Brzizajam.com blog

Što ne biste trebali reći šefu

Autor: brzizajam.com
Datum: 23.06.2017

Svatko od nas se u svojoj karijeri barem jednom našao u situaciji da mu nadređeni nije baš previše drag, iz kojekakvih razloga i kako biste najradije dali otkaz i bili sam svoj gazda. No, realno gledano, sada to niste i tako se ponašajte.

Bez obzira na to kakvi su vaši odnosi sa šefom, dobri ili loši, nekih bi se pravila profesionalnog ponašanja svakako trebali pridržavati. A ta pravila uključuju i komunikaciju, postoje neke stvari koje biste trebali izbjegavati govoriti šefu ako želite da vaši odnosi i dalje budu takvi kakvi jesu.

“Bivši šef je to radio drugačije" - ovo bi trebalo izbjegavati pod svaku cijenu. Novi šef će dobiti dojam kako ste ostali u prijašnjim vremenima i da niste prilagodljivi.

“Ovo je najbolje što sam mogao napraviti“ – samo po sebi je jasno, rekli ste da ne možete bolje od nečega što nije dobro.

“To nije moj posao“ - u vašem ugovoru o radu, u opisu posla, vjerojatno piše da ćete, osim točno određenih zadataka, raditi i druge zadatke koje šef od vas zahtjeva, ako će za to postojati potreba. Različiti zadaci pružaju vam mogućnost učenja i izvan vašeg područja stručnosti. Uostalom, da vam šef ne vjeruje i ne vjeruje da ste vi za to sposobni, ne bi vas uopće ni tražio. Ako mislite da već imate previše posla, recite to šefu i dio posla delegirajte na druge kolege u uredu. Ukažite na stručnost drugih osoba i recite da su oni puno bolji kandidati za takvo nešto.

“Premala mi je plaća“ - ništa ne može razbjesniti menadžera kao traženje povišice bez argumenata i opravdanja. Nije važno što imate kredit, ili se planirate vjenčati, ili su vam djeca krenula u školi. To su vaši problemi koji se temelje na vašim izborima, ne problemi tvrtke. Ako želite više novca, dođite šefu s obrazloženjem zašto ju zaslužujete, koje se temelji na vašim rezultatima. Nemojte ga dovesti pred zid.

“Nije moja krivnja“ - čak i da nije vaša krivnja, nemojte to reći (koliko god vi to htjeli). Umjesto toga, kako se kaže, okrenite drugi obraz. Umjesto negiranja krivnje, pokušajte predložiti neka rješenja za rješavanje tog nastalog problema. Ne samo da ćete pokazati svoju profesionalnost i izbjeći potencijalni sukob sa svojim šefom, već ćete mu/joj dati do znanja da ste fokusirani na posao i da vam je važnije naći rješenje nego ustanoviti tko je za što kriv.

Brzizajam u
3 koraka