Brzizajam.com blog

Kako se boriti protiv impulzivne kupnje, na što trošite a da toga niste svjesni, koji su mali troškovi te koja je njihova opasnost, česta kupovina i češće trošenje

Autor: brzizajam.com
Datum: 07.05.2018

Kako se boriti protiv impulzivne kupnje

Poznato je kako dosta novca trošimo na impulzivnu kupnju. To može biti kupnja u trgovačkom centru ili dućanu sa hranom. Idemo li bez popisa u dućan, zasigurno ćemo kupiti nešto što vidimo na akciji ili nešto što uopće nismo trebali kupiti. To se zove impulzivna kupnja. 

Ne možemo se uvijek boriti protiv impulzivne kupnje, ali mogli bi naučiti neke stvari pa se oduprijeti barem koji puta da izbjegnemo nepotrebno trošenje novca. Pokušajte prije nego krenete na blagajnu razmisliti treba li vam zaista taj proizvod, te isplati li vam se dati i toliko novca za tako nešto. Uzmite dan, dva da razmislite o kupnji, obično slijedeći dan drugačije razmišljamo. Sjetite se koliko ste puta nešto kupili zbog čega ste poslije požalili. To su samo neki načini kako izbjeći i boriti se protiv impulzivne kupnje. Čuvajte svoje novce, trošite na najnužnije i na svoje male užitke. 

Pravilo 48 sati

Vidjeli ste nešto u izlogu što vam se jako svidjelo. Niste imali namjeru ništa kupiti, ali naletili ste na dobru ponudu ili ste jednostavno vidjeli nešto što vam se toliko svidjelo da to morate imate. Pričekajte malo, razmislite dobro da li je to nešto šo vam zaista treba i na što biste potrošili novac.

Pričekajte s kupnjom. Ako ste vidjeli nešto što biste jako htjeli kupiti, pričekajte barem dva dana. Razmislite koliko vam se to sviđa, treba li vam to i jeste li i nakon dva dana sigurni da to želite kupiti. Kada prođe dva dana i vi još uvijek razmišljate o tome, tada to i kupite. Sada ste razmislili dobro o tom proizvodu i zaključili da vam je to ipak potrebno i da si to želite priuštiti. Ne možete uvijek primijeniti ovo pravilo od 48 sati, ali probajte bar češće nego inače.

Kupovina beskorisnih stvari

Volite kupovati i često vam se dogodi da kupite nešto što vam na kraju uopće ne treba. To se često događa i tako često potrošimo novca na beskorisne stvari pa nemamo za one koje nam možda stvarno trebaju. Trebali biste se probati kontrolirati, paziti da ne idete u kupovinu ako vam ništa ne treba, tako ćete to izbjeći.

Kupujemo razne beskorisne stvari, od odjeće, raznih ukrasa za dom i te sitnice se mogu jako brzo skupiti a naš novčanik postaje prazan. Na kraju mjeseca se pitamo gdje je novac otišao. Napravite reorganizaciju, zapišite sve što kupite i koliko ste potrošili, tako ćete se i sami uvjeriti da dosta kupujete beskorisne stvari koje vas dovode u dugove. Popravite to, radije se počastite s nečime što ste oduvijek željeli imati.

Mali troškovi i njihova opasnost

Trošimo novac svaki dan i to na razne sitnice. Naravno, moramo trošiti na hranu, piće i neke male užitke, ali ponekad nas neke male stvari, tj. mali troškovi mogu zapravo puno koštati. Ako nemate praksu zapisivati svoje troškove, tada nećete ni znati gdje vaš novac odlazi niti koliko ste novca potrošili, a to može biti vrlo loše za vaš kućni budžet. 

Pokušajte barem ponekad za početak zapisivati na što ste potrošili kroz dan i koliko ste potrošili. Mali troškovi, poput kava u kafiću, pa mali restorani brze hrane, možda neke čokoladice na kiosku ili nešto slično mogu nam dosta smanjiti naš budžet. Kada počnete zapisivati na što trošite svaki dan sami ćete se uvjeriti koliko vas to zapravo košta i koliko biste mogli uštedjeti na nekim stvarima ukoliko smanjite te male troškove. Od danas krenite zapisivati male troškove te ih riješite polako kako biste si rasteretili kućni budžet.

Česta kupovina znači i češće trošenje

Vrlo je lako nepotrebno potrošiti novac i to se vjerojatno često događa. Razmislite samo koliko ste puta otišli u trgovinu i kupili stvari koje vam zapravo uopće tada nisu trebale. Te stvari su vjerojatno stajale kod kuće, nisu se upotrebljavale a možda ste ih na kraju i bacili. To se može dogoditi ako često idete u kupovinu, tj. skoro svaki dan. Tako više dolazite u napast kupiti nešto što vam ne treba. 

Stanite tome na kraj. Nemojte trošiti novac na stvari koje ne trebate. Najviše možda potrošite za vikend i to najčešće zimi kada idete u šetnju po trgovačkom centru. Pokušajte to promijeniti tako da idete ciljano u dućan, točno po ono što vam treba. Napravite popis namirnica i kupujte tjedno, tako ćete manje ići u dućan i manje trošiti. Na taj način ćete i sami vidjeti koliko zapravo tako možete uštedjeti i sačuvati svoj novac za neke druge i bolje stvari koje si želite.

Na što trošite a da toga niste uopće svjesni

Teško je zapravo pratiti osobne financije, za to treba puno volje i truda te treba biti svakodnevno. Svaka kuna koju potrošimo trebala bi biti zapisana u naš kućni proračun, tj. kućni budžet. Ako želite znati koliko novaca trošite i na što tada ćete to i raditi svaki dan. Često nam se puta dogodi da potrošimo novac i mislimo kako smo dobro prošli, ali to ipak nije slučaj. Također, trošimo na neke stvari a nismo uopće svjesni na što.

Put prema kući s posla može biti dug, a i ne mora. Ako na povratku kući morate obaviti neke obaveze može se dogoditi da idete u neku trgovinu na jednu stranu, možda u kemijsku čistionu na drugu stranu, ali što ako imate sve to usput a da ne morate ići na različite krajeve grada. Ukoliko to radite, trošite svoj benzin a da niste ni svjesni toga. Promijenite rutu. Često kupujemo proizvode koji su na akciji, ali i one koji imaju možda ponudu sa nekim dodatnim poklonom. Niste svjesni toga, ali taj proizvod koji nudi poklon taj isti ćete vjerojatno i platiti. Izračunajte koliko bi vas koštao jeftiniji proizvod i da kupite dodatni proizvod a koliko vas košta ovaj skuplji. To su samo male tajne prodavača. Nemojte kupovati stvari koje još niste potrošili, kada nešto potrošite ili pojedete tada to stavite na popis i kupite. Inače ćete trošiti na stvari i namirnice koje biste mogli zbog isteka roka baciti. Pripazite na te neke sitnice, jer sitnice vam najviše troše kućni budžet.

Brzizajam u
3 koraka