Brzizajam.com blog

Kupnja i plaćanje na rate – skijanje, tehnički pregled i registracija automobila, maturalno putovanje, tablet, fotoaparat, mobitel ili namještaj

Autor: brzizajam.com
Datum: 21.05.2018

Kako platiti skijanje na rate

Sjećanja na ljetni odmor su odavno izblijedjela, dani postaju sve hladniji i kraći, baterije su se ispraznile od svakodnevnog posla i stresa. Tko u takvoj situaciji već ne pomišlja na novi odmor na snijegu, opuštanje s obitelji ili prijateljima uz kuhano vino na nekom od brojnih zimovališta? O koristima skijanja nije potrebno posebno govoriti: od boravka na zraku, fizičke aktivnosti koja danas svakome nedostaje, do prijeko potrebnog odmora i odmaka od svakodnevice. Zimskim radostima posebno se vesele djeca. 

Iako se uz malo truda mogu naći primamljive i povoljne ponude skijanja, i to od vikend aranžmana do onih sedmodnevnih, skijaški odmor ipak može značajno opteretiti kućni budžet koji je ionako iscrpljen nakon božićno-novogodišnjih blagdana. Kako biste svojoj djeci i sebi dali priliku za tako prijeko potreban odmor i odmak od svakodnevice, potrebno je razmisliti o mogućnostima plaćanja skijaških aranžmana kroz više mjesečnih obroka. Agencije najčešće nude plaćanje aranžmana do 6 rata bez kamata, a tek s pokojom karticom imat ćete mogućnost plaćanja do 12 rata bez kamata. Ako su vam potrebna dodatna sredstva za opremu ili džeparac, uvijek vam je na raspolaganju brzi kredit ili kratkoročna pozajmica.

Kako platiti tehnički pregled na rate

Svaki vlasnik automobila ili drugog motornog vozila svjestan je zakonske obveze tehničkog pregleda. Redoviti tehnički pregled rabljenog vozila potrebno je obaviti jednom godišnje.Pregled se obavlja u ovlaštenim stanicama za tehnički pregled. Tehnički neispravno vozilo nije moguće registrirati, odnosno njime se ne smije uključivati u promet.

Cijena tehničkog pregleda nije fiksna za sva vozila, već ovisi o vrsti i kategoriji vozila. Možda sam tehnički pregled za sebe i ne bi predstavljao tako značajan financijski izdatak, no on uvijek dolazi u kombinaciji s drugim izdacima kao što su registracija, troškovi obveznog osiguranja, a nerijetko mu prethodi i sam servis vozila kako bi na pregledu vozilo bilo ispravno. Tek unazad nekoliko godina, stanice za tehnički pregled počele su se prilagođavati realnim financijskim mogućnostima prosječne zaposlene osobe te su uvele kartično poslovanje, a ne samo plaćanje u gotovini. Ukoliko želite platiti tehnički pregled na rate, prvo se raspitajte o stanici koja vam takvu mogućnost nudi. U pravilu ćete tehnički pregled moći platiti do 6 rata bez kamata, a tek s ponekom karticom i u ponekoj stanici, do 12 rata beskamatno.

Kako platiti registraciju auta na rate

Registracija vozila. Prva registracija vozila obavlja se u policijskoj postaji, Nakon što se obavili tehnički pregled, a kako bi se mogli uključiti u promet, potrebno je obaviti registraciju o prebivalištu vlasnika vozila, odnosno sjedištu, ukoliko je vozilo u vlasništvu poduzeća. Sve druge registracije, koje se moraju obnavljati jednom godišnje, preporučljivo je obaviti u samoj stanici za tehnički pregled.

Vozilo se ne može registrirati ukoliko vlasnik prije nije podmirio troškove tehničkog pregleda, naknade za ceste i zaštitu okoliša te uplatio policu obveznog osiguranja. Ukoliko je vozilo ispravno te sve podmireno, produljit će se valjanost prometne dozvole stavljanjem pečata u odgovarajuću rubriku prometne dozvole. Neke stanice za tehnički pregled omogućuju plaćanje samog pregleda, te svih naknada vezanih uz registraciju, putem kartica odnosno s odgodom ili na rate. Prije samog pregleda i registracije valja se raspitati i naći stanicu za tehnički pregled koja prima karticu kojom raspolažete te o broju mogućih rata koje vaš kućni budžet može podnijeti.

Kako platiti maturalno putovanje na rate

Maturalno putovanje događaj je kojem se veseli svaki osnovnoškolac i srednjoškolac. U pravilu, na maturalno putovanje ide se krajem sedmog razreda osnovne škole, te krajem trećeg razreda srednje škole. Osnovnoškolci putuju uglavnom po Hrvatskoj, dok se srednjoškolci upućuju u razne europske zemlje. Najčešće biraju Prag, Amsterdam, Berlin, nešto rjeđe Španjolsku i Grčku.

