Brzizajam.com blog

Aktivnosti menadžmenta ljudskih potencijala

Autor: brzizajam.com
Datum: 17.08.2017

Aktivnosti menadžmenta ljudskih potencijala mogu se podijeliti u tri osnovne grupe funkcija. Prvu grupu obilježavaju aktivnosti vezane uz suradnju s organizacijom, druga se grupa funkcija odnosi na odnos između funkcije ljudskih potencijala i zaposlenika organizacije, a treću grupu funkcija čini medijacija u odnosu zaposlenika i organizacije. Kako bi se funkcija ljudskih potencijala uspješno bavila navedenim aktivnostima, menadžer ljudskih potencijala mora posjedovati opća i specifična znanja i vještine. Strateški menadžment  ljudskih potencijala odnosi se na planiranje ljudskih potencijala i aktivnosti vezane uz ljudske potencijale u svrhu postizanja strateških ciljeva organizacije. Odnos organizacije i funkcije ljudskih potencijala u strateškom smislu može varirati od potpune isključenosti do potpune integradje funkcije ljudskih potencijala iz procesa kreiranja i implementacije poslovne strategije. Moderne organizacije sve češće prihvaćaju veliku važnost i korist uključivanja funkcije ljudskih potencijala u proces kreiranja i implementacije poslovne strategije. 

Prilikom širenja organizacije na regionalno ili globalno tržište, pred organizacijom se pojavljuju izazovi za koje mora biti spremna. Funkcija ljudskih potencijala tada se također suočava s izazovima vezanim uz ljudski kapital organizacije te ponude i kvalitete radne snage na tržištu rada zemlje domaćina. Kultura zemlje domaćina kao sustav vrijednosti koje dijele članovi zajednice osnovni je faktor utjecaja i na menadžment ljudskih potencijala i na druge faktore koji utječu na funkciju ljudskih potencijala. U svrhu lakšeg prepoznavanja osnovnih karakteristika kulture zemlje domaćina, koristi se model Hofstedeovih kulturnih dimenzija. 

Hrvatski građani ulaskom Hrvatske u Europsku uniju mogu jednostavnije pronaći posao u zemljama članicama EU. No, neke su članice iskoristile pravo zaštite tržišta rada na dvije do maksimalno sedam godina. Iako je zapošljavanje olakšano, kandidati koji traže posao na tržištu Europske unije morati će steći neka specifična znanja i vještine. Menadžment ljudskih potencijala danas sve više postaje ključna funkcija u modernim organizacijama. U budućnosti će funkcija ljudskih potencijala biti sve više integrirana u najviše razine odlučivanja, čime će organizacije u sve većoj mjeri prepoznati važnost ljudskih potencijala kao izvora konkurentske prednosti i održivog razvoja organizacije. 

Brzizajam u
3 koraka