Brzizajam.com blog

Žene - zašto štede, što trebaju znati o novcu, emocije kod trošenja novca i kako učiti djecu o financijama

Autor: brzizajam.com
Datum: 07.05.2018

Zašto žene štede

Novac nam je uvijek potreban, zato i radimo i idemo svaki dan na posao. Plaća koju imamo ponekad i nije dovoljna za sve što si poželimo ali za osnovne troškove i neka uživanja imamo. Plaća dolazi određenog datuma svaki mjesec i ponekad ne možemo dočekati da novac sjedne na naš račun. Možda želimo nešto kupiti ili nam je već prijašnja plaća bila pri kraju. Kako god bilo, trebali bi uvijek imati nešto sa strane, pogotovo ako nam dođu neki iznenadni slučajevi.

Uglavnom svi štede, netko uspijeva više uštedjeti, netko se muči uštedjeti samo malo, ali u svakom slučaju je dobro štedjeti. Poznato je da žene više troše od muškaraca, ali one i štede. Najviše štede one žene koje su same, koje nemaju obitelj, nisu u vezi ili braku. Brinu se za svoju budućnost i iz tog razloga štede. Ne žele biti ovisne o nekome, te žele biti samostalne. To je dobro jer u današnje vrijeme se položaj žene dosta promijenio. Štednja će za ženu puno značiti, da ima nešto novca sa strane na koje može računati ukoliko se dogode neki hitni slučajevi ili možda neke dobre prilike, a svakako je dobro za njezinu vlastitu budućnost. Ako štedite imate kasnije puno više opcija i mogućnosti, a sami ćete se uvjeriti da je financijska stabilnost vrlo bitna.

Žene troše emotivnije nego muškarci

Vjerojatno ste već čuli kako žene troše kada su tužne ili sretne. To je nekako poznata činjenica, a kupovina povećava hormon sreće pa nije toliko čudno da krenemo u kupovinu kada se loše osjećamo. Naravno, ne moramo imati neke posebne povode za kupovinu, ali najčešće je tako. 

Žene su emotivnije od muškaraca pa tako i postupaju što se tiče trošenja. kada su tužne, sretne, depresivne ili nešto slično, tada kreću kupovinu kako bi popravile svoje raspoloženje. Kako možda ne mogu nikako drugačije to napraviti, kupovina će sigurno pomoći. Ne mora to biti velika kupovina niti treba trošiti jako puno novca, žena će biti zadovoljna i sa samo jednom sitnicom jer će joj i ona popraviti raspoloženje. Kod kupnje su često prisutne emocije i to kod žena, one će čak odabrati neku stvar prema tome kako se osjećaju, a ne zato jer im nešto treba ili im je nužno to kupiti. To su činjenice, ali se ne smatra da sve žene troše tako niti da troše do zadnje kune.

Što žene trebaju znati o novcu?

Sve više žena ostavlja svoje financije muškarcima, suprugu ili dečku. Često niti ne znaju svoju financijsku situaciju već samo troše koliko imaju. Bez obzira jeste li u vezi ili braku, neke osnove morate znati. Vaša financijska sigurnost može ovisiti o tome i to pogotovo ako nemate nikoga.

Morate znati uvijek točno stanje na vašem računu. Budite u toku. Mjesečno raspoređujte svoj novac na bitne troškove pa tek ona na one manje bitne. Trošite uvijek manje od onoga što zaradite. Kada kupujete odjeću, obuću ili nešto slično, pokušajte čekati sniženja i neke dobre ponude. Uvijek nađite mjesta za štednju, pa makar to bilo i nešto sitno. Vaš odnos prema novcu će se odraziti na to kako živite svoj život, a vaša financijska situacija mora biti osigurana za vašu budućnost. Nemojte biti ovisne o drugima pa niti o muškarcima, vodite svoje financije kako biste sebi osigurale bolju budućnost.

Djeca i financije

Ukoliko već od malih nogu učite svoju djecu o financijama tada ih pripremate za njihovu budućnost. Roditelji koji uče svoju djecu da trebaju zaraditi za džeparac mogu na taj način učiniti samo dobro svojoj djeci. Uče ih samostalnosti i da se rad isplati. Treba početi što prije, već kada djeca počnu dobivati novac od baka i djedova za rođendan, te kada ih i vi nagradite novcem za dobro obavljen posao.

Nagradite ih za pospremanje sobe, učenje, dobre ocjene. Tako ćete im dati do znanja da se rad isplati i da će za svoj rad biti plaćeni. Financije su ozbiljna stvar i učenje djece o tome je jedna priprema za njihovu budućnost kada zaista počnu raspolagati svojim novcem. Kroz odrastanje će naučiti o vrijednosti rada i novca, te će im kasnije biti lakše pametno raspolagati novcem. Štednja je također bitna. Naučite ih da štede za neku posebnu igračku pa čak i za sladoled. Dijete će se nakon štednje osjećati vrlo posebno kada svojim novcem kupi igračku koju je zaista željelo.

Brzizajam u
3 koraka