Naravno, kao i svako drugo putovanje, pogotovo ukoliko se putuje u inozemstvo, maturalno putovanje nije beznačajan izdatak. Prenapregnuti kućni budžeti počinju pucati po šavovima kada dođe vrijeme školskih izleta, a kamoli višednevnih ekskurzija. Jednom propušteno maturalno putovanje više se nikad neće ponoviti, čega su roditelji svjesni, te na sve načine žele omogućiti svom djetetu nezaboravno putovanje sa svojim školskim prijateljima. Donedavno, trošak maturalnog putovanja bilo je potrebno jednokratno podmiriti, no agencije, svjesne sveukupne slabe platežne moći, odlučile su ipak promijeniti svoju praksu te roditeljima izaći u susret, omogućavajući im plaćanje na rate. Neki roditelji plaćaju kreditnim karticama, dok oni koji ih nemaju mogu sklopiti ugovor s agencijom i mjesečno im doznačavati ugovorena sredstva. Treća mogućnost, pogotovo ako vam uz plaćanje samog putovanja treba i dodatan novac za džeparac, je brzi zajam kod neke od ovlaštenih tvrtki.

Kupnja tableta na rate

Tablet je prijenosno računalo sa zaslonom, sklopovima i baterijom u jednoj cjelini. U posljednjih nekoliko godina, doživio je veliku popularnost osobito među mlađom populacijom. Ukoliko ga još ne posjedujete, vjerojatno si postavljate pitanje, čemu on služi? Pogotovo ako već imate pametni telefon i prijenosno računalo.

Razlika tableta i prijenosnog računala je u tome, što je tablet manji te se sastoji od jedne cjeline. Dok prijenosno računalo prvenstveno služi za stvaranje sadržaja, tablet je pogodniji za pregledavanje sadržaja: surfanje, čitanje, igranje video igrica, gledanje filmova, komunikaciju mailovima. Tablet se vrlo često koristi kao putno računalo u automobilu jer je manji i praktičniji od laptopa. Nerijetko ga se koristi i kao fotoaparat. Sličnost pak s pametnim telefonima je u jednostavnom otključavanju zaslona. Sve veću primjenu tablet ima u poslovnom okruženju i obrazovnim institucijama. Cjenovno, tableti dolaze u dva vrijednosna razreda. Prvi je do cca 2.000,00 kuna, dok se oni kvalitetniji kreću između 3.000,00 i 6.000,00 kuna. Naravno, ukoliko želite kvalitetniju i skuplju varijantu, možda ćete se odlučiti na obročnu otplatu. U pravilu, dućani s tehničkom opremom, nude razne oblike plaćanja, te vam najčešće omogućavaju plaćanje karticom do 12 rata beskamatno.

Kupnja fotoaparata na rate

Skoro svako prodajno mjesto nudi obročno plaćanje. Za takva plaćanja potrebna vam je kreditna kartica koju vi nemate. U tom slučaju ne možete kupovati na rate, a nemate cijeli iznos u gotovini za ono što si želite priuštiti.

Ugledali ste jedan fotoaparat koji vam se jako svidio. Ima sve što želite da ima, a možda ga želite kupite sebi ili nekome za poklon. U problemima ste jer nemate dovoljno za njega, a jeftiniji fotoaparat nije ono što ste tražili. Preko internet pozjamice možete kupiti fotić na rate. Zatražite ju u jutarnjim satima i već u popodnevnim satima možete imati na računu potreban novac. Kupite fotić, a kasnije vraćajte pozajmicu onako kako ste dogovorili.

Kupnja mobitela na rate

Mobitel je danas prijeka potreba svake odrasle osobe. Njegova prvotna funkcija poziva i slanja SMS poruka, pada u drugi plan pred novim mogućnostima koje nudi. Putem mobitela pristupamo internetu, društvenim mrežama, plaćamo parkiranje, fotografiramo, snimamo i dr.

Mobiteli koji omogućuju sve navedene opcije zovu se još i pametni telefoni i nisu nimalo jeftina investicija. Kupnju mobitela obično želimo obaviti na rate. Na taj način si ipak malo olakšamo podmirenje ovog troška. Do potrebnog novca možemo doći na jednostavan i brz način, i to putem internet pozajmica. Danas u Republici Hrvatskoj postoje registrirane i ovlaštene tvrtke koje građanima pružaju ovakvu uslugu. Potrebno se registrirati na njihovoj web stranici i poslati propisanu dokumentaciju. Pozajmica na vaš račun može sjesti već isti dan, a s tvrtkom dogovarate dinamiku obročne otplate.

Kako kupiti namještaj na rate

Vaš dom je vaše malo carstvo. Važno je urediti ga tako da se u njemu ugodno osjećate, te da nakon napornog radnog dana jedva čekate opuštanje sa svojom obitelji i prijateljima. Bilo da tek useljavate u stan ili kuću, pa vam je potreban novi namještaj, ili želite zamijeniti već dotrajali, opremanje doma velika je investicija. Naravno, tako velike investicije uvijek je lakše podmiriti ako ih se podijeli u nekoliko mjesečnih obroka.

Ako ne raspolažete gotovinom potrebnom za kupnju namještaja, morat ćete se snaći na drugačiji način. Uvijek možete posuditi od rodbine ili prijatelja, ali to nikome nije ugodno. Ni onome koji posuđuje, a niti onome od koga se posuđuje. Danas se na internetu mogu naći ovlaštene tvrtke koje se bave pozajmicama. Putem takvih tvrtki, na jednostavan način, uz minimum papirologije, te bez ovjere kod javnog bilježnika, možete doći do potrebnih novčanih sredstava. Dodatna prednost internet pozajmica je i brzina. Naime, pozajmica može sjesti na vaš račun u roku od samo par sati od kada ste predali zahtjev. 

Arhiva

Brzizajam u
3 koraka