Brzizajam.com blog

Što je osobni stečaj

Autor: brzizajam.com
Datum: 28.04.2017

Dužnik, osoba koja je objavila osobni bankrot, zadržava samo minimalni dio nužan za preživljavanje (koji obično iznosi trećinu mjesečnih prihoda, a ponekad i manje), bez plaće, kreditnih kartica i mogućnosti novog zaduživanja i bez mogućnosti da samostalno donosi bilo kakve financijske odluke. Fizička osoba ne prestaje postojati nakon stečajnog postupka, pa tako ne prestaju niti potraživanja vjerovnika, dok se ne isplate u potpunosti. No, dužnik ima priliku do završetka stečajnog postupka podnijeti zahtjev kojim traži razrješenje obaveze plaćanja dugova koji su nastali od početka postupka, a koji se do završetka postupka nisu naplatili.

Otpis duga nije dozvoljen u svim slučajevima. Na njega nemaju pravo dužnici osuđeni za imovinsko-gospodarsko kriminalno djelo, dužnici koji su prije pokretanja stečajnog postupka dali lažne, netočne ili nepotpune informacije o materijalnom stanju, osobe kojima su obaveze već otpuštene, osobe koje se nisu pridržavale uputa skrbnika i vraćale dugove prema predviđenom planu i programu i slično. Prednost proglašenja osobnog bankrota jest činjenica da u tom slučaju nema primjene nemilosrdnog ovršnog zakona kada vrši pljenidba imovine i dužnike se pretvara u socijalne slučajeve bez prilike da reprogramiraju svoje dugove, srede svoje financije i krenu od početka.

Prednost za vjerovnike je ta što su insitutom osobnog bankrota svi uključeni u namirenje dugova na pravedan način. Prezaduženost pojedinaca nije uvijek i samo posljedica lošeg postupanja dužnika već i značajan pokazatelj siromaštva i neodgovorne politike banaka. Osobni stečaj je krajnje rješenje. Prije odluke o osobnom bankrotu treba dobro razmisliti i svakako nastojati vlastitim zalaganjem srediti svoju financijsku situaciju.

Arhiva

Brzizajam u
3 koraka