Brzizajam.com blog

Kupnja online - kako kupovati putem interneta, te kako se registrirati na PayPal

Autor: brzizajam.com
Datum: 03.04.2018

Kupovina preko interneta

Danas je sve popularnija kupovina preko interneta. Ukoliko niste osoba koja voli šetati po dućanima, tada je ovaj oblik kupovine za vas najidealniji. Na raznim web stranicama mogu se naći razni proizvodi, od odjeće, obuće, stvari za dom pa sve do tehnologije. Kupnja online vrlo je jednostavna, ali se ipak treba držati nekih pravila kako biste zaštitili sami sebe.

Plaćanje preko interneta najčešće ide preko servisa PayPal, tamo se možete registrirati i iako ćete upisati svoj broj kartice i troznamenkasti broj koji se nalazi na poleđini kartice, taj servis neće odavati podatke o vašoj kartici. Najsigurniji način plaćanja karticom bila bi debitna kartica, na nju možete staviti određeni dio iznosa te trošiti samo toliko koliko imate na njoj. U slučaju krađe vaša šteta će biti samo taj iznos koji je bio na kartici, tj. koji ste sami odredili. Prije samog naručivanja proizvoda, dobro pročitajte opis proizvoda, dimenzije, ocjene drugih ljudi toga proizvoda. Ako primijetite više negativnih komentara za određeni proizvod ili za samog proizvođača radije tražite drugi proizvod od drugog proizvođača. Provjerite koji su troškovi dostave, carine, te dostavlja li se proizvod u vašu zemlju. Provjerite i same proizvođače, tj. tvrtke, provjerite imaju li na svojoj web stranici navedene podatke kao što je adresa, broj telefona, te informacije o zamjeni robe i slično. Kada proizvod stigne na vašu adresu obavezno ga odmah pregledajte kako biste mogli odmah reklamirati ako je proizvod oštećen. U suprotnom uživajte u onom što ste kupili. 

Kupnja online

Kupovina preko interneta je doista lagana i jednostavna. Na raznim web stranicama možete pronaći gotovo sve proizvode koje možete kupiti i u dućanima u koje idete skoro svaki dan. Dosta je tih proizvoda i znatno jeftinije od onih koje možete kupiti u trgovačkim centrima. Ovo je vrlo lagana kupovina, ne morate uopće izaći iz svojega doma, a možete kupiti gotovo sve.

Prilikom kupnje online biti će vam potrebna kreditna kartica koju možete zatražiti u svojoj banci. Tako ćete moći plaćati proizvode koje kupite online. Sve proizvode možete pregledati na stranicama, te vidjeti točno kako izgledaju. Svi proizvodi su podijeljeni po kategorijama, pa tako imate kategoriju za djecu, odjeću za njih, obuće, pa odjeću za muškarce, odjeću za žene, satove, nakit, sve za dom i slično. Vrlo se lako snaći na stranicama jer je sve uređeno po kategorijama i listama. Naručite nešto već danas i uvjerite se koliko je jednostavno i zabavno.

Internet dućan

Veliki i rastući aspekt e-poslovanja je internetski dućan, koji omogućuje potrošačima kupnju roba ili usluga putem internetskog preglednika. Drugi pojmovi za isto su web dućan, e-dućan, e-trgovina, virtualna trgovina.

Osnovni elementi u procesu internetske kupnje su, pronalaženje proizvoda jednostavnim pregle­dom ili pretraživanjem po kategorijama, stavljanje proizvoda u virtualnu košaru, plaćanja (obično putem interneta) i dostava.

Internetski dućan kategorizira proizvode i pruža vizualne i tekstualne opise, često pomoću multi­medijalnih tehnika. Njegova prednost u odnosu na konvencionalnu kupnju veća je dostupnost informacija, ali nedostatak je to što kupci najčešće ne mogu doći u dodir s proizvodom. Međutim, potencijal za dodatnu prodaju pove­zanih proizvoda veći je nego u "stvarnim" trgo­vinama. S druge strane, održavanje internetskih dućana (detaljni opisi, kvaliteta slike i sl.) zahtijeva puno više rada (u smislu marketinga i prodaje) nego u tradicionalnoj trgovini gdje informacijske praznine popunjava prodavač.

