Brzizajam.com blog

Kupovina na rate – školske knjige, izlet i zimske gume

Autor: brzizajam.com
Datum: 18.05.2018

Kako kupovati na rate 

Prodavači, trgovci, proizvođači danas jednostavno moraju nuditi svoje proizvode na rate. U današnje vrijeme postoji toliko kreditnih kartica te je lakše općenito kupovati proizvode jer imamo odgode plaćanja, ne plaćamo gotovinom, te imamo mogućnost kupovati na rate, tj. u nekoliko mjesečnih obroka.

Kupovina na rate može se obavljati gotovo svugdje, zapravo na svim mjestima koji to i nude, pa tako i u inozemstvu. Dosta prodajnih mjesta nudi kupovinu na rate bez kamata na par mjeseci pa i do dvije, tri godine, sve ovisi o uvjetima same trgovine i o kreditnoj kartici koju imate. Ukoliko nemate takvu kreditnu karticu možete ju zatražiti u poslovnici svoje banke. Uvijek je lakše neke veće stvari kupiti na rate i otplaćivati kroz par mjeseci nego dati sve odjednom u gotovini. To se posebno isplati kada opremate svoj dom, preuređujete ili nešto slično tome.

Kupnja zimskih guma na rate

Gume su izuzetno važan dio vozila te jedan od značajnih čimbenika njegove sigurnosti u prometu. Važno je u svakom razdoblju godine imati odgovarajuće gume. Ljetne gume najčešće nisu problem i njih imamo svi, dok kod kupnje i montaže zimskih guma vrlo često kalkuliramo i tražimo razloge da izbjegnemo taj trošak. Prvi razlog za kupnju zimskih guma svakako bi nam trebala biti sigurnost u prometu. Naime, već pri temperaturi od 7 stupnjeva Celzijusa ljetne gume gube elastičnost te slabije prianjaju na podlogu, dok pri snijegu zaustavni put ljetne gume značajno se produljuje.

Na kupnju zimskih guma možda nas potakne Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji propisuje kaznu od 700,00 kuna vozačima koji za vrijeme zimskih uvjeta na cestama nemaju propisanu zimsku opremu. U Hrvatskoj zimski uvjeti traju od 15. studenoga tekuće, do 15. travnja iduće godine. Propisana zimska oprema su, ili četiri zimske gume, ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Izdatak za gume nikada nije mali. Cijena gume ovisi o njenim kvalitetama, proizvođaču, veličini i drugim karakteristikama. Dobavljači guma svjesni su platežne moći prosječnog hrvatskog građanina te većinom omogućavaju plaćanje ovog nemalog troška putem kartica, na više mjesečnih rata. 

Kako platiti školske knjige na rate

Kraj ljeta roditeljima školaraca uvijek donosi nove brige i glavobolje. Kreće nova školska godina i djecu treba opremiti za školske dane. To podrazumijeva kupnju knjiga, bilježnica, torbi, školskog pribora, nove odjeće, obuće, tenisica. Kada se svi ti troškovi saberu, dođe se do značajnog financijskog izdatka. Neki gradovi i općine su svim svojim školarcima, uglavnom osnovnoškolcima, kupili udžbenike koji su ih prvi dan škole dočekali na školskim kupama, no većina ipak nije bila te sreće.

Neki se roditelji snalaze na različite načine. Najčešće se kupuju rabljeni udžbenici, što je kakva takva ušteda, no radne bilježnice i radne materijale mora se kupiti svake godine iznova. Danas se na internetu mogu naći nakladničke kuće koje nude udžbenike prema popisu koji dostavlja svaka škola zasebno. Te nakladničke kuće nude mogućnost dostave knjiga na kućnu adresu, omatanje udžbenika te izbor raznolikog školskog pribora. Kako su svjesni činjenice da je početak školske godine financijski zahtjevan, osim plaćanja odjednom, nude i plaćanje karticama na niz mjesečnih obroka. 

Kako platiti izlet na rate

Istraživanja zdravstvenih djelatnika, psihologa i lifecoacheva ukazuju na dobrobiti putovanja, bilo onih dužih, bilo tek kraćih izleta. Užurbani ritam poslovnog i privatnog života negativno utječe na našu produktivnost, odnose s obitelji i suradnicima, a najviše na naše zdravlje. Stoga bi barem dva puta godišnje trebalo otići na dužni godišnji odmor, a kraćim izletima tijekom godine razbiti svakodnevicu i napuniti baterije.

Cijena izleta ovisi o destinaciji, vremenskom trajanju i dodatnim sadržajima. Postoje prekrasna mjesta u okolici vašeg mjesta stanovanja koja sigurno niste posjetili i koja neće značajno opteretiti vaš kućni budžet. Naravno, možda želite kraćim izletom posjetiti mjesto u nekoj od okolnih zemalja ili se pak odlučiti na popularan City break. Ukoliko idete u aranžmanu agencije, uz plaćanje odjednom, najvjerojatnije ćete moći platiti s odgodom ili na rate. Ako iz nekog razloga to za vas nije opcija, razmislite o kratkoročnoj pozajmici isključivo od ovlaštenih tvrtki. Na taj način vrlo jednostavno i brzo, uz minimum papirologije, možete doći do sredstava kojima sebi i svojoj obitelji omogućujete bezbrižno kratko putovanje daleko od svakodnevnih problema. 

Brzizajam u
3 koraka