Brzizajam.com blog

Koja su najčešća pitanja na razgovoru za posao, što ne biste trebali pisati u životopis, kako sastaviti motivacijsko pismo, kako zadržati motivaciju ako dugo tražite posao, te nećete naći posao ako ra

Autor: brzizajam.com
Datum: 09.05.2018

Koja su najčešća pitanja na razgovoru za posao

Možda ste već bili na raznim razgovorima za posao, a možda ste tek krenuli s njima. U svakom slučaju, traženje posla nije mala stvar, a za razgovore se morate itekako pripremiti. Postoje razna pitanja koja vas potencijalni budući poslodavci mogu pitati, a tu spadaju i neka osobna i trik pitanja. 

Morate se pripremiti za svaki razgovor za posao, te imati pripremljene odgovre na neka uobičajena pitanja. Budući potencijalni poslodavci će vas pitati o vašim sposobnostima, školovanju, kvalitetama, ali će vas pitati i koje su vam mane, gdje se vidite za pet godina, zašto ste odabrali njihovi firmu i zašto biste se htjeli baš kod njih zaposliti. Bit će pitanja i o vašem privatnom životu poput imate li djece, možete li uskladiti posao i obitelj, te možda možete li raditi i prekovremeno ako se to od vas traži. Imajte na umu da budete iskreni, dajte im do znanja da želite raditi i da ste timski igrač, te da vam je cilj dati sve od sebe kada dobijete posao. Takvim pitanjima poslodavci žele saznati malo više o vama te vidjeti jeste li dobar kandidat za posao. 

Što ne biste trebali pisati u životopisu

Kod traženja posla obično je važan i životopis. Kada se javljamo na neke oglase za posao potrebno je uz molbu za posao priložiti i svoj životopis. U životopisu navodimo svoje osobne podatke, koje smo škole završili, fakultete, tečajeve i slično. Također, u životopisu navodimo i gdje smo prije radili ako smo radili, a uz to možemo i priložiti preporuke ukoliko ih imamo. 

U životopis se ne bi trebalo pisati o privatnom životu jer poslodavce to jednostavno ne zanima. Isto tako, nemojte pisati koliko ste sposobni, pametni, dobri u poslu već napišite primjere ako želite istaknuti sposobnosti. Samohvala baš i nije pravi put do posla jer možete djelovati potentno, previše samouvjereno, a to poslodavci ne vole. Stavite u životopis svoje vještine, ali ih navedite opet kao primjere jer nabrajanje nikako nije dobro. Poslodavce zanimaju konkretni projekti i ono što znate a ne navedene činjenice. Također biste trebali izbjegavati navođenja hobija, što radite u slobodno vrijeme i slično. Pokušajte da vaš životopis ima samo jednu stranicu, nije dobro da ga sastavljate u dvije ili čak više stranica.

Kako sastaviti motivacijsko pismo

Motivacijsko pismo za zaposlenje prvi je i osnovni vid komunikacije s potencijalnim poslodavcem. Cilj je dobiti poziv na intervju! Ponekad će čitanju vašeg pisma biti posvećeno svega dvadesetak sekundi, pa su životopis i molba za zaposlenje vaša jedina šansa. Iskoristite ju na najbolji način!

Kvalitetna molba i životopis najčešće su vaša jedina mogućnost prezentacije i propusnica za intervju, pa o njima uvelike ovisi hoćete li s budućim posloda-cem uspjeti stupiti u kontakt. Poslodavci mogu imati i nekoliko stotina pisama između kojih treba izabrati desetak kandidata koji će pristupiti intervjuu ili biti pozvani na testiranje. Mnogi pogrešno misle da je životopis stvar formalnosti te površno pristupaju njegovom pisanju. Sasvim suprotno - životopis je vaša "reklamna brošura" i zato ga shvatite vrlo ozbiljno. Kao profesionalni oblik komunikacije životopis mora biti sistematičan, informativan i jasan. Mnoga pitanja koja će vam na intervjuu biti postavljena bazirat će se na informacijama koje ste naveli u životopisu. Stoga morate biti upućeni u sve detalje koje ste naveli, morate znati dodatna objašnjenja i objasniti zašto neki detalji u životopisu nisu prisutni.

Vaša molba za zaposlenje i životopis poslani su konkretnoj tvrtki: to mora biti jasno napisano! Nevjerojatno je (ali istinito!) da se ljudima često događa da zbog mnoštva natječaja na koje se prijavljuju zaborave promijeniti ime tvrtke kojoj se javljaju! Čak i kada vodite računa da vam se ne dogodi takva pogreška, kroz molbu i životopis morate jasno dati do znanja da točno znate kome se javljate. Obraćate se  određenoj tvrtki ne zato jer trebate posao nego zato jer želite raditi upravo u njoj! Postavite se ne kao da je potencijalni poslodavac dio vašeg problema (tražite posao), nego kao da ste vi dio njegovog rješenja (popunjavanje otvorene pozicije). Iako je proces regrutiranja u određenoj mjeri formalne prirode, komunikacija koju želite uspostaviti sa željenim poslodavcem mora biti osobna, direktna i konkretna. U današnje doba informacije o tvrtki možete vrlo lako saznati iz različitih kanala. Vaš proaktivan stav svjedoči o općoj kulturi i informiranosti koja će biti prepoznata kao poželjna, bez obzira o kojem se radnom mjestu radi. Važno je imati na umu da nikako ne možete znati tko će prvi pročitati vašu molbu.

