Brzizajam.com blog

Kako platiti račune, koliko dugo ih treba čuvati i što sa neplaćenim računima, plaćanje općom uplatnicom

Autor: brzizajam.com
Datum: 03.04.2018

Kako platiti račune

Račune plaćamo svaki mjesec i to su razni računi poput računa za struju, vodu, plin, telefon, mobitel i slično. Svaki mjesec ih moramo platiti do određenog datuma kako bismo izbjegli kamate te dodatne nepotrebne troškove. 

Kako bismo platili račune tada trebamo otići do pošte, banke ili do Fine. Na svim tim mjestima možemo platiti račune, a naravno idemo tamo gdje nam najviše odgovara. Također, možemo platiti svoje račune i preko internet bankarstva, a ako ga nemamo možemo ga ugovoriti u bilo koje vrijeme u svojoj banci. Svaki mjesec odvajamo za račune od plaće i to je nešto što moramo platiti. Sami biramo gdje ćemo ih platiti, a svakako ih treba platiti na vrijeme.

Koliko dugo treba čuvati plaćene račune

Ako nam se dogodi situacija gdje moramo dokazati da smo račun platili tada bi bilo dobro imati taj račun kod sebe, tj. potvrdu da smo isti platili. U protivnom bi nam se moglo dogoditi da smo primorani platiti račun koji smo već platili jer nemamo potvrdu plaćenog računa. 

Svoje plaćene račune trebali bismo spremati kako bi mogli dokazati da smo ih platili ukoliko dođe do toga da to moramao dokazati. Savjetuje se da se računi čuvaju i do 5 godina iako računi koje plaćamo za vodu, plin, struju i slično zastarjevaju već za godinu dana. Bitno je da račune sačuvamo barem do onoga trenutka kada nam stigne uplatnica na kojoj piše da su sva naša dugovanja podmirena. Na taj način također možemo biti sigurni i sa jedne i sa druge strane da su svi dugovi podmireni. 

Spremanje plaćenih računa

Plaćene račune spremajte uvijek na isto mjesto, po mogućnosti zajedno. Koristite za to fascikle ili neke kutije. Složite račune po godinama i mjesecima kako biste imali što pregledniji uvid u račune. Vrlo je bitno spremiti račune, pa makar i na duže vrijeme te voditi evidenciju o plaćenim računima. Dođete li u situaciju da ste dobili opomenu za neki račun, a sigurni ste da ste ga platili, tada samo trebate zaviriti u svoj fascikl i naći taj račun kako biste se ogradili od opomena, te dodatnih troškova. 

Neplaćeni računi

Dugovi se brzo stvore ako ne pazimo koliko trošimo ili ako ne pazimo na račune. Nepodmireni računi mogu nam donijeti dosta nepotrebnih troškova koje smo mogli iskoristiti za nešto puno bolje, možda za neku romantičnu večeru ili slično. Ako niste baš u mogućnosti podmiriti neke neplaćene račune, a ne želite dodatne troškove tada možete zatražiti zajam preko interneta od sigurne tvrtke koja će vam novac posuditi već isti dan, ukoliko ste zahtjev predali ujutro. Platite neplaćene račune i riješite dugove.

Plaćanje općom uplatnicom

Danas je vrlo česta kupnja preko interneta. Možemo kupiti gotovo sve, od robe, obuće, raznih sitnica pa do putovanja. Želimo li putem interneta kupovati tada bismo trebali imati i kartice kojima možemo plaćati jer, naravno, gotovina i kartica tekućeg računa ovdje ne koriste. To mogu biti kartice MasterCard, American ili Diners. Ukoliko ipak ne želimo plaćati karticama imamo i drugih opcija. Virmanom, pouzećem ili općom uplatnicom.

Ako ste od onih koji ne vjeruju u plaćanje karticama preko interneta, svoje plaćanje možete obaviti i općom uplatnicom. Nju možete dobiti u svakoj pošti, banci ili Fini. Na opću uplatnicu trebate upisati svoje podatke, podatke firme, iznos koji ćete uplatiti, broj računa primatelja, opis plaćanja. Za neke uplatnice prilikom plaćanja ćete platiti i određenu proviziju, a iznos provizije ovisi i o iznosu računa. 

Arhiva

Brzizajam u
3 koraka