Brzizajam.com blog

Kako uštediti na vodi, struji, režijama, energiji u kući, te električnu energiju

Autor: brzizajam.com
Datum: 09.04.2018

Kako uštedjeti na režijama

Postoje razni načini i savjeti kako uštedjeti novac te kako se izvući iz financijskih problema. Problem je jedino u nama jer nam je teško slijediti te korake, nemamo se volje pokrenuti kako bi napravili neku razliku iako zapravo znamo da bi nam to pomoglo. Ipak, probajte sa par trikova za početak pa postupno dodajte još koji kako biste uštedjeli i napravili tu znatnu razliku.

Režije dolaze svaki mjesec i to jednostavno moramo podmiriti i to na vrijeme. Ponekad se i iznenadimo visinom računa, ali opet ne poduzimamo neke mjere kako bismo ih smanjili. Razmislite koliko bi vam bilo lakše da se ti računi smanje. U vrijeme grijanja možemo dosta smanjiti naš račun, treba podesiti grijanje na ugodno temperaturu, a obući dodatni sloj odjeće ili se pokriti dekom daleko je jeftinije nego pojačavati grijanje. Također, nemojte grijati one prostorije u kojima ne boravite preko dana. Ako nemate, ugradite termostat kojim ćete moći namjestiti da se grijanje ugasi kada vas nema doma, te da se upali sat ili dva prije nego dođete kako bi se vaš dom zagrijao. Perite rublje ili suđe u perilici kada je jeftinija struja, točnije kasno navečer. Gasite svijetla ako vam ne trebaju. Koristite LED svijetla, a izbacite obične žarulje. Vodu također možete zatvoriti kada ju ne koristite, kada perete zube zatvorite ju dok ne iščetkate zube i slično. Na tj način ćete steći navike s vremenom i vaši računi za režije će sigurno biti umanjeni i to vrlo solidno.

Kako uštedjeti električnu energiju

Ako ste spremni štediti energiju tada će se i vaši računi smanjiti. Rijetko razmišljamo o tome jesmo li ugasili svijetlo u nekoj sobi ili jesmo li nešto isključili što nam nije toliko bitno. Želimo li napraviti neku razliku u našim financijama i želimo li da to bude bolja razlika, tada se moramo potruditi da usvojimo neke navike koje će nam u tome pomoći.

Električna energija je nešto što svakodnevno koristimo i to puno. Ipak, i to se može smanjiti ako pripazimo na neke stvari. Čuli ste vjerojatno za štedne žarulje, ne zovu se bez razloga štedne. Njih postavite u dnevni boravak, kuhinju, u one prostorije u kojima često boravite. Nemojte paliti svijetlo u kući dok god imate dnevnog svjetla. Oe uređaje koje ne koristite isključite skroz iz struje jer dok god su uređaji na stand by-u oni troše struju i to bespotrebno. Savjetuje se da hladnjak i štednjak budu odvojeni, nikako jedan pokraj drugoga jer će hladnjak na taj način više trošiti jer će se pokraj njega kuhati. Mikrovalna pećnica je uređaj koji je vjerojatno stalno uključen u struju, a često zbog toga jer na sebi ima sat koji nam dobro dođe u kuhinji. Nabavite zidni sat, a mikrovalnu kada ne koristite isključite iz struje. To su samo neki savjeti s kojima možete uštedjeti električnu energiju i smanjiti svoje račune.

Kako uštediti energiju u kući

Ušteda je nešto što moramo naučiti. Nije lako, ali se u svakom aspektu kućanstva može uštediti ako za to imate volju i ako želite pripaziti na neke stvari. U konačnici, to je veliki plus za vas i za vaš novčanik.

U vrijeme grijanja imamo ponekad i prevelike račune za grijanje, ali možemo nešto poduzeti da se to smanji. Imate li mogućnost podesiti grijanje da se pali i gasi kada vas nema, učinite to, neka grijanje ne bude upaljeno kada vas nema kod kuće. Nemojte grijati prostorije koje ne koristite ili bar smanjite vaše radijatore. Pripazite da vam zavjese na padaju preko radijatora ili da ne držite odjeću na radijatorima jer tako gubite toplinu, prostorije se ne griju dovoljno a trošite puno. Kada kuhate vodu za čaj ili kavu izmjerite sa šalicama koliko vam je potrebno vode te zakuhajte točnu količinu, nemojte bacati vodu. Također, već je dobro poznato kako je tuširanje daleko jeftinije od kupanja u kadi. Razmislite koliko samo potrošite vode da biste napunili kadu, a kod tuširanja je to daleko manje. Palite svijetlo samo tamo gdje vam je potrebno, gdje se nalazite te gasite svijetlo kada izađete iz prostorije. Sve ovo kada pretvorite u naviku će pokazati svoje rezultate, na računima, ali i u vašem novčaniku. 

