Brzizajam.com blog

Kako prepoznati vlastite slabosti kod trošenja, vrtne rasprodaje za zaradu, prodaja vrijednosti iz doma, stare stvari kao znak sentimentalnosti, kako do novca iz svojeg doma, kupovina stvari koje ćemo

Autor: brzizajam.com
Datum: 07.05.2018

Prepoznavanje vlastitih slabosti kod trošenja

Svatko ima neke svoje slabosti kada dolazi pitanje o trošenju i novcu. Najčešće ćemo ići trošiti novac čim dobijemo plaću, a to je i najgora opcija. Treba pričekati par dana od plaće pa tek onda ići u kupovinu. Imate neke svoje slabosti kao i svi ostali. Možda ste veliki obožavatelj tehnologije ili možda volite sve što je vezano uz automobile pa trošite na to kada god stignete. Možda biste trebali razmisliti imate li možda malih problema s time.

Nemojte misliti da nešto s vama nije u redu ako previše trošite na neke određene proizvode, samo imate slabost na određene artikle koje morate kupiti. To se svima događa, a može biti i slabost na kupovinu hrane. Često kupujemo stalno nešto što nam zapravo možda i nije potrebno u tom trenutku i nemamo baš novaca za to, ali svejedno se nađemo na blagajni. Takve slabosti nam oduzimaju novac pa na kraju često nemamo za neke puno bolje stvari. Prepoznajte svoje slabosti i pokušajte malo okrenuti priču. Ne morate kupiti baš sve što vam se sviđa, sačuvajte novac za neka putovanja, izlete, romantične vikende. Kada to iskusite vidjet ćete koliko će vam biti lakše, a vaš novčanik će ipak biti nešto teži.

Kupovina stvari koje ćemo iskoristiti samo jednom

Jeste li se našli u situaciji da ste kupili neku stvar koji ste iskoristili samo jednom? Vjerojatno jeste jer se to svima dogodi s vremena na vrijeme. Ponekad nas dobra cijena ili nešto drugo privuče te kupimo taj proizvod koji iskoristimo samo jednom. Često se radi i o nekim sitnicama, možda jeftinijim stvarima, ali koje često kupujemo, a ponekad i o nekim skupljim stvarima što nas može dovesti do nepotrebnog trošenja novca.

Pokušajte se nekako suzdržati od takvih kupnji, radije posudite neke stvari koje ćete možda iskoristiti samo jednom. Naravno, sve ovisi o tome što posuđujete, tj. što trebate. Nepotrebno trošenje novca na stvari koje ćete iskoristiti samo jednom vam zaista nije potrebno. Sami ćete vidjeti koliko možete uštedjeti novac na taj način, a tu svotu novca možete upotrijebiti za nešto što vam zaista treba.

Kako do novca iz svojeg doma

Podrumi i tavani zaista mogu sadržavati puno stvari. Možda nas to podsjeća na filmove i serije gdje znamo vidjeti tavane obiteljskih kuća puni stvari i raznih obiteljskih uspomena. Još k tome znamo i da se neke stvari mogu vrlo lako prodati ako su dobro očuvane, bez obzira koliko su stare, a da neke stvari vrijede sada puno više nego su vrijedile prije. 

Vaš dom gdje živite godinama može sadržavati vrijedne stvari i one koje se isplati prodati. Živite li u obiteljskoj kući gdje se možda promijenila jedna generacija ili čak dvije, nemojte sumnjati da ćete naći neke dosta zanimljive stvari. Doista se dosta toga može prodati, pogotovo ako je to nešto unikatno ili antikvitet. Pregledajte garaže, podrume i tavane i saznajte koje vrijednosti imate.

Stare stvari - sentimentalnost ili nešto drugo

Tokom godina možemo nakupiti dosta stvari i vjerojatno je to uvijek tako. Imamo li podrum ili tavan, sigurno tamo držimo sve one stvari koje smo skupljali. Nekako se nismo rješavali takvih stvari, nego smo ih skupljali. To može značiti da smo vezani uz neke te stare stvari, a opet s druge strane jednostavno se ne možemo riješiti tih stvari jer volimo možda skupljati.

