Brzizajam.com blog

Dugo tražite posao? Zadržite svoju motivaciju

Autor: brzizajam.com
Datum: 23.06.2017

Više nema doživotnih poslova. Svatko može očekivati da će do kraja svoje karijere promijeniti nekoliko različitih poslova. Kaka se nositi s promjenama, danas kad poslodavci najvažnijim osobinama potencijalnog kandidata za posao smatraju motiviranost i spremnost za učenje? Koje su glavne odrednice za upravljanje karijerom?

U prošlosti je u mnogim tvrtkama bilo moguće isti posao obavljati gotovo cijeli život. Samo je trebalo raditi što se kaže i nije se trebalo previše isticati. Plaća je stizala relativno redovito, a otkazi su bili rijetkost. Čemu se onda truditi?

Danas to više nije tako. Mnoge tvrtke nestaju preko noći, a druge radikalno mijenjaju poslovanje u skladu s promjenljivim zahtjevima tržišta. Dok se brojna radna mjesta zatvaraju, s druge se strane otvaraju nova i drugačija zaposlenja.

Neke se tvrtke restrukturiraju, a svakodnevno se otvaraju nove. Ukoliko se nametnu svojim potencijalom, kvalitetni će kadrovi moći dobiti priliku napredovanja. Rijetko je napredovanje u karijeri linearni rast u jednoj struci i u hijerarhijskoj ljestvici jedne tvrtke. Menadžerska pozicija zahtijeva proaktivan stav i širinu znanja za koje nije dovoljno samo marljivo obavljanje svakodnevnih zadataka.

Danas svatko može očekivati da će u toku života promijeniti nekoliko poslova. Pritom će se zahtjevi istih radnih mjesta značajno razlikovati od tvrtke do tvrtke, a s vremenom će se mijenjati i unutar pojedine tvrtke. Tko vjeruje da će mu znanja koja posjeduje danas biti dovoljna za uspješan i dobro plaćen rad i za pet godina, sasvim je sigurno u krivu.

Poslodavci smatraju da je kod potencijalnog kandidata za posao najvažnija motiviranost i sposobnost za učenje. Zaposlenik koji nije u stanju unaprijediti svoja znanja i razvijati se zajedno s tvrtkom, neće moći zadržati radno mjesto. Danas, kada se naša vrijednost računa uglavnom u novcu, "šlepanje" na račun drugih više nije moguće.

Arhiva

Kako funkcioniraju novčane pozajmice

Brzizajam.com
19.07.2022

Brzizajam u
3 koraka