Brzizajam.com blog

Kako uštedjeti novac, na koji način štedjeti, kako uštedjeti novac od plaće i koji su nepotrebni troškovi

  • Datum: 09. travnja, 2018
  • Autor: brzizajam.com

Kako najbrže uštedjeti novac

Iako je vrlo teško u današnje vrijeme uštedjeti novac, ne znaći da nije moguće. Može se uštedjeti na više područja, a neke biste mogli ostvariti već danas. Ponekad se nađemo u situaciji kada smo u stisci s novcima pa moramo nešto poduzeti kako bismo riješili problem što prije.

Razmislite na koji način biste mogli uštedjeti nešto novaca. Posložite prioritete, ono što baš morate platiti poput režija ili kredita podmirite, a sve što može pričekati neka pričeka. To se odnosi na odjeću, obuću ili na ono što vam zaista nije potrebno u određenom trenutku. Imate li kod kuće stvari koje možete prodati stavite ih odmah u oglasnik. Zašto da vam stoje stvari koje ne koristite kada ih možete prodati i zaraditi na njima. Ono što zaradite stavite na stranu. Mogli biste na neko vrijeme izbaciti česte kave i odlazak u kafiće, radije svaki dan stavite na stranu novac koji ste mislili potrošiti taj dan na kavu ili slično. Već za tjedan dana biste mogli vidjeti razliku na stanju vašega računa. Živite li sami u stanu za koji plaćate kredit, pronađite cimera ili cimericu, smanjite taj poveliki trošak barem na pola. Hranite se kod kuće, izbjegavajte restorane i fast foodove, samo ćete potrošiti novce, a hrane sigurno imate kod kuće. Ako možete dodatno zaraditi na poslu ili uz neki honorarni posao, prihvatite to odmah, dodatak na plaći će svakako dobro doći.

Koji su nepotrebni troškovi

Sređivanje obiteljskog budžeta nije lagan posao. Najteže je pogledati istini u oči i staviti na papir sve prihode i sve rashode te stanja po svim računima. Smisao praćenja troškova je njihovo kasnije planiranje. Ne možete planirati ako ne znate koliko zaista i na što trošite.Upravljanje troškovima nije samo sebi svrha i ako nemate plan za štednju odnosno investiranje samo gubite vrijeme.

Pokušajte dnevno spremiti deset kuna, i sitno je bitno, razmislite o “zakonu malih brojeva” – izdvojite li dnevno samo deset kuna smanjenjem ili prestankom pušenja ili nošenjem sendviča umjesto naručivanja užine, godišnje je to 3650 kuna.

Pokušajte srezati nepotrebne troškove. Ne računajte sve mjesečno; nekad je bolje “vidjeti” godišnji trošak, plaćate li policu životnog osiguranja ili pokaz godišnje, popust je velik iako “kreditirate” pružatelja usluge. Isto tako, smanjite li dva macchiata u lokalnom kafiću na jedan dnevno, ponovno dolazimo na onih 3650 kn godišnje. Uštedite i na samom plaćanju mjesečnih obveza; podmirujte račune na internetu umjesto na šalteru; kod pružatelja usluge umjesto u banci, trajnim nalogom ako je bez provizije... Tako biste mjesečno, ovisno o visini troškova, mogli uštedjeti i do 20 kuna. Uštede na hrani danas su možda najjednostavnije i to posebice ako organizirano idete u kupnju. Dakako, uz popis kao obavezni dodatak. Kupujte robne marke, većina kvalitetom ne zaostaje za markiranim proizvodima, a znatno su jeftinije. Velika pakiranja kupujte samo kada ste sigurni da ćete ih i potrošiti, u suprotnom ćete ih baciti, što znači da bacate i novac. Imate li mogućnosti, tržnicu ili trgovinu posjetite pred kraj radnog vremena, sve ih više uvodi praksu iz zapadnih zemalja i snižava cijenu artikala pred skorim istekom roka trajanja. Previše ljudi radi jednu veliku grešku kad je riječ o kupovini, a to je da kupuju spontano i bez previše razmišljanja unaprijed. Kupujte kad je  najpovoljnije, dakle, nastoje iskoristiti apsolutno svako sniženje. Novi automobili gube na vrijednosti čim prvi puta izađu iz salona. Ako pak kupujete kvalitetan rabljeni automobil, izbjeći ćete ovu anomaliju gubitka vrijednosti koja prevladava u auto industriji. Uz sve troškove koje biste možda mogli imati oko njihova godišnjeg održavanja i sitnih popravaka na početku, to će opet biti mnogo manja svota od one koju biste platili za potpuno novi automobil.

