Brzizajam.com blog

Fond za hitne slučajeve, kako se oporaviti nakon neočekivanog troška, štedite što više, te se motivirajte ciljevima

Autor: brzizajam.com
Datum: 07.05.2018

Fond za hitne slučajeve

Znamo da nam s vremena na vrijeme mogu doći neke neočekivane situacije i iznenadni troškovi. To mogu biti razne situacije poput kvara na autu, možda neki kvar u stanu ili nešto slično. U svakoj toj situaciji bilo bi dobro imati nešto novca sa strane, nešto što smo možda uštedjeli. Naravno, to je vrlo često i nemoguće imati pa se moramo snalaziti na razne druge načine.

Kako bismo bili spremni za iznenadne slučajeve tada bismo trebali imati fond za hitne slučajeve. Uvijek bismo trebali biti spremni za neke neočekivane situacije kako bismo mogli platiti za neke popravke ili kako bismo jednostavno riješili neki iznenadni problem. Svaki mjesec trebalo bi staviti na stranu određenu svotu novca i po mogućnosti ne dirati taj novac do trenutka kada nam bude zaista potreban. Na taj način ćemo uvijek imati nešto novca sa strane za hitne i neočekivane slučajeve. 

Kako se oporaviti nakon neočekivanog troška

Hitni slučajevi i neočekivani troškovi mogu nam dosta naštetiti kućnom budžetu, pogotovo ako nismo imali zaliha sa strane za takve slučajeve. Uvijek je bitno stavljati novac na stranu za crne dane, znači za neke neočekivane troškove koje moramo odmah platiti. To nam također služi kako bi lakše podnijeli gubitak tog novca, a ukoliko to nemamo možemo se dovesti u neke probleme. 

Oporavak nakon neočekivanog troška može potrajati. Tu ne možemo ništa drugo nego jednostavno smanjiti neke troškove te neke čak i izbaciti kako bismo svoju financijsku situaciju doveli u red. Trošak na sitnice i nebitne stvari moramo odmah isključiti, tako ćemo pomoći svom kućnom budžetu. Treba isplanirati svaku potrošnju i pripaziti neko vrijeme na što i koliko trošimo. Samo na taj način možemo se oporaviti nakon neočekivanog troška, ali treba imati na umu da će možda taj oporavak i potrajati.

Što više štedjeti, a manje trošiti

Možda mislite kako je nemoguće manje trošiti i više štedjeti, ali ako niste probali do sada, onda je vrijeme da i vi iskušate tu metodu. Zaista je moguće manje trošiti i više štedjeti, a opet s druge strane imati sve što vam je potrebno. Ukoliko se nalazite u dugovima tada vam je ovaj savjet itekako dobrodošao. Morate se potruditi kako biste doveli svoju financijsku situaciju u red. 

Nemojte si dopustiti da dođete u situaciju kada nemate novca do plaće, te samo gledate na kalendar kada će onaj određeni datum doći. Kako biste manje trošili, tada se morate upitati gdje trošite novac te što biste to mogli izbaciti iz svog troška. Vrlo često potrošimo na nebitne stvari, a akcije i impulzivne kupnje nas često dovode do gubitka novca i to potpuno nepotrebno. Naravno da ćete više štedjeti ako manje trošite jer ćete taj novac koji ste mogli potrošiti staviti na štednju. Tako ćete štedjeti za svoju budućnost, za neka putovanja, godišnje odmore i slično, a opet imati ćete novca za osnovne potrebe života pa i za one male užitke koje si volite priuštiti.

Ciljevi motiviraju pa tako i u štednji

Uvijek je moguće uštedjeti, ali kod štednje zna biti problema. Često nađemo neki izgovor zašto ne štedimo, a najčešće je taj da nemamo novca za štednju. Koliko god da zarađujete uvijek je moguće štedjeti. Vrlo često se može naći i par sitnica na kojima možemo dosta uštedjeti, a to je možda kupovina nepotrebnih stvari ili nešto slično. Ne morate baš svaki dan popiti kavu negdje vani ili kupovati gablec koji možete ponijeti od kuće, umjesto toga, taj novac stavite na stranu. 

Olakšajte si štednju, postavite si neke ciljeve. Uvijek je lakše odvajati novac za nešto što si jako želite priuštiti. I sami znate koliko ciljevi mogu motivirati, nema razlike niti kod štednje. Želite možda na neko putovanje, vikend odmor ili možda samo neke nove cipele, tada štedite za to. Neka vam to budu ciljevi. Nakon ušteđenog novca ćete se zasigurno osjećati bolje, a tko zna, možda i promijenite svoje ciljeve i želje kada se uvjerite koliko možete uštedjeti. 

Brzizajam u
3 koraka