Brzizajam.com blog

Postavljanje pravila umjesto ciljeva

Autor: brzizajam.com
Datum: 28.04.2017

Svi znamo da su promjene teške. Netko godinama govori da od ponedjeljka, od ljeta, od Nove godine ide na dijetu, netko da će promijeniti posao, partnera, konačno se preseliti kamo želi i slično, no kada dođe taj ponedjeljak, to ljeto, ta Nova godina i dalje sve opet nastavlja po starom. Zbog čega je to tako? Što nas koči, što nas sprečava da napravimo željenu promjenu? Pravila kojih se trebamo držati kako bi došli do cilja, a svima nam je teško živjeti po pravilima.

Otpor prema promjenama javlja se zapravo jer se ugodnije osjećamo u nečemu što nam je poznato pa čak i ako nam je to poznato loše i ostajemo u toj postojećoj situaciji radije nego da se upuštamo u novo jer je to novo, iako za nas potencijalno bolje, ipak nama nepoznato. Međutim iako su teške, promjene su itekako moguće, no za njih moramo imati snažan motiv, nešto što će nas pokrenuti. Moramo od planirane promjene dobiti nešto od čega ćemo imati korist, i to veću korist nego od postojećeg stanja. Odnosno pojednostavljeno, moramo promjenom više dobiti nego što smo njome izgubili. I ne samo više, nego nam to što smo dobili treba i više značiti, dakle svakako nam mora biti bolje. Ako nije tako, ako promjenom ne dobijemo nešto više, bolje, vraćamo se na staro, tamo gdje već imamo neku korist. I to je ljudski. Jer svi se mi ponašamo na način da stremimo ugodi i izbjegavamo neugodu.

Dakle, možda i vi mjesecima, godinama govorite da ćete dati otkaz i pokrenuti vlastiti biznis, možda imate lošeg šefa, nepodnošljive kolege, premalu plaću, ali sigurno imate nešto što vam je korisno u svemu, pa bila to i samo sigurna redovita primanja. Možda ste otkrili snažan motiv za promjenom, konkretno za pokretanjem vlastitog biznisa, no niste to još učinili jer je to u suprotnosti s nekim vašim uvjerenjem, s nekom vrijednošću do koje vam je stalo. Naprimjer, na prvom mjestu vam je obitelj i bojite se da biste ulaskom u poduzetnički svijet premalo provodili vremena s djecom i partnerom i dr. Zato prije svega treba jasno postaviti pravila, koja se neće kršiti i koja će na kraju dovesti do cilja.

Brzizajam u
3 koraka