U nekim tvrtkama osoba zadužena za zaprimanje molbi može biti budući nadređeni, dakle osoba koja najbolje razumije zahtjeve posla i karakteristike koje mora imati kandidat koji će biti u stanju uspješno ga obavljati. U drugim slučajevima molbe zaprima i filtrira referent u kadrovskoj službi ili tajnica koja će vašu molbu procijeniti prema formalnom zadovoljavanju navedenih uvjeta. Ponekad ta osoba neće moći prepoznati eventualne specifičnosti koje vas, unatoč nezadovoljavanju nekih od navedenih uvjeta, čine potencijalno dobrim kandidatom. Često pisma zaprimaju i selektiraju psiholozi u odjelu ljudskih resursa, a oni vjerojatno lošije poznaju specifičnosti radnog mjesta pa će posebnu pažnju posvetiti načinu na koji se predstavljate, profesionalnosti vašeg životopisa, komunikacijskim vještinama i istaknutim karakteristikama koje svjedoče o mogućnostima vašeg uklapanja u timski rad. Suhoparan stil, kao i pretjerana upotreba stručnih pojmova onemogućuju koncentrirano i zainteresirano čitanje jednog od stotinu zaprimljenih životopisa i svjedoče o osobi  loših komunikacijskih vještina. Budite prepoznati kao zanimljiv kandidat, bez obzira tko je prva osoba koja čita vaše pismo!

Dugo tražite posao? Zadržite svoju motivaciju

Više nema doživotnih poslova. Svatko može očekivati da će do kraja svoje karijere promijeniti nekoliko različitih poslova. Kaka se nositi s promjenama, danas kad poslodavci najvažnijim osobinama potencijalnog kandidata za posao smatraju motiviranost i spremnost za učenje? Koje su glavne odrednice za upravljanje karijerom?

U prošlosti je u mnogim tvrtkama bilo moguće isti posao obavljati gotovo cijeli život. Samo je trebalo raditi što se kaže i nije se trebalo previše isticati. Plaća je stizala relativno redovito, a otkazi su bili rijetkost. Čemu se onda truditi? Danas to više nije tako. Mnoge tvrtke nestaju preko noći, a druge radikalno mijenjaju poslovanje u skladu s promjenljivim zahtjevima tržišta. Dok se brojna radna mjesta zatvaraju, s druge se strane otvaraju nova i drugačija zaposlenja. Neke se tvrtke restrukturiraju, a svakodnevno se otvaraju nove. Ukoliko se nametnu svojim potencijalom, kvalitetni će kadrovi moći dobiti priliku napredovanja. Rijetko je napredovanje u karijeri linearni rast u jednoj struci i u hijerarhijskoj ljestvici jedne tvrtke. Menadžerska pozicija zahtijeva proaktivan stav i širinu znanja za koje nije dovoljno samo marljivo obavljanje svakodnevnih zadataka.

Danas svatko može očekivati da će u toku života promijeniti nekoliko poslova. Pritom će se zahtjevi istih radnih mjesta značajno razlikovati od tvrtke do tvrtke, a s vremenom će se mijenjati i unutar pojedine tvrtke. Tko vjeruje da će mu znanja koja posjeduje danas biti dovoljna za uspješan i dobro plaćen rad i za pet godina, sasvim je sigurno u krivu. Poslodavci smatraju da je kod potencijalnog kandidata za posao najvažnija motiviranost i sposobnost za učenje. Zaposlenik koji nije u stanju unaprijediti svoja znanja i razvijati se zajedno s tvrtkom, neće moći zadržati radno mjesto. Danas, kada se naša vrijednost računa uglavnom u novcu, "šlepanje" na račun drugih više nije moguće.

Nećete naći posao ako ovo radite

Uslijed dugotrajne zaposlenosti lako je postati malodušan. Ako ste proaktivni i javljate se na otvorene oglase za posao, a rezultata nema, sigurno se pitate u čemu griješite. Danas, kada je tržište rada prepuno nezaposlenih osoba, potrebno je posebnu pažnju posvetiti svim detaljima koji upravo vas, u pozitivnom smislu, ističu u moru kandidata.

Osobni marketing je važan stoga pazite kako ćete se predstaviti. Molba i životopis prvi su oblici komunikacije s poslodavcem. Tu nema mjesta gramatičkim i pravopisnim pogreškama. Životopis i molbu prilagođavajte zahtjevima posla na koji se javljate, nemojte slati copy paste molbe na sve oglase na koje se javljate. Posebnu pažnju posvetite svojim profilima na društvenim mrežama. Nemojte ih brisati, ali pazite koje objave stavljate jer će ih potencijalni poslodavac zasigurno pregledati. Ukoliko prođete prvi krug selekcije i budete pozvani na intervju, dobro se pripremite. Pronađite sve potrebne informacije o poduzeću, proizvodima ili uslugama koje nude, te o radnom mjestu na koje se javljate. Na intervju nemojte kasniti te dođite uredni jer samo je jedna prilika za ostaviti dobar prvi dojam.

Arhiva

Brzizajam u
3 koraka