Kako uštedjeti novac od plaće

Za uštedu uvijek treba vremena i nije bitno za što štedimo, bitno je da pametno naučimo raspolagati našim novcem. Kako bismo to napravili tada trebamo uvesti neke promjene u svoj život, paziti gdje naš novac odlazi, jesu li nam neki troškovi potrebni ili možemo bez njih. Uštedjeti možemo u svakom aspektu svoga života, pa tako možemo i uštedjeti novac od naše plaće.

Plaću dobivamo svaki mjesec i često se dogodi da svaki mjesec zbrajamo zadnje novce na našem računu. To možemo promijeniti. Napravite plan prihoda i rashoda. Uvijek morate znati gdje vaši novci odlaze, te koje troškove imate svaki dan, od onih većih do najmanjih poput obične kave u kafiću. Kada platite sve račune i kredite za koje ste obavezni na vrijeme podmiriti dugove, tada rasporedite novac koji vam je ostao. Vjerojatno vam nisu potrebne one skupe čizme, torba ili nova igrica za Playstation. Te novce radije ostavite sa strane za nešto bolje. Uštedite od plaće kako iste imali nešto zaliha sa strane za neke neočekivane troškove. Bolje imati taj novac sa strane koji možete upotrijebiti nego ponovo skidati s plaće. Istina je da ćete si neke stvari morati uskratiti, ali samo na kratko dok ne dođete do neke ušteđevine. Nosite gablec na posao, ostatak ručka od prošlog dana, izbacite fast food iz prehrane, a uštedjeti možete i na računima za struju, vodu, plin. Od svake plaće možete uštedjeti i za to vam neće trebati puno, dovoljno je za početak stavljati od plaće malu svotu novca kako biste krenuli sa štednjom, a kasnije taj iznos možete povećavati.

Štedite ali bezuspješno dok drugi štede bez problema

Ponekad nam jednostavno ne ide od ruke uštedjeti nešto novca. Kada pričamo s drugima dođemo do zaključka kako njima nije nikakav problem uštedjeti te si na kraju i priuštiti neke stvari. Možda nemate dobar pristup novcu, ne znate pametno raspolagati s novcem pa se i nađete u situaciji kada nemate ništa ušteđenog novca.

Možda do sada niste znali kako pametno raspolagati s novcem, ali je vrijeme da se naučite. Vrlo je bitno zapisivati svoje troškove i to svaki dan, nemojte propustiti zapisati gdje ste potrošili novac, na što i koliko ste potrošili. Najviše možda potrošimo za vikend, ali se dogodi da to rijetko zapišemo pa se pogubimo u financijama. Promijenite to. Napravite tablicu i vodite svoje osobne financije. Kako biste nešto uštedjeli tada morate u svoj kućni budžet dodati i kategoriju štednje. Svaki mjesec odvojite novac od plaće za štednju, pa makar je to i nešto malo novca. Odvojite koliko možete kako ne biste došli kasnije u napast to i potrošiti. Ako pratite svakodnevno svoje financije onda ćete točno znati gdje vaš novac odlazi, a moći ćete i srezati neke nepotrebne troškove pa na taj način uštedjeti i nešto više novca.

Na koji način štedjeti

Štedjeti novac koji smo zaradili je od iznimne važnosti. Novac zarađujemo i trošimo ga, ali kako ga trošimo i koliko ovisi o nama samima. Sigurno ste barem jednom došli u situaciju kada ste zbrajali posljednje kune do svoje plaće. Dogode se neočekivani troškovi, a to su obično takvi troškovi koje moramo odmah podmiriti. U takvim situacijama bi bilo dobro imati barem neku ušteđevinu.

Vaš odnos prema novcu može vas dosta skupo stajati ukoliko se ne brinete o svojim financijama. Kako biste uštedjeli pa makar i 100 kuna mjesečno trebate razviti strategiju štednje. Stavite na papir koliko zarađujete te koliki su vaši rashodi, tada odredite koliko možete staviti na stranu. Stavite te novce u neku kovertu, kasicu prasicu ili slično i nemojte dirati novce dok ne prođe određeni vremenski period kako ne biste došli u napast to i potrošiti prije vremena. Možete si odrediti iznos koji ćete stavljati na tjednoj ili mjesečnoj bazi, ali možete i uz taj  određeni iznos tu i tamo staviti još koju kunu kako biste se ugodno iznenadili onda kada ćete zbrajati svoju ušteđevinu. Naravno, osim ovakve štednje možete ugovoriti i štednju u banci na određeni niz godina. Koji god način štednje odaberete to će biti pozitivno za vas.