Nikako nije dobro skupljati stvari i stvari kroz godine jer vam se nikako ne isplati čuvati stare stvari niti pretrpavati svoje podrume, tavane ili možda i sobe u kojima boravite. Sentimentalnost je osjećaj koji nas veže za nešto, uspomena se ne možemo riješiti, ali stvari možemo. Obnovite ih ako možete, prodajte i zaradite. Nemojte brinuti da ste nekoga razočarali ako ste nešto od toga prodali, vaše uspomene će i dalje ostati. Nema razloga da vaš dom postane spremište. Kada prodate sve što vam je zauzimalo prostor, tada si možda možete priuštiti nešto novo, za što do sada niste imali novca. 

Prodaja vrijednosti iz doma

Vjerojatno niste baš sigurni što sve krije vaša obiteljska kuća. U kućama gdje su prošle barem dvije generacije, zajamčeno ima pregršt stvari u podrumima, na tavanima, spremištima i slično. Tokom godina se može zaista nakupiti jako puno stvari, a sada se neke stare stvari itekako dobro cijene. 

Dobro pregledajte što sve imate. Neke stare stvari mogu imati veliku vrijednost, a možete ih odnijeti na procjenu kako biste i saznali koliko zapravo nešto vrijedi. Dosta toga možete prodati preko interneta, pa nemojte ništa baciti dok se ne uvjerite da to doista ništa ne vrijedi. Ovim putem možete dosta dobro zaraditi, a tko zna, možda vaš dom krije dosta dobre vrijednosti.

Vrtna rasprodaja za zaradu

Skupljanje starih stvari i onih koje vam uopće ne trebaju je jednostavno nepraktično i često to radimo samo zato jer se ne možemo odvojiti od njih. To je vrlo pogrešno jer onda nemamo mjesta za neke nove stvari ili novaca da kupimo nešto novo ili si ispunimo neke želje. Treba pod hitno nešto napraviti ako imate s tim problema. Riješite se tih starih stvari i pritom zaradite nešto.

Ne morate baš sve pokloniti ili baciti. Napravite vrtnu rasprodaju te zaradite na stvarima koje ne koristite ili koje vam samo stoje već godinama u podrumu ili garaži. Sigurno imate dosta takvih stvari. Proširite vijest o vrtnoj rasprodaji, recite prijateljima, obitelji, susjedima. Pripremite stvari prije nego ih stavite na prodaju, očistite ih, možda i obnovite, tako ćete ih lakše prodati. Vrtna rasprodaja će biti zabavna stvar, a i razmislite samo koliko biste mogli zaraditi. 

Cijena proizvoda u dućanu i troškovi poslije

Proizvod koji kupimo u dućanu može biti dosta jeftin, pogotovo ako je taj proizvod na sniženju ili jednostavno u nekoj dobroj ponudi. Često nas to može prevariti. Dogodi se da proizvod kupimo po dobroj cijeni ali je kasnije održavanje tog proizvoda dosta skupo. Dobro promislite prije kupnje hoće li vam se isplatiti kasnije taj proizvod, te koliko će vas koštati njegovo održavanje.

Kupnja akvarija može se doimati jeftino, možda ćete čak i uzeti neku skuplju varijantu, ali troškovi održavanja akvarija, voda, ribice, hrana i sve ostalo može biti dosta skupo. Također, neka vrsta namještaja također je skupa za održavanje, za čišćenje je potrebno koristiti neka posebna sredstva, a isto može vrijediti i za neku odjeću koja može ići samo na kemijsko čišćenje koje morate naravno platiti svako malo. Takvih proizvoda ima dosta, pa je bitno da dobro promislite koliko će vas taj proizvod koštati nakon što ga kupite, a ne samo koliko ćete ga platiti u dućanu.

Arhiva

Kada nastupaju zastare računa

brzizajam.com
05.03.2018

Brzizajam u
3 koraka