Brzizajam.com blog

Financijski plan, kako napraviti reorganizaciju financija, kako s plaćom iz mjeseca u mjesec, te kako odabrati između kupovine stvari i kraćih putovanja

Autor: brzizajam.com
Datum: 07.05.2018

Financijski plan

Zaposleni ste i dobivate plaću svaki mjesec. Ta plaća ide na razne troškove, režije, hranu, ratu stambenog kredita, odjeću, obuću, djeci za vrtić, školu i slično. Imamo dosta troškova iz mjeseca u mjesec i često se znamo pogubiti u tim troškovima pa se naći u dugovima i slično. Uvijek si možemo pomoći nekim malim pozajmicama, zajmovima te se iz svega toga izvući, ali nekako se opet nakon nekog vremena vratimo na isto.

Ne mora to biti tako. Napravite financijski plan. Vama ne treba svaki mjesec briga hoćete li izdržati do kraja mjeseca, tj. do iduće plaće. Financijskim planom možete imati neke ciljeve, uštediti za neko putovanje, platiti neke zaostale dugove, neplaćene račune i slično. Uključite cijelu obitelj u planiranje. Ukoliko trebate pomoć za prvu ruku, možete uzeti neku vrstu pozajmice kako biste riješili dugove. Za to vrijeme napravite financijski plan kojega ćete se držati.

Plaća iz mjeseca u mjesec

Svaki mjesec dobivamo plaću za posao koji radimo. Postoje određeni datumi u mjesecu kada nam plaća sjeda na račun i većina građana se jako veseli tom danu. Iako je plaća sjela i vi ste nekako mirniji, ipak treba tu plaću raspodijeliti i tako svaki mjesec. Bitno je voditi kućne financije jer u protivnom bismo mogli biti u velikim problemima.

Plaća nam dolazi iz mjeseca u mjesec i svaki mjesec raspoređujemo svoju plaću na razne stvari. To mogu biti računi, krediti, kreditne kartice, naravno, hrana, odjeća, auto i slično. Račune moramo plaćati na vrijeme kako nas ne bi stisle kamate, kredite također moramo platiti na vrijeme, pogotovo one velike kredite poput stambenih kredita. Ukoliko neke rčune ne platimo tada nam se može dogoditi da slijedeći mjesec na naplatu dođe dupla rata, što predstavlja veliki problem. Kućni budžet je svakako dobar način kako rasporediti plaću pa biste mogli probati i taj način.

Reorganizacija osobnih financija

Došli ste u takvu situaciju kada više ne znate na što vam odlazi novac, gdje toliko trošite i zašto nemate dovoljno novaca da pokrijete sve troškove. Iz mjeseca u mjesec trudimo se nekako izdržati do plaće, ali nekako ne uspijeva. Da si pomognemo uzimamo neke pozajmice i zajmove što nam može itekako pomoći i smanjiti nam brige.

U takvim teškim situacijama dođemo do spoznaje da je vrijeme da napravimo reorganizaciju naših osobnih financija. Neke dugove koje trebamo odmah riješiti možemo otplatiti putem pozajmice ili zajma. Tako ćemo već danas riješiti dug. Nakon toga ćemo sve svoje financije staviti na papir i napraviti reorganizaciju. Potrebno je otplatiti sve dugove i to počevši od najvećeg. Na taj način ćemo dovesti svoje financije u red i početi ispočetka.

Kupovina novih stvari ili kraća putovanja

Nije lako ponekad odlučiti što točno želimo. Naravno, sve ovisi o vlastitim navikama a i mogućnostima. S vremenom si želimo priuštiti neke stvari kako bismo se malo opustili i rasteretili od posla i obaveza. Često smo i pod stresom pa je dobro i za naše zdravlje se koji puta opustiti, pobjeći iz grada i nešto si priuštiti.

Svatko liječi svoj stres na drugačiji način i opušta se na različite načine. Bitno je da nađemo neki svoj ispušni ventil pomoću kojega ćemo se opustiti i otjerati taj nakupljeni stres. Samo morate vidjeti, tj. razmisliti što će to biti. Netko se bori protiv stresa kupovinom novih stvari, a netko odlazi na kraća putovanja. Naravno, sve to ovisi i o primanjima i mogućnostima. Kraća putovanja i nisu tako loša i ne moraju biti skupa. Možete rezervirati neki wellness vikend ili možda sjesti u auto i otputovati u neki drugi grad za vikend, sve ovisi kako ste raspoloženi za tako nešto. Kupovina također smanjuje stres i opušta nas. Priuštite si nešto novo i razveselite se s vremena na vrijeme.

Imajte u novčaniku samo onoliko koliko vam treba

Krenuli ste u grad, niste imali u planu ništa potrošiti, ali ste se vratili s punim vrećicama svojoj kući. Takve situacije su česte i svima nam se dogode. Kupovina nam povisuje razinu hormona sreće pa je i to jedan od razloga zašto kupujemo, pogotovo nakon napornog radnog dana. Zna se dogoditi i da potrošimo na nešto što zapravo nećemo ni koristiti pa to stoji ili na kraju nekome to i poklonimo. 

Nije loše ponekad kupovati kako bismo vratili dobro raspoloženje, ali takva vrlo česta kupovina i nije toliko dobra za naš novčanik. Kako bismo to izbjegli tada moramo pripaziti, tj. kontrolirati se, a ako nam to baš i ne ide onda poduzeti neke mjere kako bismo se natjerali na to. Ostavite svoje kartice kod kuće, a uzmite gotovine koliko vam je potrebno za neke osnovne stvari, poput novca za gablec ili možda kavu. Na taj način ako i dođete u napast nešto kupiti, nećete imati dovoljno novca kod sebe, a kartice nećete moći upotrijebiti jer ih nemate sa sobom. Pokušajte i vidjet ćete koliko zapravo se možete dobro osjećati i kada nešto ne kupite.

Brzizajam u
3 koraka