Brzizajam.com blog

Otkaz - kako se nositi s njim, što ako vam prijeti otkaz, kako dati otkaz i kada, koji su razlozi za dati otkaz, utječu li godine staža na mogućnost otkaza

Autor: brzizajam.com
Datum: 09.05.2018

Prijeti vam otkaz - što poduzeti

Stres zbog gubitka posla jedan je od najsnažnijih stresova jer dovodi u pitanje našu egzistenciju te egzistenciju naše obitelji. Bilo da se radi o iznenadnom otkazu ili ste na njega bili pripremljeni, ako radite na određeno ili sezonski, situacija nikada nije ugodna.

Brojni su znakovi da vam prijeti otkaz i bolje vam je ne ignorirati ih. Neki od njih su učestala upozorenja nadređenog za vaše propuste u radu, sve manje zadataka koji vam se povjeravaju, loše financijsko stanje vašeg poslodavca koje ukazuje da će neki zaposlenici završiti na burzi i slično. Ukoliko naslućujte otkaz, bilo bi dobro da poduzmete nekoliko koraka. Započnite s traženjem novog posla prije nego završite na burzi. Osvježite i dotjerate svoj životopis i aktivno pratite natječaje za posao. Stupite u kontakt s poslovnim suradnicima i poznanicima koji bi vam mogli pomoći oko novog zaposlenja. Razmislite o svojim znanjima i vještinama temeljem kojih biste mogili pokrenuti vlastiti posao. I naravno, savjet koji je dobrodošao u svim životom situacijama, a osobito kada vam prijeti otkaz je da štedite. Financijski savjetnici preporučuju da svatko treba imati gotovine za crne dane koja vam dostaje za podmirenje vaših tromjesečnih troškova.

Kako se nositi sa otkazom

Niste očekivali da će se ovo dogoditi vama, ali ste ipak dobili otkaz. Ne mora značiti da ste nešto pogriješili ili da niste radili svoj posao kako treba. Poslodavac je možda jednostavno bio u takvoj situaciji da vam je morao uručiti otkaz. Ako ste bili zamjena za nečiji porodiljni to isto za vas može značiti otkaz, osoba se vraća na svoje radno mjesto nakon isteka roka, a za vas nema mjesta u firmi. Nažalost to je tako i sada se s time treba nositi.

Nemate druge opcije nego otkaz prihvatiti. Pokušajte ostati smireni ukoliko niste tako nešto očekivali. Uzmite par trenutaka kako biste došli k sebi i prihvatili nastalu situaciju. Nemojte odmah očajavati niti odmah brinuti. Smirite se i prihvatite otkaz jer drugo niti ne možete. Saznajte je li možda bio problem u vama ili jednostavno poslodavac nije mogao drugačije. To će vam biti dobro za dalje, da poradite na svojim greškama ukoliko je to razlog otkaza. Savjetuje se da ostanete u dobrim odnosima sa poslodavcem, Iako nećete odmah tražiti novi posao, bilo bi poželjno da ne čekate predugo. I vama je u interesu da ponovo radite. Tko zna, možda je otkaz na dosadašnjem poslu bio put do nekog boljeg posla.

Godine staža - utječu li na mogućnost otkaza

Prijava kod poslodavca znači da vam je počeo radni staž. To su sve godine koje ste radili kod jednog poslodavca ili više njih. Može se dogoditi da firma u kojoj radite već godinama upadne u probleme i dođe u situaciju da treba davati otkaze, a vi ste potpuno smireni jer ipak tamo radite godinama. Možda ste na neki način sigurni, ali godine staža vam ne daje sigurnost od otkaza. 

Zakon na neki način štiti one koji imaju puno godina staža, pa npr. oni koji imaju 20 godina radnog staža imaju otkazni rok od 2 mjeseca, dok oni od 20 godina radnog staža i više od 50 godina imaju otkazni rok od 3 mjeseca. Tako se možda smanjuju otkazi starijih ljudi, ali se ipak na taj način ne daje sigurnost od mogućeg otkaza. Neki koji i dođu u tu situaciju dogovaraju se sa poslodavcem o otpremnini i možda prijevremenoj mirovini ako imaju tu mogućnost.