Kako uštedjeti na vodi

U svakom aspektu našega kućanstva možemo uštedjeti, potrebno je stvoriti samo neke navike koje će se s vremenom pokazati jako dobre. Često smo nervozni kada trebamo otvoriti račune i pogledati iznose koje trebamo platiti, ali to ne mora uvijek biti tako. Uvijek možemo nešto poduzeti kako bismo uštedjeli i kako ne bismo s nervozom otvarali račune.

Vodu koristimo svako malo i tu se stvaraju veći troškovi i to iz nepažnje ili jednostavno ne razmišljamo da bismo i ovdje mogli uštedjeti. Dok perete suđe ručno, zatvarajte vodu dok sapunate suđe, nemojte ju pustiti da curi bez razloga. Kod kuhanja čaja ili kave dozirajte vodu sa šalicom iz koje ćete piti kako biste zakuhali točno onoliko vode koliko vam treba. Tuširanje umjesto kupanja je daleko jeftinije i štedljivije, pa pripazite i na to. Dok perete zube zatvorite vodu dok ih četkate. To su sve neke male sitnice koje čine veliku razliku na godišnjoj bazi. Pametno trošite vodu kako biste i smanjili svoje troškove. 

Kako uštedjeti na struji

Struju koristimo svaki dan i bez nje jednostavno ne možemo. Također, za struju na m mjesečno stižu računi koje moramo platiti, a ti računi mogu biti poprilično veliki. Postoji način kako možemo uštedjeti na struji i pritom smanjiti te visoke račune. Potrebno je samo stvoriti neke nove navike koje će nam u tome pomoći. 

Uvijek možemo uštedjeti na računima, potrebno je zato stvarati navike koje će nam u tome pomoći. Neki aparati koje svakodnevno koristimo troše struju i onda kada nisu uključeni. Ako neki uređaj ne koristite iskopčajte ga iz struje, nemojte stavljati na stand by i slično. Produžne kablove također isključujte iz struje ili gasite prekidače na produžnim. Punjači za mobitele često ostaju uključeni u struju, iako iskopčamo mobitel oi i dalje troše struju pa ih trebate redovito isključivati iz struje. Skoro svako kućanstvo ima perilicu posuđa, koja ako se ne koristi pravilno može trošiti i previše struje. Imajte na umu da perilica treba biti puna, na taj način troši manje vode a time i struje. Nemojte koristiti opciju sušenja suđa, radije ostavite da se suđe samo osuši, to će vam uštediti struju. Kako postoji zimsko i ljetno računanje vremena tako postoji i skuplja i jeftinija struja. Koristite perilice suđa i rublja u jeftinije sate, a to znaći da je ljetna jeftinija struja od 22h do 8h ujutro, te zimska od 21h do 7h ujutro. Sa samo par savjeta možete smanjiti svoj račun za struju, a rezultate ćete sigurno primijetiti u svom kućnom budžetu.

Kako uštedjeti struju na bojleru

Ušteda u domaćinstvu je vrlo bitna. Režije su sve veće pa tako i troškovi života. U svakom segmentu života moguće je nešto uštedjeti, a savjeta ima puno. Još dosta kućanstava ima bojler na struju i na njega grije toplu vodu. Vječno je pitanje je li bolje ostaviti bojler stalno uključen ili ga paliti samo po noći kada je jeftinija struja. Najviše se savjetuje da se bojler ipak ostavi uključen dan i noć.

Termostat bojlera trebalo bi podesiti na srednju poziciju a ne na najveću. Bojler će na taj način grijati do maksimalno 70 celzijevih stupnjeva, a ako grije do više stupnjeva trebati će mu duže da zagrije i više će struje potrošiti. Srednja temperatura je sasvim dovoljna da ima tople vode u svakom trenutku i za cijelu obitelj. Također bi bilo dobro svake dvije do tri godine očistiti bojler od kamenca jer na taj način također štedite struju jer bojler ispravno radi ako je očišćen.

Brzizajam u
3 koraka