Brzizajam.com blog

Kako sastaviti motivacijsko pismo

Autor: brzizajam.com
Datum: 21.06.2017

Motivacijsko pismo za zaposlenje prvi je i osnovni vid komunikacije s potencijalnim poslodavcem. Cilj je dobiti poziv na intervju! Ponekad će čitanju vašeg pisma biti posvećeno svega dvadesetak sekundi, pa su životopis i molba za zaposlenje vaša jedina šansa. Iskoristite ju na najbolji način!

Kvalitetna molba i životopis najčešće su vaša jedina mogućnost prezentacije i propusnica za intervju, pa o njima uvelike ovisi hoćete li s budućim posloda-cem uspjeti stupiti u kontakt. Poslodavci mogu imati i nekoliko stotina pisama između kojih treba izabrati desetak kandidata koji će pristupiti intervjuu ili biti pozvani na testiranje. Mnogi pogrešno misle da je životopis stvar formalnosti te površno pristupaju njegovom pisanju. Sasvim suprotno - životopis je vaša "reklamna brošura" i zato ga shvatite vrlo ozbiljno. Kao profesionalni oblik komunikacije životopis mora biti sistematičan, informativan i jasan. Mnoga pitanja koja će vam na intervjuu biti postavljena bazirat će se na informacijama koje ste naveli u životopisu. Stoga morate biti upućeni u sve detalje koje ste naveli, morate znati dodatna objašnjenja i objasniti zašto neki detalji u životopisu nisu prisutni.

Vaša molba za zaposlenje i životopis poslani su konkretnoj tvrtki: to mora biti jasno napisano! Nevjerojatno je (ali istinito!) da se ljudima često događa da zbog mnoštva natječaja na koje se prijavljuju zaborave promijeniti ime tvrtke kojoj se javljaju! Čak i kada vodite računa da vam se ne dogodi takva pogreška, kroz molbu i životopis morate jasno dati do znanja da točno znate kome se javljate. Obraćate se  određenoj tvrtki ne zato jer trebate posao nego zato jer želite raditi upravo u njoj! Postavite se ne kao da je potencijalni poslodavac dio vašeg problema (tražite posao), nego kao da ste vi dio njegovog rješenja (popunjavanje otvorene pozicije). Iako je proces regrutiranja u određenoj mjeri formalne prirode, komunikacija koju želite uspostaviti sa željenim poslodavcem mora biti osobna, direktna i konkretna. U današnje doba informacije o tvrtki možete vrlo lako saznati iz različitih kanala. Vaš proaktivan stav svjedoči o općoj kulturi i informiranosti koja će biti prepoznata kao poželjna, bez obzira o kojem se radnom mjestu radi. Važno je imati na umu da nikako ne možete znati tko će prvi pročitati vašu molbu.

U nekim tvrtkama osoba zadužena za zaprimanje molbi može biti budući nadređeni, dakle osoba koja najbolje razumije zahtjeve posla i karakteristike koje mora imati kandidat koji će biti u stanju uspješno ga obavljati. U drugim slučajevima molbe zaprima i filtrira referent u kadrovskoj službi ili tajnica koja će vašu molbu procijeniti prema formalnom zadovoljavanju navedenih uvjeta. Ponekad ta osoba neće moći prepoznati eventualne specifičnosti koje vas, unatoč nezadovoljavanju nekih od navedenih uvjeta, čine potencijalno dobrim kandidatom. Često pisma zaprimaju i selektiraju psiholozi u odjelu ljudskih resursa, a oni vjerojatno lošije poznaju specifičnosti radnog mjesta pa će posebnu pažnju posvetiti načinu na koji se predstavljate, profesionalnosti vašeg životopisa, komunikacijskim vještinama i istaknutim karakteristikama koje svjedoče o mogućnostima vašeg uklapanja u timski rad.

Suhoparan stil, kao i pretjerana upotreba stručnih pojmova onemogućuju koncentrirano i zainteresirano čitanje jednog od stotinu zaprimljenih životopisa i svjedoče o osobi  loših komunikacijskih vještina. Budite prepoznati kao zanimljiv kandidat, bez obzira tko je prva osoba koja čita vaše pismo!

Arhiva

Brzizajam u
3 koraka