Brzizajam.com blog

Zašto ne možete napredovati, doći do promaknuća, kako promijeniti nesigurnost i neprofesionalnost, te kako zadobiti poštovanje u poslovnom svijetu

Autor: brzizajam.com
Datum: 09.05.2018

Zašto ne možete napredovati

Postoje neki razlozi zašto ne možete napredovati. Možda niste ni svjesni koje pogreške radite, ali se sve može popraviti ukoliko to želite. Vaša je želja napredovati, pa makar to značilo i tražiti novi posao. Vrlo je teško biti na poslu na kojem ne možete ići naprijed već samo stojite na jednom mjestu. Ambiciozni ste, ali ne znate što napraviti.

Pokušajte malo sagledati ono što radite, vaše ponašanje, odnos prema poslu, prema kolegama i slično. Vrlo često se ne možemo prilagoditi i svemu tražimo neku manu jer nama to ne odgovara. Pokušajte se prilagoditi, mogli biste se iznenaditi. Imate li dobar odnos sa onima koji su možda ispod vas, vaši podređeni? Možda niste svjesni toga, ali vi ih možete naučiti neke stvari, zato se okušajte kao mentor. Vrlo je važno postaviti cilj, bez njega ne znate u kojem smjeru idete niti znate što zapravo želite. Promijenite to, ako treba stavite svoje želje na papir, te posložite po redu svoje prioritete i na kraju gdje želite da vas sve to odvede. 

Zašto ne možete do promaknuća

Vi ste sami sebi prepreka. Ako se ne potrudite za bilo što u životu, tada ne možete napredovati. Tako je i u poslu, karijeri. Napreduju oni koji to pokazuju, te koji rade kako bi došli do svog cilja, a to znači da se stalno bore i paze na neke bitne stvari. Nije dovoljno samo raditi osam sati i ispunjavati zadatke, potrebno je ipak malo više. 

Želite doći do promaknuća i to vam je cilj. U tom slučaju morate se istaknuti. Nemojte sjediti negdje sa strane, neka se za vas čuje. Ispunjavajte svoje zadatke ali se koncentrirajte i na neke druge projekte kako biste drugima dali do znanja da želite učiti i ići naprijed. Nemojte se bojati izraziti svoje mišljenje, dati svoje ideje, to će značiti da ste uključeni u posao i da razmišljate o tome. Loši stavovi vas nikuda neće odvesti pa ih se stoga riješite, razmišljajte pozitivno. Upišite dodatne tečajeve, krenite na seminare, te se pobrinite da to stigne do vaših nadređenih, tako nešto može biti samo pozitivno za vas. Kako biste došli do promaknuća, morate ponekad izaći iz svoje udobne zone te se dobro pokrenuti. 

Neprofesionalnost i nesigurnost - kako to promijeniti

Poslodavci danas sve više postaju svjesni da im upravo radnici predstavljaju komparativnu prednost pred konkurentskim firmama. Zato traže profesionalne radnike vrhunskih znanja i vještina, ali i karakternih osobina. Možda ste i vi upravo takva osoba, ali vas nesigurnost koči da se iskažete u pravom svjetlu.

Neprofesionalnost i nesigurnost dvije su osobine koje će zasigurno onemogućiti ili barem otežati vaš put prema poslovnom uspjehu. Ukoliko ste svjesni određenih manjkavosti u obavljanju svog posla ili vas je na iste upozorio vaš nadređeni, odlučite da ćete svjesno raditi na promjeni vaših obrazaca ponašanja i razmišljanja. Profesionalno ponašanje očituje se u tome da na posao dolazite na vrijeme, koncentrirano, usredotočeno, točno i odgovorno obavljate svoje zadatke, prema kolegama i poslovnim suradnicima odnosite se ljubazno, ne ulazite u uredske tračeve i slično. Sve navedeno zasigurno će se pozitivno odraziti na vaš poslovni uspjeh ili status u poduzeću u kojem radite, a posljedično imat će pozitivan utjecaj na vaše samopouzdanje.

Poštovanje u poslovnom svijetu - kako ga zadobiti

Poštovanje je nešto što se gradi godinama, baš kao i reputacija. Za tako nešto se treba potruditi, a jednom kada se dobije treba se održavati. Nije lako zadobiti poštovanje ako ste povučeni, na marite za druge već samo odradite svoj posao i ne brinete o ničemu drugome. Nakon takvog ponašanja ne možete očekivati puno, a pogotovo da će vas drugi cijeniti i poštovati. 

Ponekad ljudi misle kako je autoritet već dovoljan za poštivanje, ali nije to baš tako. Potrebno je puno više od toga. Pomažete li drugima i onda kada vas nisu zamolili, tada će vam oni biti zahvalni. Pristojni ste prema drugima, uvijek spremni na razgovore, dogovore, ispunjavate ono što obećate i pokazujete svoje poštovanje prema drugima. Upravo zbog tih vrlina, a i sličnih, ćete steći poštovanje u poslovnom svijetu, ali morate imati na umu da će vam trebati za to neko vrijeme. Kako se vi odnosite prema drugima tako će vam se i vraćati, kako u privatnom životu tako i u poslovnom svijetu. Zapamtite da poštovanje nije lako dobiti, ali ga o izgubiti. Što ćete vi napraviti nakon što dobijete poštovanje ovisi samo o vama. 

Brzizajam u
3 koraka