na to kakvi su vaši odnosi sa šefom, dobri ili loši, nekih bi se pravila profesionalnog ponašanja svakako trebali pridržavati. A ta pravila uključuju i komunikaciju, postoje neke stvari koje biste trebali izbjegavati govoriti šefu ako želite da vaši odnosi i dalje budu takvi kakvi jesu.

“Bivši šef je to radio drugačije" - ovo bi trebalo izbjegavati pod svaku cijenu. Novi šef će dobiti dojam kako ste ostali u prijašnjim vremenima i da niste prilagodljivi.

“Ovo je najbolje što sam mogao napraviti“ – samo po sebi je jasno, rekli ste da ne možete bolje od nečega što nije dobro.

“To nije moj posao“ - u vašem ugovoru o radu, u opisu posla, vjerojatno piše da ćete, osim točno određenih zadataka, raditi i druge zadatke koje šef od vas zahtjeva, ako će za to postojati potreba. Različiti zadaci pružaju vam mogućnost učenja i izvan vašeg područja stručnosti. Uostalom, da vam šef ne vjeruje i ne vjeruje da ste vi za to sposobni, ne bi vas uopće ni tražio. Ako mislite da već imate previše posla, recite to šefu i dio posla delegirajte na druge kolege u uredu. Ukažite na stručnost drugih osoba i recite da su oni puno bolji kandidati za takvo nešto.

“Premala mi je plaća“ - ništa ne može razbjesniti menadžera kao traženje povišice bez argumenata i opravdanja. Nije važno što imate kredit, ili se planirate vjenčati, ili su vam djeca krenula u školi. To su vaši problemi koji se temelje na vašim izborima, ne problemi tvrtke. Ako želite više novca, dođite šefu s obrazloženjem zašto ju zaslužujete, koje se temelji na vašim rezultatima. Nemojte ga dovesti pred zid.

“Nije moja krivnja“ - čak i da nije vaša krivnja, nemojte to reći (koliko god vi to htjeli). Umjesto toga, kako se kaže, okrenite drugi obraz. Umjesto negiranja krivnje, pokušajte predložiti neka rješenja za rješavanje tog nastalog problema. Ne samo da ćete pokazati svoju profesionalnost i izbjeći potencijalni sukob sa svojim šefom, već ćete mu/joj dati do znanja da ste fokusirani na posao i da vam je važnije naći rješenje nego ustanoviti tko je za što kriv.

Arhiva

Brzizajam u
3 koraka