Brzizajam.com blog

Kako novac donosi sreću, novac kao alat za život, koje su najčešće laži o novcu

Autor: brzizajam.com
Datum: 11.05.2018

Kako novac donosi sreću

Čuli ste vjerojatno da se kaže kako nije sreća u novcima. To je vjerojatno točno, ali za sve postoji neka iznimka. Ne može nam donijeti ljubav, obitelj i takve bitne stvari, ali nas može usrećiti na drugim područjima života. Cijeli život radite i da si ne možete nešto priuštiti je prava šteta i često frustrira činjenica da nemamo s vremena na vrijeme na neko putovanje ili bar vikend kako bismo se opustili. 

Sve se to može promijeniti ukoliko odmah počnemo s prvom plaćom nešto štedjeti kako bismo si priuštili stvari koje nas usrećuju. Samo par mjeseci štednje može nas odvesti na put iz snova, možemo si kupiti tu jako željenu haljinu ili cipele ili možda nešto od tehnologije. To nas usrećuje, a usrećuje nas i činjenica da smo uspjeli ostvariti svoju želju. Tako ćemo raditi vjerojatno i dalje. Postaviti ćemo si cilj i kada dođemo do njega osjećati ćemo se odlično. 

Novac kao alat za život

Novac nam je itekako potreban. Svaki dan odlazimo na posao i radimo kako bismo na kraju mjeseca dobili svoju plaću. Novac je ponekad precijenjen jer upravo zbog novca možemo biti nesretni i nezadovoljni. Problem može biti taj što novac gledamo krivo, kao da nam služi da nas usreći i da nam donese pozitivu. Često nam takvo razmišljanje može biti teret jer kada nešto gledamo na krivi način, tada nas to koči kod nekih bitnijih stvari.

Treba imati na umu da se novcem ne mogu kupiti najbitnije stvari u životu i te stvari su i potpuno besplatne. To je ljubav, obitelj, vrijeme provedeno sa djecom i slično. Sami odlučujemo kako ćemo gledati na novac, kao nešto što nas usrećuje ili kao alat za život. Definitivno je ovo drugo, a to možete potvrditi zasigurno iz vlastitog iskustva. 

Koje su najčešće laži o novcu

Postoje neke zablude o novcu koje sami sebi ponavljamo kako bi si olakšali trošenje novca, a te zablude i laži mogu nas dovesti u ozbiljne probleme. Nikada nije kasno da se počnete brinuti o svojim financijama te da pobrinete da stvorite sami sebi financijsku slobodu i sigurnost. 

Morate jednostavno prestati sami sebi lagati. Ni jedan dug nije dobar dug jer vam stvara pritisak, morate ga vraćati, a nerijetko i svaki mjesec, a uz to teško se izvući iz nekih dugova. Kreditne kartice su ista stvar, možda vam pomažu kod nekih kupovina, ali ako nije odbijena kod plaćanja ne znači da niste već i previše potrošili. Možda ćete si priuštiti neke stvari, kupiti nešto od odjeće ili slično i reći sami sebi da ste to zaslužili. Vjerojatno i jeste, ali razmislite, niste li možda više zaslužili da budete financijski slobodni. Početi ćete sa štednjom sa prvim danom u mjesecu siječnju. Znate već i sami da to neće ići tako, nemojte odgađati ako želite štedjeti, krenite odmah. Ako vam netko kaže da kupnjom štedite, mogli biste razmisliti ponovo, ako nešto kupite, potrošili ste novac i to je to. Vrlo jednostavno. Kada počnete opravdavati svoje trošenje, impulzivne kupnje i slično tada znate da ste već u problemima. To je vjerojatno i krajnje vrijeme da promijenite način odnosa prema vlastitim financijama jer, ako vi nećete, nitko drugi to neće umjesto vas. 

Brzizajam u
3 koraka