Brzizajam.com blog

Što je PIN, IBAN, trajni nalog, internet bankarstvo te elektronički račun

Autor: brzizajam.com
Datum: 04.04.2018

Što je PIN

Kartice, računala, mobiteli, sefovi i slične stvari trebaju neku određenu autentifikaciju, odnosno PIN broj. On nam služi kako bismo zaštitili svoje podatke, tj. uvid u naše osobne financije i osobne stvari. PIN se sastoji od četiri broja koja trebamo upamtiti kako bi ga mogli upotrijebiti kada nam je to potrebno.

PIN kao autentifikacija dolazi uz kartice, mobitele i slično, a sam PIN ne bi trebali nositi u novčaniku niti blizu kartica u slučaju da izgubimo novcanik ili stvari kako ne bi došlo do zloupotrebe. Savjetuje se ipak zapamtiti PIN broj, a kako ga često koristimo to i nije toliko teško. Ako već sami trebamo izabrati PIN treba imati na umu da odaberemo nešto ne vezano za nas same, da ne koristimo datume rođenja, te neke važne datume kako ne bi bilo lako otkriti PIN u slučaju krađe ili gubitka stvari.

Što je IBAN

Svaki klijent banke koji otvara devizni račun uz njega dobije i IBAN. To je jedinstveni identifikator deviznog računa. Njegov puni naziv je International Bank Account Number što znači Međunarodni broj bankovnog računa. Klijenti otvaraju devizni račun u određenoj banci te tamo uz njega dobiju IBAN broj koji se daju individualno svakome klijentu. 

Europska komisija za bankarske standarde je osmislila IBAN kako bi se olakšalo plaćanje unutar Europske unije, a kasnije je IBAN postao obavezan u deviznom platnom prometu. Hrvatski IBAN sastoji se od 21 alfanumeričkog znaka te glasi ovako:

HRcc AAAA AAAB BBBB BBBB B

Slova cc označava kontrolni broj, A označavaju broj banke, a slova B broj računa. Sva polja moraju biti ispunjena, a svaka četiri slova moraju biti odjeljenja jedan od drugih ako se upisuju na papirnatom nalogu za plaćanje.

Što je trajni nalog

Kada otvaramo bankovni račun dobijemo uz njega i neke druge pogodnosti koje nam banka nudi. Jedna od tih pogodnosti je i trajni nalog. Njega ugovaramo s bankom, a on nam služi kako bi se automatski s našeg računa skidali novci za plaćanje nekih računa. Trajni nalog velika je prednost, te ne moramo brinuti jesmo li nešto zaboravili platiti.

Kada ugovaramo trajni nalog tada dajemo banci da u naše ime raspolaže s našim novcima i plaće naše račune u određeno vrijeme, tj. na određeni datum. Trajnim nalogom možemo plaćati rate kredita, režije, uplaćivati štednje, te uplaćivati novac za neke humanitarne udruge. Kada jednom dogovorimo trajni nalog tada se ne moramo više brinuti o datumima dospijeća, te jesmo li možda zaboravili podmiriti neke račune. To je velika prednost. Jedino što trebamo je osigurati se da na računu imamo dosta novaca kako bi pokrili sve iznose onoga što trebamo platiti. Ako želite jednoga dana prekinuti uslugu trajnoga naloga to možete napraviti odmah, te za to ne plaćate nikakve naknade. 

Što je internet bankarstvo

Sve transakcije koje trebamo obaviti, platiti račune, podići novac, uplatiti na neki drugi račun i slično, obavljamo u banci, barem smo tako radili prije internet bankarstva. Takva pogodnost od banke je pravo otkriće jer nam olakšava gotovo sve, a ono što je najbolje od svega je to što nema čekanja u redu niti odlaska u banku.

Internet bankarstvo nalazi se na serveru banke, a svaki se klijent može preko svog kućnog računala može spojiti i pogledati svoje stanje na računu. Ugovara se sa bankom te se plaća određena naknada, a prilikom pristupa stranici klijent mora upisati određeni kod kako bi se ulogirao. Za tako nešto klijentima se daje Token koji funkcionira sa PIN-om. Kada se uđe na stranice banke i u vlastiti račun, dobiva se uvid u sve transakcije, stanje računa, te se preko internet bankarstva mogu plaćati računi, ugovarati štednje i slično. Ovako nešto klijentima omogućuje uvid u stanje računa u svakom trenutku te osobno upravljanje financijama, a troškovi obrade transakcija su obične niže od plaćanja u samoj banci na šalteru. Internet bankarstvo postaje sve popularnije te ga sve više ljudi koristi.

Što je elektronički račun

Nekada se račun nije mogao izdati bez potpisa i pečata firme te je bez toga bio samo običan komad papira. 2011. godine donesene su neke izmjene u Pravilniku o PDV-u gdje se navodi kako je račun preko e-pošte pravovaljan bez potpisa i pečata te je potpuno izjednačen sa računom na papiru.

Na elektroničkom računu pisati će ime i prezime osobe koja je ovlaštena izdavati elektronički račun, ime tvrtke, sjedište tvrtke i svi podaci koji moraju biti ispisani na računu, te je na taj ačin takav račun zakonski pravovaljan i vrijedi kao onaj koji je poslan u kuverti putem pošte. Danas je jednostavnije i lakše račune slati putem e-mail, a i lakše je plaćati putem internet bankarstva svoje račune jer možete direktno spremiti potvrdu o uplati i imati sve arhivirano u svom računalu.

 

Arhiva

Brzizajam u
3 koraka