Brzizajam.com blog

Kako tinejdžer može zaraditi, sezonski poslovi za srednjoškolce, kako studirati i raditi, kako steći iskustvo prije završetka školovanja, te kako do posla putem volontiranja

Autor: brzizajam.com
Datum: 08.05.2018

Kako zaraditi novac kao maloljetnik

Neki roditelji su u mogućnosti svojoj djeci kupiti gotovo sve te im još davati i džeparac. Za one maloljetnike kojima roditelji ipak nisu u mogućnosti baš sve dati moraju se snaći na druge načine kako bi, možda došli do novog mobitela, kupili neku novu odjeću ili obuću. Nije lako danas odgajati tinejdžera, ali ako ste mu usadili zdravo razmišljanje o radu i novcu tada se nećete čuditi ako vaš tinejdžer poželi zaraditi novce kako bi si priuštio što želi.

Zaraditi novac kao maloljetnik ponekad i nije lak posao baš zato jer se radi o maloljetnoj osobi, ali ipak nije nemoguće. Malo prosurfajte internetom ili se raspitajte okolo, sigurno netko traži neku pomoć u nekom skladištu, a tamo se upravo traže mladi ljudi za neke sitnije poslove. Ako ste dobri u nekom predmetu da možete davati instrukcije, to bi vam mogao biti dobar posao. Za cure je izrađivanje nakita ili uređenje noktiju samo hobi, ali ga se može pretvoriti i u dobar posao. Također, tu je uvijek onaj klasičan posao za maloljetnike, perite stakla na autima na benzinskoj. Može se dosta dobro zaraditi. 

Kako tinejdžer može zaraditi

Tinejdžerima često nedostaje novac. U takvoj su fazi da žele nešto novo od odjeće, obuće, možda neki novi mobitel ili slično, a roditelji možda ne žele ili ne mogu kupiti tako nešto. Odgoj tinejdžera nije lagan posao, ali je vrlo bitno naučiti ih kako postupati s novcima. Džeparac koji dobivaju na mjesečnoj bazi treba rasporediti na sve što žele, ali to jednostavno nije dosta. Tada moraju posezati za nekim drugim izvorom zarade, a to je posao.

Tu se ne misli na klasičan posao već na poslove koji tinejdžeri mogu obavljati preko ljeta, ali i preko zime kako bi povećali svoj džeparac. Svaki roditelj će ovako nešto podržati ukoliko škola i sve ostalo funkcionira kako treba. Poslovi poput čišćenja stakla na benzinskoj, dijeljenje letaka, možda dadiljanje i slično su poslovi koje tinejdžeri mogu raditi u svoje slobodno vrijeme i neće im remetiti vrijeme za školu i učenje. Tinejdžeri će se u ovakvim situacijama naučiti raditi, steći će neku radnu etiku, te će cijeniti novac koji su zaradili što će ih bolje pripremiti za budućnost.

Koji su sezonski poslovi za srednjoškolce

Ne žele baš svi srednjoškolci ljeto provesti izležavajući se na plaži ili kod kuće, već žele raditi i zaraditi novac. To je svakako dobro jer ih se time potiče na rad, a uče se pritom radnoj etici te cijene na kraju novac koji su zaradili svojim radom. Kako bi mogli raditi dok su maloljetni trebaju imati pristanak roditelja te se učlaniti u učenički servis preko kojega dobivaju poseban ugovor. 

Srednjoškolci mogu pronaći posao u turističkim agencijama, kao animatori, mogu prodavati sladoled ili raditi kao prodavači na štandovima ili trgovinama, također se mogu zaposliti kao spremačice ili čistačice u apartmanima, hotelima, te raditi na recepciji. Kako maloljetne osobe ne smiju raditi u noćnim klubovima, te ugovor koji dobiju preko učeničkog servisa navodi njihovo radno vrijeme te štiti njihova prava. Preko njega dobivaju plaću koja se prvo isplaćuje učeničkom servisu, a potom na njihov žiro račun. 

Studirati i raditi - moguće je

Studenti se vrlo često susreću sa pomanjkanjem novca. Studentski život po tom pitanju i nije baš lak. Ako ste preselili u drugi grad i morate plaćati stanrarinu, režije, hranu tada je vjerojatno još i teže. Naravno, uvijek imate pomoć roditelja, ali ipak želite imati nešto novca sa strane za neke svoje potrebe, izlaske i slično. 

Možete studirati i raditi kako biste si priuštili neke stvari. Nude se razni studentski poslovi, možda hostesiranje, rad u dućanu, skladištu ili nešto slično. Neki poslovi imaju i mogućnost biranja radnog vremena, pa možete odabrati hoćete li raditi u jutarnjim terminima, popodnevnim ili večernjim. Odabirom poslom ćete iskombinirati vrijeme kada morate na predavanja, kada morate učiti i svoje slobodno vrijeme. 

Iskustvo prije završetka školovanja

Školovanje je sastavni dio života. Školujemo se za određena zanimanja kako bismo se kasnije zaposlili i primali plaću koja nam je potrebna za život. Možda se školujemo samo krz srednju školu za neka određena zanimanja a možda idemo i na fakultet kako bismo naučili još više. Kako god bilo, jednoga dana ćemo krenuti u potragu za poslom, a tu je svakako dobro neko iskustvo.

Naravno da ne možete raditi određeni posao dok za njega ne završite školovanje, ali uvijek možete obavljati praksu. Praksa se obično ne plaća, sve ovisi o dobroj volji poslodavca. bez obzira na to, lakše ćete kasnije naći posao ako možete navesti u svom životopisu da imate nekakvog radnog iskustva, pa makar to bila i praksa. Steći ćete neko iskustvo tokom školovanja pa će vam i to školovanje vjerojatno lakše ići. Više naučite uz praksu i kasnije vam je sve lakše. Krenite u potragu za praksom, raspitajte se u firmama gdje možete obavljati posao za koji se školujete, što prije krenete, to bolje za vas. 

Od volontiranja do stalnog zaposlenja

Kroz srednju školu ili fakultet možemo steći praksu u radu, poslu za koji se školujemo i koji želimo raditi. To možemo učiniti i sa volontiranjem. Iako se ne plaća, dobro je odlučiti se na to kako biste stekli praksu, nova iskustva, znanja i vještine na području rada. Na volontiranje se također možete odlučiti i u svrhu toga da možda nekome pomognete, a sve ovisi o tome gdje ćete volontirati.

Iako se volontiranje ne plaća, mladi se ipak odlučuju na to. Na taj način besplatno uče nove vještine, dobivaju savjete o poslu, radu, te imaju priliku naučiti više i to uz svoje školovanje. Ovim putem se može doći i do posla. Možda krenete volontirati u neku firmu, odvjetnički ured ili slično, te vam nakon školovanja ponude posao jer ste se kroz školovanje dovoljno kvalificirali da se možete tamo i zaposliti. Razmislite o tome, ovako možete samo dobro napraviti za sebe, a ako vas ta firma ne zaposli, lakše će vam uz iskustvo biti lakše naći posao u drugoj firmi.

Brzizajam u
3 koraka