Koji su razlozi da date otkaz

Postoji dosta razloga za davanje otkaza, ali treba imati na umu da se zbog bilo kojeg razloga treba dobro razmisliti o tako velikom koraku. Radi li se o nezadovoljstvu na poslu, maloj plaći i slično tada je teško dati otkaz jer nemamo previše izbora. Bolje je raditi nego izgubiti i manju plaću. Ukoliko možete izdržati na trenutnom poslu dok ne nađete nešto drugo tada je to najbolje opcija.

Ako se selite u drugi grad ili možda državu, tada je to sasvim normalna korak, dati otkaz. Pokretanje vlastitog posla također je jedan dobar razlog. Pronalazak drugog posla je još jedan od razloga i to dobrih razloga. Ne želite ostati na poslu koji vas ne zadovoljava, već želite napredovati i graditi svoju karijeru uzlaznom putanjom. Sami ćete procijeniti na temelju svih činjenica što se za vas najbolje isplati. 

Kako dati otkaz

Odlučili ste dati otkaz. Postoji niz razloga zašto biste dali otkaz, to može biti zato jer ste našli bolji posao ili ste nezadovoljni uvjetima i plaćom na sadašnjem poslu. Pokretanje vlastitog posla također je jedan od razloga. Trebate dobro razmisliti još jednom želite li to stvarno učiniti jer kasnije nema povratka. 

Napravite popis na listu papira zašto biste dali otkaz a zašto ne. Tako ćete sami sebi pomoći. To je klasičan popis Za i Protiv. Dajte do znanja prijateljima i bližnjima da dajete otkaz i da tražite novi posao. Pripremite se za ono kasnije. Informirajte se koliko po zakonu morate odraditi otkazni rok kako biste bili pripremljeni. Pokušajte ostati u dobrom odnosu sa bivšim poslodavcem, nije nikako dobro ostati u lošem odnosu nakon davanja otkaza. Sagledajte svoju financijsku situaciju te provjerite možete li izdržati davanje otkaza. Ako ste imali malu plaću i ona će vam nedostajati kada date otkaz. Vrlo je bitno da se nakon otkaza ne dovedete u lošu financijsku situaciju. Nakon otkaza odmah krenite u traženje novog posla, ako ga niste već prije našli. Naravno, sve ovisi kakvi su vaši planovi nakon otkaza. 

Kada je pravo vrijeme za promjenu posla

Došli su dani kada s grčem idete na posao, ništa vam se ne da, teško vam je biti na poslu te samo razmišljate kad će kraj radnog vremena a zadaci su vam prenaporni iz dana u dan. Možda ni sami niste toga svjesni, ali vama je potrebna neka promjena. Dosta ljudi ostaje na poslu koji ne vole samo kako ne bi riskirali i potražili nešto što će voljeti raditi svaki dan. Ostaju na poslu iz sigurnosti i nekako nauče živjeti s time. Ako ne želite biti kao oni, tada je vrijeme da nešto poduzmete. 

Stalno ste pod stresom, nikako ne volite ići na posao koji radite te ste upali u neku kolotečinu i stalno razmišljate o nekim drugim poslovima. Vrijeme je za promjenu. Ne trebate odmah davati otkaz, ukoliko naravno to ne želite, prvo razmislite što biste htjeli raditi i gdje. Napravite životopis te krenite u potragu za novim poslom koji će vas inspirirati iz dana u dan. Posao u kojem nema napretka zna biti dosta naporan i čini vam se da stojite stalno na mjestu, te vam to zadaje više frustracije i nemir.Osjetite li da je pravo vrijeme za promjenu, tada je to i istina. Poduzmite nešto, raspitajte se diskretno kod prijatelja, poznanika za neki posao, osluškujte potencijalne nove poslove. Riješite se straha od promjena i prihvatite izazov. 

Arhiva

Brzizajam u
3 koraka