Brzizajam.com blog

Kako bolje komunicirati

Autor: brzizajam.com
Datum: 23.06.2017

Kvalitetna komunikacija zahtijeva međusobno uživljavanje i raspitivanje kao i zajedničko traženje barem zrnaca istine uz izražavanje međusobnog uvažavanja. Uživljavanje znači dokučiti način razmišljanja partnera i prepoznati njegove emocije, a nama da razumijemo njega I njegov problem te tako doprinesemo rješavanju eventualnog konflikta. Također je važno traženje zrnca istine u onome što partner govori i pronalaženje mogućnosti slaganja.

U takvoj komunikaciji važno je koristiti Ja-poruke i Ja-govor, a izbjegavati prikrivene i otvorene Ti-poruke i Ti-govor. Da bismo doznali što partner misli i osjeća, moramo jasno izražavati vlastite misli i osjećaje u Ja-porukama. Dakle, naša komunikacija mora odražavati ono što stvarno mislimo i osjećamo, ako želimo doznati što naš partner misli i osjeća govorom. U razgovoru treba pokazati uvažavanje partnera. Svi želimo biti voljeni, cijenjeni i priznati, svi se bojimo sugovornikova odbijanja. Kvalitetna komunikacija traži bezuvjetno prihvaćanje sebe i drugih.

U komunikaciji su najvažnije emocije, na njih treba utjecati I usmjeravati ih u pravom pravcu. Rad na svojim emocijama nije važan samo za komunikaciju, nego koristi i u svim drugim područjima života. Dovodi do nove životne filozofije od interesa za pojedince i čitav tim. Za tim je veoma važno neposredno, a ne posredno izražavanje ili čak potiskivanje vlastitih emocija. Svaki tim ima svoju ne samo vanjsku, nego i unutarnju, ne samo racionalnu, nego i emocionalnu stvarnost, kako na razini tima u cjelini, tako i na razini svakog njegovog pojedinog člana. To je zapravo"duša" tima, njegova unutarnja, emocionalna, duhovna stvarnost.  Ona je na prvi pogled nevidljiva, ali ima itekako vidljive bilo pozitivne, bilo negativne posljedice i na neki način određuje kako kvalitetu timskog rada tako i trajanje tima.

Arhiva

Što je bitno zaposlenicima?

brzizajam.com
17.05.2018

Brzizajam u
3 koraka