Brzizajam.com blog

Štednja za mirovinu, stan, auto, zašto trebamo štedjeti i 5 savjeta za štednju

Autor: brzizajam.com
Datum: 08.05.2018

Štednja za mirovinu

Današnje vrijeme tjera nas da što ranije započnemo sami štedjeti za našu mirovinu. Plaće se takve da kada i odemo u mirovinu nećemo imati dovoljno novaca mjesečno kako bismo preživjeli. Mirovine su male pa se trebamo potruditi kako bi si osigurali još nešto dodatno novaca kada odemo u mirovinu.

Rješenje je vjerojatno treći mirovinski fond gdje možemo sami uplaćivati novac i za kojih dvadeset do trideset godina i uštedjeti neki novac koji će nam jako dobro doći. Polica životnog osiguranja također je opcija. Nju sklapamo sa osiguravajućim društvom na određeni broj godina, te ugovaramo koliki iznos mjesečno ćemo uplaćivati. Bitno je da svaki mjesec osiguramo točnu ratu kako ne bi trebali prekidati ugovor ukoliko ne platimo na vrijeme. Može se dogovoriti i trajni nalog s kojim ćemo biti sigurni da smo platili policu životnog osiguranja. Štednja za mirovinu nije obavezna, ali u svakom slučaju bi bilo dobro osigurati se bar na neki način.

Štednja za stan

Kako bismo jednoga dana kupili svoj stan i živjeli u svoja četiri zida, trebali bi se ipak malo pripremiti. Teško je danas kupiti bilo kakvu nekretninu ako ne dignemo kredit na koji ćemo platiti veliku kamatu te koji ćemo otplaćivati i do 30 godina našega života. Svima je san odseliti od roditelja i imati svoje mjesto za život koje glasi na naše ime.

Naš prvi posao trebao bi biti već početak barem neke štednje od prve plaće. Ukoliko želite smanjiti kredit jednoga dana za stan otvorite stambenu štednju. Ona je vrlo popularna kod mladih ljudi koji žele na neki način osigurati taj dio svoje budućnosti. Stambenu štednju možete ugovoriti na pet godina i to će vam učiniti veliku razliku kod dizanja kredita. Isto tako, lakše je dignuti kredit kod učešća nego bez njega, a razlika u otplačivanju i broju godina, te kamate koje se zbroje tokom godina su i više nego primjetne. Zato nemojte čekati, ugovorite svoju štednju i osigurajte si krov nad glavom na svoje vlastito ime.

Štednja za auto

Štednja je uvijek dobrodošla. Za što god štedjeli učite se raspolagati s novcem i pametno ga raspoređivati. Na tom području definitivno pomaže vođenje kućnog budžeta, te praćenje prihoda i rashoda. Samo na taj način možete sa sigurnošću znati koliko trošite i koliko novaca imate u određenom trenutku. Štednja za auto je malo veća štednja, ali uz pomno planiranje je itekako izvediva.

Naravno, za početak je potrebno izraditi kućni budžet ukoliko ga već nemate. Nakon toga rasporedite sve svoje financije na režije, hranu, troškove benzina i slično, te dio novca stavite sa strane za štednju za auto. Ako ste u mogućnosti stavite na stranu jednu prosječnu mjesečnu ratu kredita ukoliko planirate dignuti kredit za auto, to bi bilo otprilike oko 1000 kn mjesečno. Odredite koliko dugo planirate štedjeti, mogli biste se i raspitati kolika je cijena automobila koji želite kako biste imali neki ciljani iznos. I da uštedite barem dio novaca za auto biti će vam sigurno lakše nego da nemate baš nikakvu ušteđevinu. Štednja za auto je dobra, na taj način možda možete i kupiti nešto skuplji auto ukoliko vam je to želja, a i kada ga kupite, otplaćivanje rata će biti lakše i vjerojatno ćete smanjiti godine otplate.

Zašto trebamo štedjeti

Postoje razni razlozi zašto bismo trebali štedjeti ili za što bismo trebali štedjeti. Vjerojatno ste se našli u situacijama kada ste nešto htjeli kupiti ili si priuštiti možda neko putovanje ili vikend izlet ali niste bili u financijskoj mogućnosti. Ako ste to ipak napravili bez obzira na financijsku mogućnost, kasnije ste se našli u dugovima.

Upravo iz tih nekih razloga trebali bi štedjeti. Svaki mjesec odvajajte od plaće za štednju, štedite za putovanja, novu odjeću, obuću ili možda namještaj za vaš dom. Za što god štedjeli, imajte na umu da je uvijek dobro imati nekih zaliha novca u slučaju nekih hitnih slučajeva i iznenadnih troškova. Ako vam je tako lakše, pronađite motivaciju za štednju i uvijek ju iznova mijenjajte kako biste svaki mjesec lakše odvajali od plaće. U krajnjem slučaju, štedite za sebe.

5 savjeta za štednju

Raspolaganje financijama nije lak posao, ali treba biti dosljedan. U svakom trenutku bismo trebali znati gdje trošimo, na što trošimo i koliko imamo novaca. Kako bismo to pratili trebamo svoje financije posložiti kroz cijeli mjesec, te pripaziti na svoje novce.

Prvi savjet je kućni budžet. Vrlo bitna stavka ukoliko želite pratiti svoje financije i svaki dan znati koliko imate na raspolaganju novaca. 

Srežite neke troškove, smanjite odlaske u restorane, kafiće, fast foodove. Kuhajte kod kuće jer vam je jeftinije, a trošite hranu koju imate kod kuće i ne

bacate ju pa manje trošite i na kupnju novih namirnica.

Kada idete u kupnju namirnica uvijek ponesite sa sobom popis za kupovinu. Nemojte kupovati ono što vam zaista ne treba, držite se tog popisa i kupite nužno. Vrlo je važno da ne idete u kupovinu gladni jer ćete vjerojatno potrošiti više nego šte planirali.

Planirajte određenu kupovinu unaprijed i prvo uštedite za nju. Želite li kupiti neki komad namještaja, preurediti neku prostoriju ili slično u svome domu ili pak kupiti auto, uštedite prvo neku svotu novca, na taj način će vam biti lakše ako ćete morati platiti u gotovini.

Uštedite na režijama, gasite svjetla kada ih ne trebate, ugasite grijanje kada ste na poslu, nemojte puštati vodu više nego je potrebno, a tuširanje je daleko jeftinije od kupanja u kadi. Ušteda na režijama može biti velika ukoliko stvorite neke nove navike.

Arhiva

Brzizajam u
3 koraka