Brzizajam.com blog

IT okruženje

Autor: brzizajam.com
Datum: 18.07.2017

Telekomunikacije

Tradicionalna telekomunikacijska infrastruktura omogućava trenutnu komunikaciju s bilo kojom lokacijom na svijetu i ključna je komponenta in¬terneta, koji je postao gavni element u globalnoj telekomunikacijskoj mreži.

Internet i world wide web

E-poslovanje umnogome ovisi o internetu, te je važno imati opće razumijevanje o tome što je on i kako radi.Internet je računalna mreža koja se sastoji od nekoliko stotina tisuća mreža diljem svijeta. Nit¬ko ne zna koliko je točno računala spojeno na internet, ali je sigurno da se radi o milijardama. Nitko ne posjeduje internet. Postoje organizacije koje razvijaju tehničke aspekte ove mreže i de¬finiraju standarde za izradu aplikacija na njoj, ali nijedno upravno tijelo nema kontrolu nad njom. Kralježnica interneta, kroz koju internetski promet teče, u vlasništvu je privatnih tvrtki.

Pojmovi "internet" "web" često se koriste kao istoznačnice. U svakodnevnoj komunikaciji nema razlike između "Bio/la sam na internetu" i "Bio/ la sam na webu". Međutim, zapravo se radi o dva različita termina.

Na isti način kao što auto putuje cestom i web stranica putuje internetom, fizičkom mrežom. Korisnik interneta ima pristup širokom rasponu usluga, elektroničkoj pošti, prijenosu datoteka, beskrajnim izvorima informacija, članstvima u interesnim grupama, interaktivnim grupama, mul¬timedijalnim prikazima, prijenosima u stvarnom vremenu (uživo), mogućnostima kupovine, aktu¬alnim novostima te mnogim drugim uslugama.

Brzizajam u
3 koraka