Brzizajam.com blog

Planiranje za bolju produktivnost

Autor: brzizajam.com
Datum: 23.06.2017

U današnja užurbana vremena organizacija i produktivnost iznimno su visoko na ljestvici prioriteta. Mjerila uspješnosti ili rezultata poslovanja poduzetnika su produktivnost, ekonomičnost i rentabilnost. Pokazatelji produktivnosti, ekonomičnosti i rentabilnosti mogu se iskazati u fizičkim ili naturalnim jedinicama, te u financijskim ili novčanim jedinicama. 

Povećavanje produktivnosti ima samo onda smisla ako se ostvaruje uz povećavanje proizvodnje. Povećavanje produktivnosti na račun proizvodnje dovelo bi i do povećanja rijetkosti proizvoda i, u vezi s tim, do slabijeg podmirivanja potreba. Pokazatelj produktivnosti rada u financijskom izrazu, a i u fizičkom ili naturalnom obliku ukazuje na stupanj razvijenosti nacionalne ekonomije, odnosno uspješnosti poslovanja poduzetnika. Mali poduzetnik odmah osjeti posljedice svoje krive odluke, a vrlo je vjerojatno da će to iskustvo podijeliti s njime i svi članovi njegove obitelji.

Idealno je kada  poduzetnik započne planiranje prije nego se uopće uputio u poduzetničke vode. Stvari se  mogu predvidjeti temeljem povijesnih podataka o kretanju poslovanja i očekivanja od budućeg razdoblja. Iz takvih se predviđanja generira plan, a koji onda služi kao alat za upravljanje poslovanjem. Pri tome valja imati na umu da je praktično nemoguće da će se sve planirane vrijednosti ostvariti sa 100%. Bit će tu i viših i nižih ostvarenja, no korist od planiranja proizlazi upravo iz toga da se, uz redovno praćenje ostvarenja plana, u slučaju da su ostvarenja znatno različita od plana, bilo to u pozitivnom ili u negativnom smjeru, može pravovremeno intervenirati u poslovanje i poduzeti korektivne aktivnosti.

Brzizajam u
3 koraka