Brzizajam.com blog

Kada i na što najviše trošimo, koje skupe navike treba izbaciti, što je potrošačka neozbiljnost, te kako pretjerano trošimo novac

Autor: brzizajam.com
Datum: 07.05.2018

Skupe navike koje morate izbaciti

Skupe navike ne moraju značiti kupovanje skupih stvari poput odjeće poznatih i skupih marki, trošenje na opremu za auto ili nešto slično tome. To su neke navike koje stvorimo sami a da toga nismo zapravo ni svjesni. Na te navike na odlazi novac te se na kraju mjeseca pitamo na što smo potrošili i koliko. 

Ako izbacimo te neke skupe navike tada ćemo taj novac moći možda staviti na štednju ili potrošiti na nešto što nam zaista treba. Imate li mogućnost pješice ići na posao umjesto auta te smanjiti potrošnju goriva to će vam također uštedjeti novac. To je skupa navika jer imamo izbor, ali naravno, biramo komociju. Često idete u restorane, te u restorane brze hrane, vrlo skupa navika koja troši vaš kućni budžet. Također, tu spadaju i navike poput pušenja, a sami pušaći znaju koliko ih to košta mjesečno ako uopće i računaju. Sve su to na neki način skupe navike jer nam nisu potrebne. Možemo ih se riješiti te na taj način i popraviti svoje financijsko stanje. Kada izbacite barem neke skupe navike već ćete na kraju mjeseca vidjeti razliku. Novac koji ste mislili potrošiti na te svoje navike stavite na stranu pa na kraju mjeseca zbrojite koliko imate novaca. Mogli biste ostati prilično šokirani, ali će vas i to potaknuti na bolje raspolaganje s novcem.

Na što najviše trošimo

Kada je u pitanju trošenje, trošimo svaki dan. Na razne stvari, benzin da natočimo auto, na gablec na poslu, možda odemo poslije posla na kavu, pa nešto i pojedemo i slično. Potrošnja uvijek postoji, a ponekad nismo niti svjesni koliko zapravo na dan potrošimo novca. Osim toga, u naše troškove idu i troškovi domaćinstva, poput režija, kredita ili stanarina.

Svaki mjesec dobivamo plaću, za koju radimo svaki dan. To znači da ju i trošimo za razne stvari. Najviše trošimo na hranu i piće i to je činjenica. Jedemo svaki dan, kod kuće, na poslu, pa kod kuće poslije posla. Doručak, ručak i večera te sve ono između. Piće je također uključeno u to. Ako i svaki drugi dan odemo na piće s prijateljima to je već vrlo često. To je sasvim normalno jer jesti i piti moramo pa nije ni čudno kako najviše potrošimo na hranu i piće. 

Kada najviše trošimo

Kada se analizira obiteljska potrošnja dolazi se do apsurdnih i zabrinjavajućih podataka. Više se novca trošilo na alkoholna pića i duhan nego za zdravstvo. Na zdravstvene usluge na godišnjoj razini Hrvati su izdvojili u prosjeku 2.369 kuna, a najviše novca potrošeno je za lijekove i medicinska pomagala. No, na alkoholna pića i duhan troše ipak više. 2.683 kune po kućanstvu. Najviše se konzumiralo vino i pivo.

Također više je novca odlazilo na telefonske usluge nego za obrazovanje. Prema statusu stanovanja, 88 posto građana ima vlastiti stan ili kuću dok ih oko 11,5 posto živi u unajmljenom stanu ili kući. Najviše novca po kućanstvu izdvajalo se na hranu. Više troše stariji od 30 godina, obrazovaniji. Podjednak broj ispitanika zimske praznike provest će u inozemstvu, njih 39 posto, isto kao i lani. Najviše ih je bilo na adventskim putovanjima dok je gotovo podjednak broj onih koji se odlučuju za ona novogodišnja i odlazak na skijanje. Dok na putovanja odlaze oni između 18 i 29 godina, na skijanje češće idu oni stari između 40 i 49 godina. Potrošnja u Hrvatskoj oko Valentinova u zadnje je tri godine porasla za 27 posto, pri čemu najviše u restoranima. Primjerice potrošnja na cvijeće smanjena je 15 posto u odnosu na prije tri godine, dok se u restoranima povećala za gotovo 80 posto, čineći 70 posto ukupnih transakcija u razdoblju oko tog dana.

Pretjerano trošenje novca

Kupovina iz sažaljenja, manjka samopouzdanja, kompulzivna kupnja i slično nas često tjera na pretjerano trošenje novca i u dugove. Često se nađemo u situaciji da odemo u kupovinu i potrošimo na nešto što nam uopće ne treba, a ponekad ne kupimo ono što nam je zaista potrebno. Sniženja, akcije, sve nas to zove da potrošimo novce, a najčešće i je tako. 

Upravo ti svi razlozi tjeraju nas na pretjerano trošenje novca. Kada jednom upadnemo u dugove teško se iz njih izvući, ali nije nemoguće. Prvi korak bi definitivno bio samokontrola. Naučite se kontrolirati, nemojte kupovati baš sve što vam se svidi ili što je na akciji, ako je to nešto što vam ne treba onda to nemojte kupovati. Napravite financijski plan, trošite onoliko koliko vam ostane nakon što platite sve što morate, a kartice koristite što manje i plaćajte samo gotovinom. Kada naučite samokontrolu tada će se vaša financijska situacija polako popravljati. Nemojte trošiti izvan svojih mogućnosti, štedite koliko možete i pametno upravljajte svojim financijama.

Potrošačka neozbiljnost

Zapitajte se kako se odnosite prema svojim osobnim financijama. Radite za svoju plaću svaki dan, a ne cijenite ju. Često imate problema s dugovima, s pomanjkanjem novca za najosnovnije potrebe, te se često nađete da zbrajate kune do plaće. Tada morate znati da imate problem s novcem. Živite izvan svojih mogućnosti i to vam stvara probleme. 

Ti problemi koje imate dolaze zbog potrošačke neozbiljnosti. Ne pazite gdje trošite svoj novac, koliko ga trošite niti koji je datum u mjesecu. Praćenje troškova je izuzetno bitna stvar ako želite biti odgovorni prema osobnim financijama. Ukoliko toga nema tada nećete biti u toku sa svojim novcima niti ćete znati kamo vaš novac odlazi. To je vrlo neodgovorno, a pogotovo ako imate zaduženje poput kredita, kreditnih kartica ili obitelj koja na vas računa. Vrijeme je da se uozbiljite i da svoje financije počnete shvaćati vrlo ozbiljno. 

Brzizajam u
3 koraka