Ne mogu se svi proizvodi lako prodavati na in­ternetu. Ako prodajete automobile, ne možete prodavati proizvode na internetu (ali ih možete reklamirati), a ako prodajete manje predmete poput prijenosnih USB memorija ili nematerijalne proizvode, poput ulaznica za koncerte ili putova­nja, internetska prodaja je najbolji način - za neke proizvode prednosti postoje i kod tradicionalne i kod internetske prodaje, možete prodavati knjige putem interneta, ali neki kupci vole pre­gledati proizvod prije nego što ga kupe. lako je prodaja odjeće putem interneta sve uspješnija, problem potrebe kupaca da isprobaju odjeću nije jednostavno riješiti.

Kako se registrirati na PayPal

Želite li kupovati on line i plaćati putem PayPal servisa, tada se trebate registrirati. Također, ako želite koristiti PayPal i plaćanje putem interneta tada biste trebali imati i kreditnu karticu pomoću koje ćete obavljati sva svoja plaćanja.

Registrirati se možete u bilo koje vrijeme na paypal.com. Kada otvorite web stranicu možete vidjeti da imate ponuđenu opciju Sign up. Kliknite na nju, a nakon toga će vam se otvoriti stranica na kojoj možete otvoriti račun kao fizička osoba, Individual ili kao pravna osoba, Bussines. Kliknite na Sign up ispod Individual. Pojavit će vam se obrazac koji morate ispuniti, pripazite na točnost podataka. Na dnu obrazca unosite podatke s vaše kreditne kartice. Kasnije samo kliknete Agree and Create Account. Time ste potvrdili registraciju što znaći da sada možete pogledati svoj korisnički račun. Sada ćete morati verificirati svoju karticu,a  to ćete napraviti klikom na Verify my credit card. Na taj način će vam PayPal poslati tajni broj kojeg možete dobiti u banci ili preko internet bankarstva čime ćete potvrditi da se radi o vašoj kreditnoj kartici. Taj broj ćete upisati u traženo polje kako biste potvrdili karticu. Sada vam jedino preostaje kupovati.

Kako kupovati putem web shopa

Danas su sve popularnije kupovine online, tj. kupnja preko interneta. Ne čudi kako je taj način kupovine popularan jer na internetu možete kupiti gotovo sve, a ne morate ići u trgovine, čekati u redovima na blagajnama i slično. Sve što trebate je kompjuter i internetska veza.

Postoje različiti web shopovi koji nude razne proizvode, neki su specijalizirani samo za namještaj, auto dijelove, biciklističku opremu ili odjeću i obuću. Vrlo su poznate neke web stranice preko kojih se može naručiti odjeća, pa tako i haljine. Najpoznatije su svakako eBay i Amazon. Kada posjetite te stranice tada ćete moći vidjeti kategorije koje se obično nalaze na lijevoj strani ekrana. Kategorije su podijeljene na odjeću, obuću, i slično te postoje i podkategorije. Vi ćete odabrati onu kategoriju koja je vama potrebna. Otvorit će vam se slike proizvoda te opisi proizvoda, cijena proizvoda te gumb na kojem piše Kupi ili Buy now. Kada to kliknete tada vam se nude opcije odabira veličine, boje i slično. Kod svakog proizvoda imate dimenzije koje opisuju vaš broj pa bi bilo dobro da prvo izmjerite kako biste naručili pravu veličinu ukoliko kupujete nešto od odjeće. Kada ste sve odabrali tada slijedite korake do plaćanja. Možete platiti unosom broja kreditne kartice a i preko PayPal servisa za plaćanje za koji biste se trebali prvo registrirati. Kada ste sve obavili i platili tada samo čekate da vaš odabrani artikl stigne na vašu kućnu adresu.

Arhiva

Brzizajam u
3 koraka